Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. április

Címoldal
Az eredmények nem maguktól születnek
Ez a húsvét
Akinek a lelkében dal van
Bartók Béla Zeneiskola - 50 év
Községi hírek
Tervek és árjegyzék az Adicában
Napirenden a pénzügyi terv
Egészségügyi világnap
Beszámoló az elmúlt évi és az idei költségvetésről
Lányoknak
Tavaszköszöntő kiállítás Adán
Húsvéti kiállítás és ajándékosztás
A délvidéki nagycsaládos szerveződés
Az a bűvös 15 ezer
Együtt az állatkertért – munkaakció az állatkertben
Egy lépés az egészségért
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Teológiai gondolatok
Hová lett a báró kutyája?
Zöld levél
Vigyázat, tűzveszély - III. rész
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Mesec ženskog romskog aktivizma

    Dana 4. aprila ove godine u poslaničkom klubu SO Ada, održana je javna tribina povodom Meseca ženskog romskog aktivizma.
    Javnu tribinu je organizovala Neformalna ženska romska mreža Vojvodine uz podršku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju – Misija u Srbiji i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju. Cilj ove javne tribine je da se razvije program Odbora za obrazovanje Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u kojima se ističe značaj učešća samih Romkinja i romskih ženskih mreža kako u unapređenju položaja romkinja u obrazovanju tako i u podsticaju institucija, državnih organa i fondacija  da u svoje programe i aktivnost za rome uključe radnu dimenziju.

    Na tribini su bili prisutni predstavnici Neformalne ženske romske mreže Vojvodine, Jelena Jovanović i Veronika Mitro, zatim Snežana Mišović sa strane stručne službe lokalne samouprave, Miroslav Belančić, predsednik SSSO Ada, pedagoški asistent za predškolske ustanove, predstavnici medija i drugi aktivisti.
    U prvom delu tribina prikazan je film o uspešnim romkinjama u Vojvodini, a zatim se prešlo na diskusiju, što je vodila Veronika Mitro. U uvodnom izlaganju iznela je da je ova tribina organizovana u 12 opština u Vojvodini, sa ciljem da se izvrši ispitivanje položaja romkinje u datoj sredini. Iznela je da je obrazovanje žene romkinje nikako ne zadovoljava očekivane rezultate, a što se tiče školovanja, istina je da veoma mali broj nastavlja školovanje na srednjem ili višem nivou.

    U diskusiji Snežana Mišović je ukratko iznela da u opštini Ada bilo je pokušaja obrazovanja roma i romkinja, ali nije dao željeni rezultat. Ipak, ova nacionalna manjina nije zapostavljena, najviše brigu o njima vodi civilna organizacija Duga, ali u Adi nema izrađeni akcioni plan za obrazovanje roma i romkinje. Iznela je mogućnost da uz podršku Neformalne ženske romske mreže Vojvodine pokrene ovo pitanje i u Adi.
    Miroslav Belančić je u diskusiji izneo da pri Nacionalne službe za zapošljavanje postoji akcioni plan za zapošljavanje roma, što se i realizuje u praksi.

V. J.

april 2011.

Naslovna strana
Muziška škola "Bartok Bela" - 50 godina
Opštinske vesti
Mesec ženskog romskog aktivizma
Vesti
Vesti iz policije
Mladi pišu
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA