Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. április

Címoldal
Az eredmények nem maguktól születnek
Ez a húsvét
Akinek a lelkében dal van
Bartók Béla Zeneiskola - 50 év
Községi hírek
Tervek és árjegyzék az Adicában
Napirenden a pénzügyi terv
Egészségügyi világnap
Beszámoló az elmúlt évi és az idei költségvetésről
Lányoknak
Tavaszköszöntő kiállítás Adán
Húsvéti kiállítás és ajándékosztás
A délvidéki nagycsaládos szerveződés
Az a bűvös 15 ezer
Együtt az állatkertért – munkaakció az állatkertben
Egy lépés az egészségért
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Teológiai gondolatok
Hová lett a báró kutyája?
Zöld levél
Vigyázat, tűzveszély - III. rész
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

A délvidéki nagycsaládos szerveződés

    A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége április 16-án, szombat délután tartotta választási közgyűlését. A jelenlevők megvitatták és elfogadták a 2010. évi tevékenységéről szóló jelentést, és a 2011. évi aktivitási programot, elfogadták a 2010. évi pénzügyi terv megvalósításáról szóló jelentést és a 2011. évi pénzügyi tervet, igazgató bizottságot és ellenőrző bizottságot választottak, valamint meghozták a Szövetségnek a 2011–2014. időszakra szóló stratégiai tervét. Külön napirendi pontként szerepelt az emberkereskedelemről szóló tájékoztatás. A közgyűlés végén került sor a laktaši (Bosznia) egyesülettel való együttműködési megállapodás megvitatására és aláírására. A megállapodást Krizsán Vilmos és Damir Subotić látta el kézjegyével.
    Az elmúlt évi tevékenységek közül említésre méltó a családgondozási program, amelynek keretében szakemberek bevonásával műhelymunka folyt a szülőkkel. A program realizálását tartományi és magyarországi támogatás tette lehetővé.
    Már a negyedik alkalommal tartott a VANCSESZ ifjúsági tábort a Kátai tanyán. Ez valamivel költségesebb volt, mint az előzőek. A szakemberek által vezetett műhelymunkák témái közt szerepelt: Hol a helyem a családban?, A korai szexualitás negatív hatása a fiatalokra, Konfliktushelyzetek kezelése. A tábor egyik nevezetes programpontja volt a szabadkai drogprevenciós szoba megtekintése.
    Folyamatban van egy nagycsaládos ház adaptálása és berendezése Péterrévén. A házat többgenerációs programok lebonyolítására szeretnék alkalmassá tenni, valamint három szobában szálláslehetőséget kívánnak biztosítani tizenkét személy számára.
    Az idei tevékenységek közül a legjelentősebbnek ígérkezik az ikrek és a nagycsaládosok nemzetközi találkozója július 31-én Adán, valamint a vajdasági nagycsaládos vezetőképző tanfolyam november első és harmadik hetében Kishegyesen.
    A VANCSESZ hazai és külföldi civil szervezetekkel is együttműködik. Kapcsolatot tart fenn horvátországi (Slatina), bosznia-hercegovinai (Banja Luka, Laktaši), szlovákiai, ukrajnai és magyarországi (Csongrád, Orosháza, Pécs, Székesfehérvár, Budapest) rokon egyesületekkel. Feljavult a kárpát-medencei együttműködés. Biztató fejlemény, hogy az ásotthalmi Fatima-házat (amelyet volt laktanyából alakítottak ki) ismét használhatják a nagycsaládosok, habár a szegedi egyesület korábban visszaadta az önkormányzatnak.
    A VANCSESZ 10 pályázaton vett részt (közülük 4 vajdasági, 6 pedig magyarországiakkal közös), de még így sem sikerült a tevékenységekhez tervezett eszközöket teljes mértékben biztosítania, mondhatni, két éve csak vegetál a nagycsaládos szervezet. Az anyagi gondok megoldását jelentené, ha sikerülne biztosítani a szövetség és nagyobb tagegyesületeinek normatív (vagyis az állami költségvetésből való) pénzelését. 
    A nagycsaládos szervezet az interneten is jelen van (www.vancsesz.5mp.eu). A hosszú távú célkitűzések közt szerepel az egyesületek és a szövetség közötti internetes összeköttetés biztosítása. Ezenkívül a Családi Kör hetilap havonta egy oldalt bocsát a nagycsaládos szervezet rendelkezésére, ezt a VANCSESZ tagjai tölthetik meg írásaikkal.

Molnár Csikós László

april 2011.

Naslovna strana
Muziška škola "Bartok Bela" - 50 godina
Opštinske vesti
Mesec ženskog romskog aktivizma
Vesti
Vesti iz policije
Mladi pišu
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA