Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. november

Címoldal
Mozgalmas időszakok
Községi események
Fiatalok, akikre büszkék lehetünk
Községi hírek
Biztonságos-e biztonságunk?
Három utca új aszfalttal
Munkálatok az Első Helyi Közösségben
A kanalizáció építési munkálatai
Nyolcadszor ülésezett Ada község képviselő-testülete
Százéves az adai labdarúgás
Napsugaras ősz
Élményekkel teli hét a zeneiskolában
Régi mester - jó kisiparos
Doboz
Segítségre szorul az állatkert
Újvidéki Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítás
Számítógép-kezelői tanfolyam nyugdíjasoknak
Harmincan életet mentettek
Falusi nők a főtéren
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XIX
Zöld Levél
Fiatalok írják
A szakszervezet tevékenysége
A Körkép arcképcsarnoka II.
Az eltűnt idő nyomában
Sport
Nekrológ Parlagi Endre tiszteletére
Tarka oldal
Impresszum

VESTI

    Od 4. do 14. oktobra horovi iz Mola, Bačke Palanke, Sarajeva i Pule pod zajedničkim imenom „La Viva Balkan“  nastupali su pred mnogobrojnom publikom u francuskim gradovima Kan, Clermont-Ferrand i Bauge. Turneji, koja je ove godine obeležavala 10-godišnjicu, su se pridružili horovi iz Francuske, a repertoar su sačinjavale tradicionalne pesme sa područja bivše Jugoslavije i nekoliko pesama na francuskom jeziku, izvođene od strane oko 150 članova svih horova.
    „Značaj cele ove manifestacije je saradnja i zbližavanje horova i ljudi sa Balkana. Mi, koji smo se razdvojili iz ko zna kojih razloga, smo ponovo spojeni pesmom, ljubavlju, mirom, srećom, a sve zaslugom naše braće Francuza“, izjavila je Olivera Divljak, dirigent hora „Sava Trlajić“ iz Mola.
    U okviru turneje takođe je održana razmena srednjoškolaca, izložba umetnika sa teritorija bivše Jugoslavije i susret zvaničnika Srbije, BiH i Hrvatske sa zvaničnicima iz Francuske.


    Povodom Međunarodnog dana smanjenja prirodnih katastrofa – druge srede u mesecu oktobra, dana 19. oktobra 2012. godine sa početkom u 12,00 časova organizovan je značajan susret u velikoj sali zgrade SO Ada. Shodno Godišnjem planu rada Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Ada, u dogovoru sa nadležnima iz Sente, na inicijativu komandanta ađanskog Štaba, Zoltana Bilickog, održana je prva zajednička sednica opštinskih štabova za vanredne situacije opština Ada i Senta.
    Sednici su, osim članova štabova, prisustvovali i Radislav Bokanić i Dragan Vasić, predstavnici Odeljenja za vanredne situacije u Kikindi.
    Razmatrane su tri tačke, i to: obeležavanje međunarodnog dana smanjenja prirodnih katastrofa, koji je određen od strane Ujedinjenih nacija, zatim aktuelnosti po pitanju zaštite od spoljnih i unutrašnjih voda, odnosno zadaci članova opštinskog štaba za vanredne situacije.
    Skup je pozdravio Goran Matić, zamenik komandanta OŠVS Ada. Izrazio je nadu, da se sa današnjim sastankom otvara duži niz uspešnih operativno-stručnih susreta ova dva opštinska štaba. U nastavku su reč uzeli obrađivači stručnih prezentacija, Sima Sremčev, Savo Sabo, Atila Volford, Eva Mesaroš Keceli i Toni Demenj. Kao završnica ovog susreta, potpisan je Sporazum o saradnji u oblasti vanrednih situacija između štabova dve opštine. Svojim potpisima sporazum su potvrdili Goran Matić, zamenik komandanta ađanskog štaba i Ferenc Borbelj, zamenik komandanta senćanskog štaba. 


    Udruženje građana „Duga“, u saradnji sa OŠ „Čeh Karolj“ iz Ade i materijalnom podrškom Lokalne samouprave uspešno započela akciju „Škola po meri deteta“.
    U okviru ove akcije održana je kreativna radionica u kojoj su učestvovala deca, zajedno sa nastavnicima i roditeljima, a koja se sastojala u obnavljanju i ulepšavanju učionica. Počeli smo od učionice 1/a razreda, gde smo uz pomoć školskih majstora u vedre boje okrečili zidove, klupe i stolove i učinili prostor za učenje mestom gde će buduće generacije rado boraviti.
    U akciji su deca imala priliku da provode kvalitetno vreme stvarajući i radeći, zajedno sa svojim roditeljima, te nameravamo da ovakve radionice ubuduće održavamo jednom mesečno, sve dok svaka učionica u našoj školi ne bude obnovljena. Tako ćemo učiniti da se svako dete oseća korisnim i da, osim svojim učenjem i radom, doprinese boljem izgledu škole i nauči nove veštine.


Akcija ozelenjavanja

    Akcija sadnje 200 stabala raznog drveća održana je na starom vašarištu u Molu 10. novembra.  
    Cilj ove akcije je da se pošumi oko dečijeg igrališta i oko teritorije koju koriste fijakeristi. Akcije slične ovoj su veoma važne, jer dan možemo provesti u druženju a u međuvremenu i učinimo nešto korisno i lepo za naše selo. Mesna zajednica Mol, Konjički klub „Molski fijakeri” i Osnovna škola „Novak Radonić” zajedno su organizovali i realizovali ovu radnu akciju – priča Dragoljub Bajić  – deca šestog razreda su vredno radila timskim radom.


Kurs rukovanja na računaru penzionerima

    Pokrajinski Sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju finansira Projekat koji obuhvata kurs rukovanjem na računaru penzionera. Kurs se odvija u prostorijama Kluba penzionera u Molu uz podršku Centra za socijalni rad Opštine Ada, Opštinske organizacije Crveni krst, edukatora Atile Vamoš, CATV – Nandor Tormaš, Knjižare „Gaby” sa saradnjom Društva penzionera iz Mola. Cilj ovog projekta je da obuka pomogne prilagođavanje u svakodnevnim izazovima ovoj generaciji, da proširi put dodostupnosti ka znanju i dobijanju novih informacija, da obezbedi  odnos sa poznanicima.


POŠTOVANI SUGRAĐANI!

    Udruženje građana RODITELJ ADA iz Ade,osnovano je u septembru ove godine.
    Naša ideja je da se aktiviramo na rešavanju problema roditelja i dece u bačko-banatskom okrugu,a takođe i na sprovođenju pozitivnih aktivnosti za srećnije i bezbednije detinjstvo i roditeljstvo.
    Naročito na bavljenu problematike samohranih roditelja i njihove dece.
    Za sada smo obezbedili :
    BESPLATNA PRAVNA POMOĆ
    BESPLATNO PSIHOLOŠKO SAVETOVALIŠTE
    BESPLATNA POMOĆ LOGOPEDA
    Molimo samohrane roditelje u opštini Ada da nam dostave potvrde da imaju status samohranog roditelja iz Centra za socijalni rad na našu adresu. Hvala!
    Trenutno učestvujemo u projektu "PODRŽI,POVEŽI,POBEDI"u organizaciji udruženja RODITELJ BEOGRAD,koji finansira USAID.
    Očekujemo što veći odziv naših sugrađana u učestvovanju u našim aktivnostima.

     Za sve informacije možete se obratiti na :
    telefon : 063 7 783 022 od 15.00 do 19.00 h
    mail : udruzenjeroditeljada@gmail.com
    adresa: Roditelj Ada, Lenjinova 8, Ada

S poštovavanjem,
UDRUŽENJE RODITELJ ADA
Aleksandra Vajer


ŠAH
Brzopotezni turnir – Petar Kovačević 2012, Ada

1. Manojlović, Aleksić 13 poena
3. Šoljmoši                  11
4. Grujić                       9,5
5. Sakač, Rac, Vučurović 6
8. Tot                           5,5
9. Farago                      2

Ada, 21.10.2012.

novembar 2012.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Opštinske vesti
Izgradnja sekundarne kanalizacije
Nedelja za pamćenje u muzičkoj školi
Zoološkom vrtu potrebna podrška
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA