Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. november

Címoldal
Mozgalmas időszakok
Községi események
Fiatalok, akikre büszkék lehetünk
Községi hírek
Biztonságos-e biztonságunk?
Három utca új aszfalttal
Munkálatok az Első Helyi Közösségben
A kanalizáció építési munkálatai
Nyolcadszor ülésezett Ada község képviselő-testülete
Százéves az adai labdarúgás
Napsugaras ősz
Élményekkel teli hét a zeneiskolában
Régi mester - jó kisiparos
Doboz
Segítségre szorul az állatkert
Újvidéki Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítás
Számítógép-kezelői tanfolyam nyugdíjasoknak
Harmincan életet mentettek
Falusi nők a főtéren
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XIX
Zöld Levél
Fiatalok írják
A szakszervezet tevékenysége
A Körkép arcképcsarnoka II.
Az eltűnt idő nyomában
Sport
Nekrológ Parlagi Endre tiszteletére
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

    Dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és az MNT Közigazgatási Hivatalának  munkatársai a múlt hónapban Szabadkán fogadták Dušan Ignjatovićot, a Szerb Kormány Emberi és Kisebbségi Jogokkal Megbízott Irodájának újonnan kinevezett igazgatóját és munkatársait.
    A bemutatkozó és munkajellegű egy órás találkozón a felek röviden áttekintették az MNT működésével kapcsolatos általános kérdéseket valamint megbeszélték a folyamatos kapcsolattartás, információcsere és tájékozódás kölcsönös fontosságát.
    Ignjatović igazgató úr kifejezte őszinte szándékát, hogy előítéletek nélkül és folyamatosan kezeli az esetlegesen felmerülő problémákat,  illetve közvetít a Magyar Nemzeti Tanács valamint a Szerb Kormány és az illetékes minisztérium között. Az igazgató türelmet is kért, ugyanis az együttműködés megkezdését nehezíti az, hogy a Iroda  munkahelyi szabályzata még nem készült el és nem lehet pontosan tudni, hogy az irodának hány munkatársa foglalkozik majd a nemzeti kisebbségek jogaival.


    Az Európai  Bizottság a Fiatalok Lendületben Program keretében benyújtott támogatásból valósult meg Békésen a Dánfoki üdülőközpontban a Munkamágia tábor, melynek főtémája a munkanélküli fiatalok képzése volt.
    Ez a program három ország fiataljait hozta össze. Minden országot 12 személy képviselte, akik Vajdaságból, Erdélyből és Magyarországról érkeztek. Itt megismerkedtek az önéletrajz készítésének módszerével, ajánlólevél írásával, videó önéletrajz készítésével (ami manapság jön divatba, ritka és költséges, itt azonban a fiatalok ingyen részesültek benne), öltözködés és viselkedési normákkal az üzleti életben, diákmunka és önkéntes munka megítélésével, cégek felépítésének és alapításának valamint a piramisrendszerek és M.L.M. (Multi Level Marketing) rendszerek módszereivel. A szabadidő eltöltésére csapatépítő programokat, játékokat és sporttevékenységeket szerveztek.
    Mindez nem valósulhatott volna meg a Fatima Ház Alapítvány képviselője Kis Erzsébet valamint a partnerszervezet Vajdasági Nagycsaládosok Szövetségének támogatása nélkül, hiszen a pályázatot ők nyerték meg és már csak arra vár, hogy az ott szerzett  tudást hasznosítsák.


    A községi Katasztrófavédelmi Törzskar JELENTÉSE szerint idén májustól szeptember végéig összesen 86 tűzeset történt községünkben, ebből 38 épületeket érintett, 45 pedig nyitott területen (szabadban), míg erdőtűz szerencsére nem volt. E tüzek közül szerencsére „csak” 4 tűzeset volt nagyobb terjedelmű, azaz komolyabb kimenetű:
    1. Slovenačka utca 17. számú házának a kazánháza és az épület tetőszerkezete teljesen leégett (90m²);
    2. A Horvát utcában az 5-ös számú ház előszobája és terasza teljesen a tűz martalékává vált;
    3.  Augusztus 20.-án, 24.-én és 29.-én a hosszú ideig tartó szárazság miatt a városi szeméttelepen (a Halász József utca szám nélkül alatt) nagyméretű tűz ütött ki;
    4. Szeptember 29.-én Moholon 3 hektár kukoricaszár gyulladt ki a szövetkezet földjén, amely összesen 7 hektáron van ültetve (kukorica); 4 hektárt megmentettek a tűzoltók.
    Az össz terület, amelyekre a fenti tűzesetek kiterjedtek 1.625 ár.


KÖZELEG A KARÁCSONY. 

    Az I. Helyi Közösség Hagyományápoló Csoportja december 3-7-ig eladással egybekötött kiállítást szervez az I. Helyi Közösség nagytermében. Szeretettel várunk mindenkit, akiknek van kiállítani, illetve eladni való munkája!
    A kiállítás minden nap 9-18 óráig tart nyitva.

A szervezők


Faültetés

    Kétszáz frissen ültetett facsemete dísziti a régi vásárteret Moholon.
    – A kissé barátságtalan időjárás ellenére is 200 facsemetét ültettek a Novak Radonić Általános Iskola két hatodikos osztályának diákjai Marija Matić és Borsos Éva osztályfőnökök vezetésével. A moholi Fiákeres Klub és a Moholi Helyi Közösség közös szervezésű munkaakcióján november 10-én a fiákeresek székháza, valamint a közelében létesített játszótér körül mindenki javát szolgáló zöldesítési munkálatokban a tanulók is egységes csapatként aktívan közreműködtek – mondta Orovec Valéria.


A libalakoma hétvégéje

    Márton napi zsibongás zajlott a Vadvirág HK háza táján a november 11-i hétvégén. A közösségi események megrendezése keretében ünneplő hagyományőrző egyesület pénteken óvodás és kisiskolás gyermekek számára szervezett kézműves foglalkozást és táncházat a székházban, szombaton este pedig a Kör felnőtt táncosainak erre az alkalomra összeállított ünnepi műsorát tekinthették meg az érdeklődők a színházteremben.
    Az emlékezetes hétvége péntekén nagy számban gyűlt össze a gyereksereg ragasztóval, ollóval, apró magvakkal és egyéb eszközzel, hogy az aktuális hagyománnyal kapcsolatos kézműveket készítsenek, Varga Lívia, Varga Imola és természetesen a kísérő szülők, illetve nagyszülők segítségével. A kézimunka után táncházi mulatság részesei lehettek Resócki Roland vezetésével és a Kócos tamburazenekar közreműködésével.
    Szombaton este megtelt a színház nézőtere a Vadvirág HK műsorát érdeklődve váró közönséggel. Az újbor ünnepe alkalmára készült zenés, táncos összeállítást Resócki Roland elképzelése alapján vadvirágos színvonallal, és igazán fáradhatatlan lelkesedéssel táncolták színpadra a Pipacs és a Tarsóka néptánccsoport tagjai, muzsikált a Fokos népzenei együttes. A vidám és lelket érintő produkciót vastapssal köszönte meg a nagyérdemű.


Tisztelt Szerkesztőség!

    Bálint Klára és Šelemba Gabriella, a Törpikék csoportjának nevelői a mellékelt köszönőlevéllel szeretnének üzenni azoknak akik segítő kezet nyújtottak a legkisebbek ebédlőjének kialakításában. A képet Šelemba Gabriella készítette

Kedves, bácsik és nénik!

    Ezúttal szeretnénk megköszönni mindazok segítségét, akik hozzájárultak az ebédlőnk kialakításához, hogy nyugodt, kellemes, családias körülmények között étkezhessünk.
    Köszönjük szépen támogatóinknak, a szülőknek és intézményünk igazgatónőjének.

Támogatóink:
SPEKTAR - MOL
Pletačka radnja SANDRA
DOO. PREDO
MILAN JAKŠIĆ - IDAS - SALAŠ MOL
R-METAL - DALIBOR RADULAŠKI
BERKO - MOL
DP. IBA
IDAS DOO
KONJOVIĆ LJUBOMIR

A Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Nevelői
és Oktatási Intézmény moholi napközi épületében lévő Törpikék csoportja


Ezen a napon történt…

    November 23. az év 327. (szökőévben 328.) napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 38 nap van hátra.
    Névnapok: Kelemen, Dániel, Daniló, Dános, Felicita, Felicitás, Felicitász, Kelemér, Kelen, Klélia, Klemencia, Klementin, Klementina, Kolumbán.

     · 485 éve, 1527-ben beírja utolsó sorait, ezzel befejezi az Érdy-kódexet egy ismeretlen karthauzi szerzetes. (állítólag csak 1969 óta ünneplik november 23-án Szent Kelemen napját, előtte október 13-án volt ünnepe, tehát a szerzetes is ekkor fejezte be művét)
    · 368 éve, 1644-ben megjelenik John Milton Areopagitica című röpirata az Angol Parlament cenzúra törvénye ellen a szólás- és lelkiismereti szabadság érdekében.
    · 160 éve, 1852-ben először helyeznek üzembe postaládákat. (Angliában, Jersey szigetén)
    · 49 éve, 1963-ban elindul Anglia legnépszerűbb sci-fi sorozata a BBC-n a Doctor Who
    · 41 éve, 1971-ben a Kínai Népköztársaságot (Tajvan helyett) az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjává választják.
    · 35 éve, 1977-ben a Cape Canaveral-ról pályára állítják a Meteosat 1-t, az első európai meteorológiai műholdat.
    · 32 éve, 1980-ban a Richter-skála szerinti 6,2 – 6,8 erősségű földrengés pusztít Dél-Olaszországban, 4800-an halnak meg, megsérül több műemlék is.
    · 21 éve, 1991-ben Freddie Mercury közleményben tudatja a világgal, hogy AIDS betegségben szenved.
    · 16 éve, 1996-ban az etióp légitársaság Addisz-Abebától Abidjanba tartó gépét 180 utassal a fedélzetén légikalózok eltérítették, akik a robbanószerekkel Ausztráliába akarták kényszeríteni a repülőt; a gépen robbanás történt, és ezért az Indiai-óceánba zuhant – az áldozatok között van Annus Antal, Magyarország kenyai és etiópiai nagykövete is.
    14 éve, 1998-ban az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei feloldják a brit marhahús exporttilalmát, melyet még a kergemarha-kór miatt vezettek be.

Összeállította: Gecse Attila

novembar 2012.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Opštinske vesti
Izgradnja sekundarne kanalizacije
Nedelja za pamćenje u muzičkoj školi
Zoološkom vrtu potrebna podrška
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA