Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. április

Címoldal
Az eredmények nem maguktól születnek
Ez a húsvét
Akinek a lelkében dal van
Bartók Béla Zeneiskola - 50 év
Községi hírek
Tervek és árjegyzék az Adicában
Napirenden a pénzügyi terv
Egészségügyi világnap
Beszámoló az elmúlt évi és az idei költségvetésről
Lányoknak
Tavaszköszöntő kiállítás Adán
Húsvéti kiállítás és ajándékosztás
A délvidéki nagycsaládos szerveződés
Az a bűvös 15 ezer
Együtt az állatkertért – munkaakció az állatkertben
Egy lépés az egészségért
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Teológiai gondolatok
Hová lett a báró kutyája?
Zöld levél
Vigyázat, tűzveszély - III. rész
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

A munkanélküliség csökkentése

    Bilicki Zoltánnak, Ada Község elnökének április 15-én pénteken a VIII. Állásbörzén adott sajtótájékoztatóján megtudtuk, hogy kinevezett egy 6 tagból álló bizottságot a foglalkoztatás serkentésére Ada község területén. Feladatuk egy követelmény rendszer megállapítása a  pénzeszközök odaítélésére, azon munkanélküliség csökkentő program keretein belül, amely munkahelyteremtés céljára eszközök odaítélését irányozza elő. Ez annyit jelent, hogy a pályázatot megnyert munkaadók minden új alkalmazott után 100.000 dinár értékű támogatást fognak kapni. Erre a célra a községi költségvetésben összesen 10 millió dinár előirányozva. Ada község vezetőségének legfőbb célja a munkanélküliség csökkentése és az életszínvonal javítása.

Dragin Miricki Zita


Jeremiás könyve

    Dr. Reisinger János Budapesti irodalomtörténész tavaszi előadás-sorozatának harmadik részét április 13-án tartotta a Szarvas Gábor Könyvtár olvasótermében Jeremiás Könyve – címmel. A közönséget és a vendégelőadót Hódi Éva igazgató üdvözölte.
    A tanár úr bevezetőjében arról beszélt hogy ki volt Jeremiás, honnan származott, hogy Jeruzsálemben tevékenykedett, és 626-ban kezdte el prófétai „működését”, de 40 év múlva tevékenykedése gyászosan véget ért. Figyelmeztette az embereket, hogy forduljanak vissza Istenhez, de nem hallgattak rá – Jeruzsálem háromszor is elesett, Jeremiás próféta pedig mindháromszor átélte azt, hogy egyszer sem figyeltek oda szavaira.
    Ő a legszomorúbb sorsú próféta, akinek a szavait az emberek nem hallgatták meg; a hamis próféciákra jobban odafigyeltek. Fájt neki hogy az emberek erkölcstelenek, ezért mondta neki Isten:  „Vasoszloppá és érc-bástyává teszlek”. Minden ember aki addig nem volt hívő és érzékeny, ezután hívővé és érzékennyé vált.
    A próféta második látomása a jó emberek fogságba hurcolására vonatkozott – Őket a jó fügével hasonlította össze, míg a rossz embereket a rossz fügével...A harmadik prófécia az emberek „alakíthatóságára” vonatkozik, éppen úgy ahogy az agyag is alakítható – mondta Reisinger János, aki előadása során több „életbeli” példát említett – mintegy alátámasztotta Jeremiás próféta, ill. Isten szavait. Előadása végén készségesen válaszolt a jelenlevőknek e témakörrel kapcsolatos kérdéseire.

Bálizs Géza


Húsvéti kiállítás

    Az adai Nyugdíjas otthonban április 15-én délelőtt rövid ünnepi műsorral egybekötve megnyílt a már hagyományos, de az idén kissé szerényebb húsvéti kiállítás. Láthattunk festett, rajzolt, „beöltöztetett” és hímes dísztojásokat, húsvéti mintás kézimunkákat (asztalterítőket, szalvétákat, stb.), apró dísztárgyakat, húsvéti ikebanákat, húsvéti ételeket idéző sonkát, különféle aprósüteményeket, fonatos kalácsot, sós süteményt, kerámia dísztárgyakat.
    A felsoroltakat az egyesület tagjai szépen feldíszített asztalokon helyezték el, és ezek látványa még jobban kiemelte az ünnep hangulatát, egyfajta „rendezettségre” utalt!
    Sajnos a pénzhiány erre a kiállításra is rányomta bélyegét, ugyanis kevesebb kiállító vett részt, és a kiállított anyag jóval szerényebb volt, mint az előző években, de az ünnepre való készülődést így is hűen tükrözte.

Bálizs Géza


Régi vezetőség az adai ÖTT-ben

    Az adai Önkéntes Tűzoltó-testület április 7-én a tűzoltóotthonban rendkívüli választási közgyűlést tartott.
    A jelenlevő tagság egyhangúlag döntött: mind az elnökség, mind pedig az ellenőrző bizottság tagjai maradtak az eddigiek; elnök továbbra is Teleki Zsolt, alelnök Csonka János maradt, titkár újból Bálizs Géza, a parancsnok egyelőre Vlasity Zoltán maradt (bár kérte, hogy válasszanak helyette más, fiatalabb személyt; lemondását elfogadták, de amíg az elnökség nem talál mást parancsnoknak, ő marad ezen a funkción), parancsnok-helyettes maradt Árpási Róbert. Az ellenőrző bizottság tagjai továbbra is az eddigiek: Vadnai László, Vlasity Izolda és Puszenyik Natália. A Községi Tűzoltószövetségbe a küldöttek: Mikus Ervin, ifj. Kiss Tibor, Csonka János, Árpási Róbert, Nacsa István és Teleki Zsolt. A közgyűlésen az otthon kidőlt épületrészének lebontásáról és más aktuális kérdésekről is szó volt még.

Bálizs Géza

Zarándokút a csíksomlyói búcsúra

    Értesítjük tisztelt polgárainkat, hogy az idén is megszervezzük az utat Csíksomlyóra, a kegytemplomhoz. Ez kiváló alkalom, hogy megismerjük Erdélyt és nevezetességeit egyaránt.
    Indulás: június 9-én az esti órákban, hazatérés június 14-én a délelőtti órákban.
    ÉRDEKLŐDNI LEHET:
    Gruber Ferencnél, Ada, Franjo Rozmar u. 9.
    063-8-483-070                            024/853-962


Mindenféle görbeség a maga helyén alkalmas

    A Kerekítő Magyar Pedagógusok Egyesülete Volt egysze ... rendezvénysorozatának vendége volt  április 15-én a budapesti Kossuth-díjas mesemondó, Berecz András.
    Az adai városháza dísztermében tartott meseesten ezúttal a felnőtt közönség hallgatta meg az ízes magyar nyelven elmondott történeteket a szaladós szemű, vérmedvétől rettegő puskásokról, na meg persze az asszonyról és az ördögről, meg a maga helyén alkalmas görbeségről.
    Talán sokszor már távol érezzük magunktól a mesét, de ezúttal bebizonyosodott, hogy nincs mégsem olyan messze a lelkünktől, hiszen azon a péntek estén nagyon sokan hallgatták és meghallották Berecz András meséit.


Berecz András mesemondás közben

Józó (Krizsán) Mónika


Állásbörze 2011 – Ada

    A Nemzeti Munkaközvetítő Hivatal adai kirendeltsége április 15-én szervezte meg az idei munkavállalási vásárt, egyszerűbben: az állásbörzét. A rendezvényre a Cseh Károly Á.I. tornatermében került sor. Sofija Šemović, a kirendeltség vezetője elmondta, hogy ezúttal 19 munkaadó (vállalat, magáncég, vállalkozó) kínál munkalehetőséget 316 munkahelyre.
    Az új munkaügyi előírások kötelezővé testék a csökkentett munkaképességű dolgozók elhelyezését is, így ezúttal 21 rokkant munkanélküli is kaphat munkát.
    (Lapzárta miatt nem szolgálunk részletes adatokkal).


IFIX közgyűlés

    2011.4.16-án szombaton délután 3 órakor közgyűlésre került sor az Ifix nagytermében.  A gyűlés fő témája a programok, projektek megvitatása volt, hogy melyeket sikerült eddig megvalósítani, és milyen formában, valamint mely projektek vannak előre látva az idei évre.
    Az általános iskolákban előadás sorozat folyik az Európai Unióról, többek között mikor alakult, kik a tagjai, mik az irányelvei, és így tovább. Ezen előadás sorozatnak a döntője május 9-én lesz megtartva az általános iskolák 6-7. osztályos tanulóinak részére, amely az Európai Unió hivatalos napja. Az előadás sorozat célja pedig hogy a fiatal tanulók némi előtudáshoz, információkhoz jussanak az Európai Unióval kapcsolatban, hiszen országunk is az EU-s csatlakozás felé tart.
    Április és május folyamán szórakoztató jelleggel Bajnokok Ligája közvetítések vannak tervezve a Corsaro pizzériában, ugyanis a tavalyi BL döntő, és a Világbajnokság mérkőzéseinek közvetítése is sikeres volt.
Május 5-én anyák napi előadást tart az általános iskola 8. osztályos tanulóinak részére a hittanteremben.  Az előadás a tavalyi „Ima nap” mintájára lesz megtartva, az előadó Morvai Matild.   
    Ezen kívül az IFIX felvette a kapcsolatot a magyarországi civil szervezetekkel is. A kapcsolatok kiépítésének lehetőségét a DARISZI (Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda) ajánlotta fel. A DARISZI-t a magyarországi Ifjúsági és Sportminisztérium hozta létre, amely egy szervezetek közötti információközvetítő, humánerőforrás-fejlesztő központként működik Szegeden.

Gecse Attila


    Az adai POTISJE és a péterrévei BPS karateklub közös csapata szombaton, 2011.4.16-án a törökbecsei JEDINSTVO karateklub tornáján vett részt. Versenyzőink 11 arany, 4 ezüst és 4 bronzérmet szereztek különböző kategóriákban.


april 2011.

Naslovna strana
Muziška škola "Bartok Bela" - 50 godina
Opštinske vesti
Mesec ženskog romskog aktivizma
Vesti
Vesti iz policije
Mladi pišu
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA