Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. április

Címoldal
Az eredmények nem maguktól születnek
Ez a húsvét
Akinek a lelkében dal van
Bartók Béla Zeneiskola - 50 év
Községi hírek
Tervek és árjegyzék az Adicában
Napirenden a pénzügyi terv
Egészségügyi világnap
Beszámoló az elmúlt évi és az idei költségvetésről
Lányoknak
Tavaszköszöntő kiállítás Adán
Húsvéti kiállítás és ajándékosztás
A délvidéki nagycsaládos szerveződés
Az a bűvös 15 ezer
Együtt az állatkertért – munkaakció az állatkertben
Egy lépés az egészségért
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Teológiai gondolatok
Hová lett a báró kutyája?
Zöld levél
Vigyázat, tűzveszély - III. rész
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Törökfalusi Helyi Közösség:
Beszámoló az elmúlt évi és az idei költségvetésről  

    A Törökfalusi Helyi Közösség tanácsa ez év február 9-én tartott ülésén megvitatta és elfogadta a 2010-es évre szóló pénzügyi jelentést, valamint a 2011-es évre elkészített pénzügyi tervet.


A Törökfalusi Helyi Közösség székháza

    A 2010-es évben  7.685.967,86 dinárt költöttünk el, ebből 2.510.054,05 dinár a 2009-es évről maradt meg céleszközként, ez pályázatokból valósult meg. Ezt az összeget a törökfalui új kút építésének a befejezésére, valamint Völgyparton a Szenttamási utca kiszélesítésére és betonozására fordítottuk. A helyi járulékból 1.021.537,50 dinár jövedelme volt a helyi közösségnek, ebből a három településen található kutaknak és épületeknek a villanyfogyasztására, az ivóvíz mikrobiológiai ellenőrzésére és az utcai világítás karbantartására jutott szűkösen. Mivel kevés munkaviszonyban dolgozó polgár lakik területünkön, ezért csak nagyon kevés pénzeszköz jut a hozzájárulásból a helyi közösségnek. A földműveléssel foglalkozók az elmúlt évben sem fizették a helyi járulékot.
    Az év elején nemzetközi disznóvágást tartottunk, erre a szervezők 220.500 dinárt támogatóktól biztosítottak, a többit (246.157 dinár) pedig a helyi közösség fedezte átutalással.
    Az adai önkormányzat gazdasági tevékenységre 3.528.600 dinárt utalt át a folyószámlánkra egész éven keresztül folyamatosan. Ebben az összegben az a 2.000.000 dinár is benne van, amelyet a Tartományi Földművelési, Vízügyi és Erdészeti Titkárságtól pályázat útján nyertünk. Ezt az összeget a valkai sori település vízhálózatának felújítására fogjuk felhasználni, a kivitelezése ebben az évben fog megvalósulni. Az önkormányzat támogatása által épült Valkai soron a nyitott terasz és kapott kivilágítást a gazdasági támogatás keretében. A helyi közösség működéséhez szükséges eszközöket is a gazdasági tevékenység címen átutalt eszközökből tudtuk fedezni.


Képek a tavalyi közmunka-programról

    A vízfogyasztói díjból, földbérletből, temetői szolgáltatásból, valamint a szerződés által a postai szolgálatból és más forrásokból 400.000 dinár jövedelemhez sikerült hozzájutni. Ezeket az eszközöket a helyi közösség szükségleteire költöttük. A pénzeszközök tételesen a következő képen valósultak meg: a helyi járulék programját illetve Törökfalura 1.403.348,39 dinár, Völgypartra 259.631,41 dinár, Valkai sorra 2.511.259,51 dinár. A szakszolgálat szükségleteire és a helyi közösség működésére összesen 1.320.088,09 dinár. A kommunális tevékenységre 2.079.560 dinár, ezt a völgyparti utca betonozására és a helyi közösség területén a zöldterületek karbantartására költöttük.
    Az elmúlt évben nagyon nagy segítségünkre volt a közmunkaprogram, ennek keretében három helybeli volt alkalmazva három hónapon keresztül. A programot az adai Standard Közvállalattal közösen sikerült pályázaton megvalósítani. A települések közterületének a karbantartására fektettük a legnagyobb hangsúlyt, és ezt nagyon jól el tudtuk végezni.
    Az elmúlt évben még két pályázatot sikerült megnyernünk, melyben az Önkormányzat is segített, a Tartományi Nemzeti Kisebbségi Titkárságtól 60.000 dinárt, valamint a Tartományi Földművelési, Vízügyi és Erdészeti Titkárságtól 2.900.000 dinárt a határban levő utak karbantartására. Ez utóbbit Valkai soron fogjuk realizálni az Új utca kibetonozásánál. Mind a kettő az idei évben fog majd megvalósulni, mivel ezek a pénzeszközök az idén érkeztek meg.
    A 2011-es esztendőre vonatkozó pénzügyi tervben a helyi közösségnek 5.422.080,46 dinárja kellene, hogy legyen, ezt a tervet a tanács elfogadta. Ebben az összegben már benne van az előzőekben említett két pályázat összege a 2.960.000 dinár. A terv szerint 1.000.000 dinárra számítunk a helyi járulékból, az adai önkormányzat költségvetéséből gazdasági tevékenységre 1.000.000 dinár, valamint a postai szolgálatból és más forrásokból 350.000 dinár bevételre számítunk. Ebből kell majd kigazdálkodni a Törökfalusi Helyi Közösség működését.
    A tanácsülésen még a helyi közösség alapszabályainak mosósításáról is határozatot hoztak, melyet az alapító, az adai önkormányzat kezdeményezett. Ebben többek között szó van a helyi közösség nyilvános működéséről, hogy a helybeli polgárok több információhoz tudjanak hozzájutni és hozzászólni.
    A felsoroltakon kívül igyekeztünk az irodánkat felkereső polgárainknak mindenben segíteni, még ha a lehetőségeink sokszor meg is voltak nehezítve.

Molnár József

april 2011.

Naslovna strana
Muziška škola "Bartok Bela" - 50 godina
Opštinske vesti
Mesec ženskog romskog aktivizma
Vesti
Vesti iz policije
Mladi pišu
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA