Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. április

Címoldal
Az eredmények nem maguktól születnek
Ez a húsvét
Akinek a lelkében dal van
Bartók Béla Zeneiskola - 50 év
Községi hírek
Tervek és árjegyzék az Adicában
Napirenden a pénzügyi terv
Egészségügyi világnap
Beszámoló az elmúlt évi és az idei költségvetésről
Lányoknak
Tavaszköszöntő kiállítás Adán
Húsvéti kiállítás és ajándékosztás
A délvidéki nagycsaládos szerveződés
Az a bűvös 15 ezer
Együtt az állatkertért – munkaakció az állatkertben
Egy lépés az egészségért
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Teológiai gondolatok
Hová lett a báró kutyája?
Zöld levél
Vigyázat, tűzveszély - III. rész
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Együtt az állatkertért – munkaakció az állatkertben

    2011. március 26-án reggel 9 órától takarítási munkaakciót szerveztek az adai Póni állatkert területén. A munkaakció szervezői Vlanikolin Ljiljana és Tóth László voltak, a takarításon részt vettek még az állatkert tagjai mellett az Első Helyi Közösség részéről két munkás, önkéntesek, valamint az Ifix ifjúsági szervezet fiataljai is. A munkaakció fő céljai a következők voltak: a levelek, letört ágak összeszedése, takarítása, két ketrec lebontása, amelyek állapota korántsem volt már kielégítő, virágok és növények ültetése. Az állatkert 1995-ben nyitotta meg kapuit, tehát lassan már 16 éves múltra tekinthet vissza. Az egykoron virágzó, méltán csodált kis állatkert mára egy félredobott, elhanyagolt kis terület lett, amelyet a siralmas, katasztrofális állapota miatt takarni kell az emberek elől.


Épül a nyusziház

    A benne élő kis állatok közösségét úgyszintén méltatlanul figyelmen kívül hagyták, az emberek teljes mértékben elzárkóztak attól, hogy sorsukról gondoskodjanak. Az állatkert gondozóit nem érheti szó, ők kitartóan lejártak etetni, gondozni, szaporítani az állatokat, madarakat, de a támogatás az idők során elmaradt mellőlük. Ma is az egyik legnagyobb probléma a munkaerő, a dolgozók hiánya, valamint természetesen a pénz is, amely elengedhetetlen az állatkert élelmezésének fenntartása érdekében.
    Az állatkert sokat köszönhet Monika Brucknernek, a Đurđevo Természetvédelmi Egyesület vezetőjének, aki máris pénzzel, és építőanyaggal segítette az állatkertet, és a későbbiekben is támogatja az állatkert újjáélesztésének tervét. Jelenleg két ketrec felépítése van folyamatban, az állatkert kerítése is felújításra kerül a későbbiekben. A tervek szerint az állatkert madárpark jelleget vehet fel a későbbiekben, ahol inkább kisebb testű állatok és madarak lennének zömében.
    A következő állatok jelenleg is lakói az állatkertnek, többek között: aranyfácán, kacagó gerle, gyémánt galamb, törpe papagáj, tengeri malac, páva, emu, holló, sólyom, láma, póni, borz, tarajos sül. Nos, őket mellőzük már jó ideje, nem ezt a sorsot érdemlik.
    Az állatkert továbbra is várja azok jelentkezését, akik a támogatás, és segítség bármely formájában szeretnének az állatkert további újjászületésében részt venni. Együtt még tehetünk azért, hogy az állatkertnek ne csak múltja, hanem jövője is legyen. Egy csodálatos, szép környezetben lévő állatkert, madárpark Ada büszkeségévé, jelképévé válhat. Csak tenni kell érte.

Gecse Attila

april 2011.

Naslovna strana
Muziška škola "Bartok Bela" - 50 godina
Opštinske vesti
Mesec ženskog romskog aktivizma
Vesti
Vesti iz policije
Mladi pišu
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA