Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. november

Címoldal
Mozgalmas időszakok
Községi események
Fiatalok, akikre büszkék lehetünk
Községi hírek
Biztonságos-e biztonságunk?
Három utca új aszfalttal
Munkálatok az Első Helyi Közösségben
A kanalizáció építési munkálatai
Nyolcadszor ülésezett Ada község képviselő-testülete
Százéves az adai labdarúgás
Napsugaras ősz
Élményekkel teli hét a zeneiskolában
Régi mester - jó kisiparos
Doboz
Segítségre szorul az állatkert
Újvidéki Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítás
Számítógép-kezelői tanfolyam nyugdíjasoknak
Harmincan életet mentettek
Falusi nők a főtéren
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XIX
Zöld Levél
Fiatalok írják
A szakszervezet tevékenysége
A Körkép arcképcsarnoka II.
Az eltűnt idő nyomában
Sport
Nekrológ Parlagi Endre tiszteletére
Tarka oldal
Impresszum

RÉGI MESTER – JÓ KISIPAROS

    A kisiparosokról, magáncégekről szóló sorozatom negyedik részében egy olyan fémipari ágazathoz tartozó kisebb műhely tulajdonosához látogattam el, aki régóta mestere a szakmájának.
    Sutka Antal a Savo Kovačević utcában lévő SAAL-II műhelyt vezeti, de mint mondta, annak idején részt vett a Potisje szürkeöntöde építésében, felszerelésében. Később dolgozott a zentai Fermin élesztőgyárban is, a gyár szerelésének koordinátoraként, majd később mint a karbantartás vezetője. Ezt követően lett kisiparos.


Sutka Antal

    - Hogyan és mi módon kezdett el működni a műhely? Milyen gépei vannak? Mik a főbb termékei? Családi vállalkozásról van-e szó? – kérdeztem Sutka Antalt.
    - A kisipari műhely 1984 óta működik. Az indulás nem volt túl nehéz, mert apósom, Lukács Lajos is kisiparos volt. Voltak már gépek, amit pedig még venni kellett, volt annyi tőkém, hogy elindulhasson a termelés. Kezdetbem fúrótokmány kulcsokat készítettünk apósommal. Később Apró László barátommal meglalapítottuk a SAAL–I / SAAL-II műhelyeket, és akkor már a fúrótokmány kulcsok mellett, fúrófejeket gyártottunk különböző méretekben. Az idő múlásával bővítettük termékeinket billenő és hidraulikus satukkal. Termékeinket az ország minden területére szállítottuk, főként a Merkúr kisipari szövetkezeten keresztül. Majd jött a nagy krízis az országban és a kisiparban is, és utána újra kellett mindent kezdeni szinte a nulláról. Az újraépítkezés után, az említett két cég külön vált és én mikroöntödei szerszámokat és egyéb alkatrészeket kezdtem gyártani. Tizenkét évvel ezelőtt bővült a piac Olaszország felé, az Unimal cégen keresztül CNC gépekhez kezdtünk alkatrészeket gyártani, valamint a Potisje preciziós öntöde vállalatnak készítek szerszámokat, és alkatrész megmunkálást is végzek. Most újabb mélyponton van a cég, kevesebb a rendelés, de reméljük ez nem sokáig fog tartani. Gyártunk még fűrészgépeket is, ami saját termékünk. A vállalkozást nevezhetjük családi vállalkozásnak, mivel a vejem is bekapcsolódott a termelésbe, céget alapított ő is, és közös programokon dolgozunk. A műhely hat embert foglalkoztat. Bővítésre sajnos a mostani helyzetben nincs lehetőség.
    -  Kapnak-e anyagi támogatást valahonnan? A műhely tud-e gazdaságosan, nyereséggel működni?
    - Nem kapok anyagi támogatást, mindent a magam erejéből teremtek meg. Baj talán az is, hogy nincs, aki összefogja a kisiparosokat. Össze kellene gyűjteni több kisipari műhelyt egy csarnokba és akkor még gépek gyártására is lenne lehetőség. Van egyesületünk, igaz, meg is jelennek az interneten, de ez nem elég. Olyan szervezetre lenne szüksége a kisiparnak, amely munkát és piacot szervez. A mai nehéz gazdasági helyzetben igyekezni kell jól dolgozni és minél többet eladni a termékeinkből, hogy gazdaságosan működhessünk. Azoknak a szerszámoknak és alkatrészeknek a gyártásából, amelyek a műhelyünkben készülnek, szerényen meg lehet élni.
    Végül azt is kifejtette Sutka Antal, hogy a jövőt illetően nincsenek nagy tervei, még tudja és bírja csinálja, utána pedig veje veszi át a teljes irányítást.

Bálizs Géza

novembar 2012.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Opštinske vesti
Izgradnja sekundarne kanalizacije
Nedelja za pamćenje u muzičkoj školi
Zoološkom vrtu potrebna podrška
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA