Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. november

Címoldal
Mozgalmas időszakok
Községi események
Fiatalok, akikre büszkék lehetünk
Községi hírek
Biztonságos-e biztonságunk?
Három utca új aszfalttal
Munkálatok az Első Helyi Közösségben
A kanalizáció építési munkálatai
Nyolcadszor ülésezett Ada község képviselő-testülete
Százéves az adai labdarúgás
Napsugaras ősz
Élményekkel teli hét a zeneiskolában
Régi mester - jó kisiparos
Doboz
Segítségre szorul az állatkert
Újvidéki Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítás
Számítógép-kezelői tanfolyam nyugdíjasoknak
Harmincan életet mentettek
Falusi nők a főtéren
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XIX
Zöld Levél
Fiatalok írják
A szakszervezet tevékenysége
A Körkép arcképcsarnoka II.
Az eltűnt idő nyomában
Sport
Nekrológ Parlagi Endre tiszteletére
Tarka oldal
Impresszum

NAPSUGARAS ŐSZ

    Csendes, nedves őszi hónapok szálltak le vidékünkre az elmúlt időszakban. Csakhogy sikerült a cukorrépát is felszedni a földből a lehullott sok-sok csapadéktól. A földesz-tergályosok itt-ott egyre jobban és többen jelentek meg a határban munkagépeikkel, és maguk után földbe hasított barázdákat hagynak. Kissé zajos lett a határ.  Az esős hetek elmúltával, kihasználva a szép napsugaras őszi időjárást, szorgalmasan munkálgatják a földjeiket az emberek. A búzaföldek zöldellő hajtásukkal szebbé teszik a vidéket, mely most már a fekete földtől besötétedni kezd. Ezáltal kissé vidámabbá is válik a táj. A földművelés mellett volt egy-két fontos és érdemleges megmozdulás is a tanyavilágban.
    Az idén sikerült megszervezni az idősek részére a napsugaras ősz elnevezésű rendezvényt, amelyre november negyedikén került sor. A rendezvény fő szervezője az adai Vöröskereszt volt, akinek a helybeli óvódások, az általános iskolások, a Búzavirág Asszonykórus és a Helyi Közösség is besegített. Az Ifjúsági otthon terme teljesen megtelt idősekkel és fiatalokkal is, úgy, hogy alig volt még szabad állóhely is. A rendezvénynek örültek az idősek is, de a fiatalok is, mert színvonalas volt. Lehetőség adódott a táncra is, amihez mindenki örömére Lehocki Tibor szolgáltatott zenét. A legidősebb két személy Horvát Matild 86 éves és Kókai Dénes 88 éves, átvehette Krizsán Vilmos szervezőtől az adai önkormányzat által biztosított kis ajándékcsomagot.

    November 16-án egy másik ünnepségre is sor került Törökfalun, amit a Százszorszép Művelődési Egyesület épületében tartottak meg. Az új vezetőség, amelyik idén nyáron alakult meg, Erzsébet batyubált is szervezett. A szervezők ezzel az ünnepséggel az Erzsébeteket szerették volna köszönteni, valamint a jó szórakozás mellet, az egyesület asztalokat és székeket is szeretne vásárolni a bevételből, amire igen nagy szükség lenne. Az ötlet jónak bizonyult, mivel sokan eljöttek az ünnepségre, nemcsak helybeliek, hanem vidékről is érkeztek vendégek. Mindenki magával hozta a kis „batyut”, amit baráti társaságával fogyasztgatott el, miközben a jó zene hallatára táncra is perdülhettek. Mivel az Erzsébet nevet viselő bálról volt szó, a szervezők nem feledkeztek meg a jelenlévő Erzsébetekről sem. Egy kis, szerény ajándékkal őket is meglepték. A jó hangulatot éjféltájban megszakították a szervezők, azzal az ürüggyel, hogy malac-licitálásra invitálják a jelenlévőket. Egy harminckilós malacnak a fűggőszámát kellet eltalálni, amelynek két számjegye már ismert volt. Kezdetben lassan indult be a licitálás, de a végére már az érdeklődők nagyon is beindultak a darabonként ötven dináros licitre. Végül is a boldog nyertes ifj. Balla Imre lett, aki legpontosabban találta el a hiányzó két számot. Ezt követően jött a még nagyobb izgalom, mivel tombolahúzásra került a sor. A szervezők és a résztvevők által sok tombola talált gazdára. Szép és értékes nyeremények voltak, de a legjobb nyeremény csakis a „batyu” lehetett, ami egyúttal a bál jelképe is volt. Ezt a tombolát a helybeli Dávid Beáta nyerte meg, aminek nagyon megörült. Az ünnepségnek ezzel még mindig nem lett vége, hiszen a zene tovább szólt s táncra csábítgatta a jelenlévőket. Az utolsó vendég valamikor a reggeli órákban távozott, ami a szervezők számára azt jelentette, hogy a törekvésük sikeres volt.
    A törökfalusi Pumukli óvóda két új bútorral gazdagodott és újult meg, amit a korábbi Tejbál szervezői adtak át az óvodának. Egy kabát- és lábbeli-tartó, valamint falra függeszthető szekrényt ajándékoztak. Az idén januárban megszervezett tejbál alkalmával befolyó összegből vásárolták meg az új bútorokat. Trombitás László becsei lakos készítette el őket, aki valamikor régen maga is törökfalusi lakos volt. Ezzel a két bútordarabbal a kis óvódások örömére az óvoda még szebb és korszerűbb lett, aminek a szervezők és a szülők is örülnek.

    Az ősz folyamán a Helyi Közösségben tanácsválasztást tartottunk. A tizenöt tagot számláló tanács az október 24-én megtartott ülésen tanácselnököt választott.  Erre a tisztségre Berze Tibor törökfalusi lakost választották meg, immáron harmadik alkalommal. A két héttel későbbi ülésen a titkár kinevezéséről is szó volt, mely alkalommal újból Molnár Józsefet bízták meg a feladat ellátásával. A Helyi Közösségnek a rendelkezésére álló kevés pénzből sok gondot kell megoldania. Az adai önkormányzat jóvoltából, valamint a megnyert pályázatok által sok mindent sikerült megoldani a meglévő gondok közül, de azért mindig maradnak olyanok, melyek nincsenek rendezve. Egy ilyen nagy gond mindig az utcai világítás karbantartása is, ami nagyon sokba kerül, és amelyikbe most még az önkormányzat sem tudott besegíteni. De remélhető, hogy nemsokára megoldódik az utcai világítás kijavítása, mivel akadt valamennyi megtakarított pénze a Helyi Közösségnek, amire aztán a tanács is jóváhagyását adta. 
    A mozgalmas őszi hónap sok napsugarat és csapadékot hozott vidékünkre, aminek csakis örülnünk kellene, de még csak ezután jön a nehezebbik része, az pedig a hosszú sötét tél. Reméljük, hogy ezt is majd valahogy túléljük. S ha majd valami jót is meg tudunk élni, azt el is mondjuk majd, illetve megosztjuk szeretteinkkel.

Molnár József

novembar 2012.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Opštinske vesti
Izgradnja sekundarne kanalizacije
Nedelja za pamćenje u muzičkoj školi
Zoološkom vrtu potrebna podrška
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA