Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. április

Címoldal
Az eredmények nem maguktól születnek
Ez a húsvét
Akinek a lelkében dal van
Bartók Béla Zeneiskola - 50 év
Községi hírek
Tervek és árjegyzék az Adicában
Napirenden a pénzügyi terv
Egészségügyi világnap
Beszámoló az elmúlt évi és az idei költségvetésről
Lányoknak
Tavaszköszöntő kiállítás Adán
Húsvéti kiállítás és ajándékosztás
A délvidéki nagycsaládos szerveződés
Az a bűvös 15 ezer
Együtt az állatkertért – munkaakció az állatkertben
Egy lépés az egészségért
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Teológiai gondolatok
Hová lett a báró kutyája?
Zöld levél
Vigyázat, tűzveszély - III. rész
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Egészségügyi világnap

    Az egészségügyi világnap, április 7. alkalmából az adai egészségház több rendezvény szervezője és résztvevője volt.
    Április 7-én a nagykikindai Egészségvédelmi Intézet a körzet egészségügyi intézményeinek közreműködésével a nagykikindai önkormányzat támogatásával szakmai konferenciát szervezett a kikindai városháza tanácstermében a következő témáról: Antimikrobás rezisztencia  – Ma akció nélkül, holnap gyógyszer nélkül.
    A fent említett mottót az Egészségügy Világszervezet adta az idei évben az egészségügyi világnap alkalmából. A szakmai konferencia célja is az volt, hogy felhívja a figyelmet az antibiotikumok ésszerűtlen fogyasztására és ezáltal annak a lehetőségére, hogy antimikrobás rezisztencia alakuljon ki. Ez azt jelenti, hogy a baktériumok ellenállóvá válnak az antibiotikumokkal szemben, és fennáll annak a veszélye, hogy visszajutunk az antibiotikumok előtti korba, és akár egy tüdőgyulladás is gyógyíthatatlan lehet. A probléma kapcsán mintegy 25.000-en halnak meg évente a világban, és 15 milliárd eurót költenek azoknak a fertőzéseknek a gyógyítására, amelyeket rezisztens baktérium okozott.
    A nagykikindai értekezleten az Adai egészségházból dr sci med Borislav Radosavljević tartott előadást a belgyógyászatban előforduló antimikrobás rezisztenciáról.
    Április 8-án a moholi egészségügy állomás előterében az Ada DP képviselői átadták 70.000 dináros értékű ajándékukat, amelyet a januári Megasztár jótékonysági hangversenyen gyűjtöttek. Az egészségház ezt az összeget két speciális oxigénpalack vásárlására fordította a gyermekrendelők részére. Az ünnepségen részt vettek a donátorok: a Hunnia D.O.O, Tóth Tamás országgyűlési képviselő, Tóbiás József tartományi képviselő és nem utolsó sorban Ada község elnöke, Bilicki Zoltán.
    Ezzel egyidejűleg az egészségház és a Községi Rákellenes Egyesület kiállítást is szervezett azokból a rajzokból, melyeket a moholi Novak Radonić Á. I. alsósai készítettek. A rajzpályázatot az egyesület a rákellenes hónap kapcsán írta ki, és most az ünnepségen dr Balog András, az egyesület elnöke szerény ajándékkal megjutalmazta a legszebb munkák alkotóit.
    Április 9-én az egészségház dolgozói egészségvásárt rendeztek a Cseh Károly Á. I. éttermében az egészségügyi világnap kapcsán a következő mottóval: ”Tégy egy lépést az egészségedért!” Az akción testsúlyt, testmagasságot mértek, testtömeg-indexet számoltak, vérnyomást, oxigénszaturációt, vércukorszintet mértek, valamint hasznos tanácsokkal látták el a megjelenteket az egészséges életmódról és a helyes táplálkozásról.
Az egészségvásár másodízben kerül megrendezésre a helyi Pilates-relax Klubbal közösen, akik a III. Adai tavaszi sportnap szervezői, és a mozgás

Dr. Tóth Barna Elvira

april 2011.

Naslovna strana
Muziška škola "Bartok Bela" - 50 godina
Opštinske vesti
Mesec ženskog romskog aktivizma
Vesti
Vesti iz policije
Mladi pišu
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA