Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. április

Címoldal
Az eredmények nem maguktól születnek
Ez a húsvét
Akinek a lelkében dal van
Bartók Béla Zeneiskola - 50 év
Községi hírek
Tervek és árjegyzék az Adicában
Napirenden a pénzügyi terv
Egészségügyi világnap
Beszámoló az elmúlt évi és az idei költségvetésről
Lányoknak
Tavaszköszöntő kiállítás Adán
Húsvéti kiállítás és ajándékosztás
A délvidéki nagycsaládos szerveződés
Az a bűvös 15 ezer
Együtt az állatkertért – munkaakció az állatkertben
Egy lépés az egészségért
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Teológiai gondolatok
Hová lett a báró kutyája?
Zöld levél
Vigyázat, tűzveszély - III. rész
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Tervek és árjegyzék az Adicában

    Az adai ADICA Közvállalat az alapításától számítva 2011-ben kezdi meg működésének tizenharmadik évét. A vállalat eddig minden ügyviteli évet kedvező pénzügyi eredménnyel zárt, és ebben az ügyviteli évben is ugyanez várható.
    A vállalat pénzelése a következőképp történik: 10-15%-ban a községi költségvetésből a teljes jövedelemhez viszonyítva, illetve a saját tevékenységéből eredő forrásokból. A beruházási befektetések pénzelésére más forrásokat is igénybe vehet, mint pl. adományok, bankhitelek stb. Meg kell jegyezni, hogy a községi költségvetésben a 2011 évben nem biztosították a szükséges és elengedhetetlen szanálás költségeit, így nagyobb befektetés nem fog történni.

    Ebben az évben folytatódik a rekreációs park és a medencék környékének szépítése – padok, asztalok felállítása, napernyők használata, új gyermekjátékok, sportpályák stb. – mert mindenekelőtt meg kell őrizni, illetve megnövelni a szolgáltatások színvonalát. Nagyobb figyelmet kell fordítani a belföldi és külföldi pályázatokra, amelyek a turizmus fejlesztését támogatják.
    2011-ben az ADICA több kisebb-nagyobb beruházást is tervez, közülük íme néhány jelentősebb: az olimpiai medence sérült betonelemeinek kicserélése, új vizes góc kiépítése az olimpiai medencénél, mindhárom medence sérült részeinek átfestése, a vendéglátó-ipari létesítmények javítása, járda építése, a mesterséges tó felújítása, a komplexum területén kialakuló kemping zóna előkészítő munkálatai, facsemeték ültetése a parkban és az új parkolóhelyen.
    Községünknek meglehetősen nagy, de kihasználatlan turisztikai lehetőségei vannak. Indokolttá válik, hogy a gazdasági fejlődés nagymértékben a turizmus felélénkítésére és fejlesztésére kell, hogy irányuljon. Ami az üdülőközpontot illeti, új tartalmak bevezetésével, mint a vendéglátó-ipari szolgáltatások, művelődési, szórakoztató és sportrendezvények, valamint a szolgáltatások minőségének javításával, az erőforrások ésszerű kihasználásával megtartható a medencéket meglátogató vendégek száma (75.000 látogató), így ebben az évben is kedvező pénzügyi eredményt lehet megvalósítani.

    A 2011. évi összjövedelem tervezett értéke 18.840.000 dinár. Ebből a főbb bevételi tételek: belépőjegyekből származó jövedelem 8,6 millió dinár, a medencéknél lévő létesítmények bérbeadásából 450 ezer dinár a tervezett bevétel, továbbá a vendéglátó-ipari szolgáltatásokból 1,9 millió dinár a terv, az adai I. és II Helyi Közösségtől 750 ezer dinárt várnak, a községi költségvetéstől 1,3 millió dinárt.
    Az üdülőközpont árpolitikáját vizsgálva, a belépőjegyeket is ideértve, tudni kell, hogy a belépőjegyek árát a gazdasági paraméterek alapján állapították meg, mellyel így biztosítható a magasabb bevétel és a medence-együttes további fejlődése. Tudni kell azt is, hogy az Adica üdültetési és rekreációs szolgáltatással foglalkozik, ami nem termelői, és nem kommunális jellegű tevékenység. Munkája szigorúan idényjellegű, májustól szeptemberig tart, ez azt jelenti, hogy négy hónap alatt kell megvalósítani mindazt a tervezett bevételt, amelyet más vállalat egész éven át folyamatosan valósít meg. Azt is tudni kell, hogy a múlt évben a belépőjegyek ára nem növekedett, maradt a 2009-es évi szinten, viszont a termékek és a szolgáltatások ára emelkedett. Ebben az évben új idényjegy-kategóriákat vezettek be, valamint többfajta kedvezményt is élvezhetnek a polgárok. Ezúttal a belépőjegyeket 5 kategóriába sorolták: teljes idényre szóló belépő, 60 napra, 30 napra, 15 napra és egyszeri – napi – belépő. Ezzel lehetővé vált mindenki számára, hogy választhat a neki legmegfelelőbb lehetőség közül.
    A 2011 évre szóló belépőjegyek árjegyzéke a következő:
    – idényjegy felnőtteknek: 4.500 dinár, nyugdíjasoknak és gyerekeknek: 3.400 dinár
    – 60 napra felnőtteknek: 3.000 dinár, nyugdíjasoknak, gyerekeknek: 2.500 dinár
    – 30 napra felnőtteknek: 1.800 dinár, nyugdíjasoknak, gyerekeknek: 1.500 dinár
    – 15 napra felnőtteknek: 1.500 dinár, nyugdíjasoknak, gyerekeknek: 1.200 dinár
    – napi belépő felnőtteknek: 150 dinár, nyugdíjasoknak, gyerekeknek: 120 dinár
    – karszalag többszöri be- és kilépésre: 50 dinár
    – belépőjegy 17,00 és 20,00 óra között: 100 dinár
    – belépőjegy éjjeli fürdőzésre: 200 dinár
    Gyermeknek 15 éves életkorig számítanak a fiatalok (1996-ban és később születettek), a nyugdíjasnak az utolsó nyugdíj-csekket kell felmutatnia, míg a 2007-ben és később született gyermekek számára ingyenes a belépés. A nagycsaládosok 10% árengedményt kapnak a napi jegyen kívül, minden kategóriára. Ingyenes belépés lehetséges az óvodások és iskolások részére június 1-je és 20-a közötti időszakban munkanapokon 9 és14 óra között szervezetten, előre egyeztetve és kísérők felügyeletével. Az idényjegyekre háromhavi kamatmentes részletfizetés is lehetséges. 

V. J.

april 2011.

Naslovna strana
Muziška škola "Bartok Bela" - 50 godina
Opštinske vesti
Mesec ženskog romskog aktivizma
Vesti
Vesti iz policije
Mladi pišu
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA