Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. január

Címoldal
Újabb kapocs Bácska és Bánát között
Községi hírek, események
Az adai községi Képviselő-testület decemberi ülése
Egész évben VMSz
2011-ben Csóka a XI. Tisza menti tavasz otthona
Szelektív hulladékgyűjtő konténerek
Továbbra is a víz a legnagyobb gond
Bezzeg a mi időnkben…
Kirándulás
Szomorú hír
Ön mit vár az újévtől?
Tobáni emlékek
Keresztnevek 2001-2010
Rendőrségi hírek
Hírek
Gyermekszínjátszóink jubíleuma - II.
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Horgászengedélyek 2011
Utcák, nevek – utcanevek – IV.
Óvodásaink öröme volt a Télapó
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Govor prilikom predaje mosta

Predsednik opštine Ada, gosp. Zoltan Bilicki je održao sledeći govor povodom puštanja u saobraćaj novog mosta na Tisi 24. decembra 2010.:

    Uprkos izazovima sa kojima se suočava Republika Srbija usled globalne krize koja utiče na unutrašnju situaciju i finansijsku moć svake zemlje, svih gradova i opština, opština Ada je uspela da očuva i privede kraju svoju najveću infrastrukturnu investiciju u poslednjih više desetina godina.
    Sećam se  kako je pre dve godine opština Ada  organizovala sastanak sa predstavnicima 11 gradova i opština među kojima su bili i predstavnici Osijeka iz Hrvatske i Temišvara iz Rumunije, gde je potpisan protokol zajedničke težnje ka izgradnji horizontalnog koridora kroz Vojvodinu, koridora koji bi spajao Hrvatsku sa Rumunijom, čime je, ujedno, i most na reci Tisa kod Ade dobio izuzetan značaj.
    Most na Tisi kod Ade ima izuzetan privredni, kulturni i turistički značaj , kako na međunarodnom, tako i na lokalnom nivou. Izgradnjom mosta i saobraćajnica  je skraćen put do Kikinde, centra našeg Upravnog okruga, a ujedno su otvorena još jedna vrata za učvršćivanje privredne stabilnosti preduzeća na našem području i njihovog nastupa na domaćim, ali i tržištima Evropske unije. Stvoren je još povoljniji ambijent za nove investicije, lokalni ekonomski razvoj i poboljšanje životnog standarda svih građana.
    U pogledu izgradnja mosta i pristupnih saobraćajnica dvehiljada osma godina je bila ključna jer je upravo tada Vlada Vojvodine preuzela finansiranje ove važne investicije.
    Zbog svega navedenog naša opština, ali i ceo region, duguje zahvalnost dr Bojanu Pajtiću, Predsedniku Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, što je omogućio da se najveći projekat u čitavoj istoriji opštine Ada konačno privede kraju.
    Zahvalnost takođe treba  da se ukaže i gradu Vilshoffen iz Nemačke, koji nam je most i poklonio, kao i predstavnicima tadašnje lokalne vlasti, koji su uvideli značaj mosta u Adi i sa ogromnom hrabrošću i spremnošću prihvatili ovaj izazov, osetivši perspektive koje će nam se svima pružati u budućnosti.
    Ovde takođe moram odati priznanje i svim svojim kolegama, saradnicima iz lokalne samouprave koji su svojim radom opravdali poverenje koje nam je na poslednjim izborima ukazano od strane naših građana birača, jer iako mladi po godinama i iskustvu, uspeli smo da trudom i strpljenjem savladamo brojne prepreke i poteškoće sa kojima se svakodnevno susrećemo, a visokom tolerancijom sačuvamo uvažavanje multikulturalnosti i poštovanje demokratije.
    Ovim činom smo pred najradosniji praznik pripadnika hrišćanske vere, Božić, uručili sebi poklon u čijim će koristima uživati, nadamo se, još puno naših budućih generacija.
    Zahvaljujem se svima koji su došli da stvaramo istoriju zajedno!

Govor dr. Bjana Pajtića prilikom predaje mosta

    Drage dame i gospodo!
    Više od 200 godina traje san žitelja Severne Bačke i Severnog Banata o premošćavanju Tise na ovom mestu. Mi danas Taj san ispunjavamo! Ovo je jedan od najvećih i najmodernijih mostova izgrađen u našoj zemlji u proteklih nekoliko decenija.
    I on neće biti samo dragulj i ukras severne Vojvodine, nego će biti i zamajac daljeg razvoja, jer je njegov ekonomski, poljoprivredni i infrastrukturni značaj neprocenjiv.
    Ovaj most omogući će pristup Severnom Banatu koridoru 10, omogući će pristup Severnoj Bački Rumuniji, prepoloviće razdaljine između opština i građana Severne Bačke i Severnog Banata.
    Ovo je, istovremeno, jedan od najkompleksnijih arhitektonskih poduhvata, jer, pored toga što je ovaj most tako velik i tako veličanstven, mi smo izgradili 20 kilometara pristupnih puteva, koji će koristiti da poboljšaju kvalitet življenja građana severne Vojvodine, kvalitet življenja građana ovog dela Srbije.
    Ja sam zaista ponosan i presrećan, što sam kao Predsednik pokrajinske Vlade, imao priliku da pokrajinska Vlada, preko svog Fonda za Kapitalna Ulaganja, izvrši, jedan ovakav, istorijski poduhvat.

    Hvala Vam puno!

januar 2011.

Naslovna strana
Govor prilikom predaje mosta
Opštinske vesti, događaji
Decembarska sednica SO Ada
Kontejneri za primarnu selekciju otpada
Vesti iz policije
Šta očekujete od nove godine?
Aktivnosti sindikata
Omladinci pišu
Радост наших најмлађих је био Деда мраз
Šarena strana
Impresum


Design by VA