Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. április

Címoldal
Az eredmények nem maguktól születnek
Ez a húsvét
Akinek a lelkében dal van
Bartók Béla Zeneiskola - 50 év
Községi hírek
Tervek és árjegyzék az Adicában
Napirenden a pénzügyi terv
Egészségügyi világnap
Beszámoló az elmúlt évi és az idei költségvetésről
Lányoknak
Tavaszköszöntő kiállítás Adán
Húsvéti kiállítás és ajándékosztás
A délvidéki nagycsaládos szerveződés
Az a bűvös 15 ezer
Együtt az állatkertért – munkaakció az állatkertben
Egy lépés az egészségért
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Teológiai gondolatok
Hová lett a báró kutyája?
Zöld levél
Vigyázat, tűzveszély - III. rész
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Vigyázat, tűzveszély - III. rész

SZABÁLYOK, MÉRCÉK, ERDŐTÜZEK

    A tűzvédelem mércéi Szerbiában a Tűzvédelmi törvénnyel, szabályzatokkal, VAT tűzvédelmi tervével, a községek és a városok tűzvédelmi tervével, valamint az I. és II. kategóriába tartozó gyárak, vállalatok, magáncégek tűzvédelmi tervével vannak szabályozva. A tűzvédelmi tervek magukba foglalják: 1. a tűzvédelem jelenlegi állapotának felvázolását, 2. a tűzveszély felmérését, 3. a tűzvédelem megszervezését, 4. a műszaki és szervezési mércék ajánlását, 5. a pénzügyi elszámolást, 6. az előírt számadatokat és a rajz-mellékleteket. Ezek mellett szükséges a tűzoltóegységek létszámát, felszereltségét és képzettségét is belefoglalni ezekbe a tervekbe.
    Mindegyik ipari termelési folyamatnak megvannak a maga tűzveszélyei, ha jelen vannak a gyúlékony anyagok, a hőforrás és az oxigén. Példaként megemlítenék néhány ipari termelési ágazatot: I. fémipar – többfajta tűzveszély lehetséges: olvasztás, az olvasztó kályhából kicsapódó vas, vagy a kályha elektromos berendezésének üzemi hibája; öntés, edzés közben begyulladhat az olaj vagy a só, kovácsolás, hegesztés – itt többféle veszély is fennállhat, csiszolás és festés – a gyúlékony festékek, lakkok nem megfelelő tárolása. Megelőző tűzvédelmi mércék ezekhez: a csővezetékek az olvasztókályhához kifogástalan állapotban kell, hogy legyenek, az edzőkádak ventillációja me kell, hogy feleljen az előírásoknak, figyelni kell az olajszintet, hegesztéskor minden gyúlékony anyagot el kell távolítani a közelből, a hegesztőpisztoly csövei nem szabad, hogy töredezettek legyenek. II. textilipar, kötödék – itt is többféle tűzveszélyről beszélhetünk. Elsősorban a nyersanyag szabálytalan tárolása, a hőforrás közelsége, a gépek rossz állapota, vasalás közben előfordulható hibák stb. A megelőző intézkedések összhangban kell, hogy legyenek a törvénnyel. III. építőipari ágazat – a faanyagok, a különféle festékek, lakkok jelenthetnek különösen veszélyt. Ezért ezeknek az anyagoknak a megfelelő tárolására kell odafigyelni.
    Mindhárom ipari ágazatnál szükséges a megépített technológiai vízvezeték-hálózat illetve a kézi tűzoltó készülékek megfelelő számú jelenléte.
    Erdőtüzek. Az új tűzvédelmi törvény külön előírja, hogy az erdőkben és 200 méterre ezek szélétől tilos nyílt tüzet gyújtani, kivéve az erre kijelölt helyeket. Vajdaságban fontos a zöldfelületek megőrzése nemcsak környezetvédelmi, hanem tűzvédelmi szempontból is. Ide tartoznak az erdők is, melyek teljes területe Vajdaságban 127.158 hektár (a tartomány területének 5,91%-a, míg Szerbia szinten az erdőterület 41%). Erdőtüzek keletkezhetnek a nagy szárazság következtében, ilyenkor az erdők egy része megsemmisül, felborul a természet biológiai egyensúlya. Az erdőtüzek legnagyobb segítője, egyben a természet legnagyobb ellensége a szél, mivel a lángot nagyon gyorsan átviszi egyik helyről a másikra. Emberi gondatlanságból okozott erdőtüzek a nyílt láng használata az erdőben, ebben az esetben emberi gondatlanságból ered a tűz. Az erdőtűz következtében nemcsak a fák semmisülnek meg, hanem szinte a teljes élővilág: rovarok, állatok, madarak stb. Az erdőtűzhöz is három tényező szükséges: éghető anyag, oxigén, hőforrás. A fák különbözősége miatt nagy a különbség a gyúlékony anyag összetételében és érzékenységében az égésre. A sűrű erdőben gyorsabban terjed a tűz, ilyen esetekben a védekezés is nehezebb. Zivatar idején a villám is okozhat tüzet.
    Hogyan védekezzünk az erdőtüzek ellen? Két módja van: a lakosság nevelése, oktatása, valamint biológiai és megelőző intézkedések alkalmazása. Ide tartozik a polgárok tájékoztatása az erdőben való tűzgyújtási lehetőségekről, ha pedig már tűz ütött ki, azonnal értesíteni a tűzoltókat, tehát megelőzni a nagyobb bajt.

Bálizs Géza

april 2011.

Naslovna strana
Muziška škola "Bartok Bela" - 50 godina
Opštinske vesti
Mesec ženskog romskog aktivizma
Vesti
Vesti iz policije
Mladi pišu
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA