Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. január

Címoldal
Újabb kapocs Bácska és Bánát között
Községi hírek, események
Az adai községi Képviselő-testület decemberi ülése
Egész évben VMSz
2011-ben Csóka a XI. Tisza menti tavasz otthona
Szelektív hulladékgyűjtő konténerek
Továbbra is a víz a legnagyobb gond
Bezzeg a mi időnkben…
Kirándulás
Szomorú hír
Ön mit vár az újévtől?
Tobáni emlékek
Keresztnevek 2001-2010
Rendőrségi hírek
Hírek
Gyermekszínjátszóink jubíleuma - II.
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Horgászengedélyek 2011
Utcák, nevek – utcanevek – IV.
Óvodásaink öröme volt a Télapó
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Mandátum- és évértékelő taggyűlés
EGÉSZ ÉVBEN VMSZ
  • A Vajdasági Magyar Szövetség adai, moholi és törökfalusi helyi szervezeteinek 2010. évértékelő taggyűlésére 2011. január 14-én került sor az adai városháza nagytermében. Az összejövetelen a mintegy 50 VMSZ-tag, szimpatizáns mellett részt vett Gruber Ferenc, a VMSZ Községi szervezetének elnöke, valamint Uliján Kornél, Világos Tibor, Lehócki Tibor a VMSZ adai, moholi és törökfalusi helyi szervezetének elnöke, vendégként pedig Juhász Bálint a VMSZ alelnöke, valamint dr. Zsoldos Ferenc és Várkonyi Zsolt, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, illetve tanácsosa.

    A gyűlést vezető Gruber Ferenc először Világos Tibornak, a VMSZ moholi helyi szervezete elnökének, Ada alpolgármesterének adott szót, aki beszédében tételesen beszámolt a VMSZ tavalyi tevékenységének körülményeiről és eredményeiről.
    Először elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy az ismert koalíciós megállapodások a képviselő testületi tevékenység során nem túl szerencsés helyzeteket hoztak; a Demokrata Párt sem viselkedik mindig barátságosan, de a magyar koalíció törpe-pártjai sem szolidárisak velük.
    – Mi a nagy nyomást és a támadásokat kivédtük és közben még meg is erősödtünk. Ennek pedig előbb-utóbb meg lesz a gyümölcse, amit már a következő választásoktól várok – mondta.
    Sikerként említette, hogy a Magyar Nemzeti Tanács megválasztását célzó tevékenység Adán tartott megbeszélés eredményeként indult, majd szólt a népkonyha beindítási ügyéről, a belvíz okozta problémákról, a testvérvárosi kapcsolatok kialakításáról, a nemzeti ünnepeink megünnepléséről. A befejezett és a most folyó beruházások eredményeit minden párt a magáénak szeretné kisajátítani, miközben szorongat bennünket a lesújtó munkanélküliség, a lakosság pénztelensége.
    A 2011-re tervezett községi projektek mintegy 270 millió dinárra rúgnak és ezek között – mint mondta – a fontosabbak: a moholi utcák és az adai I. Helyi Közösség egy utcájának aszfaltozása, Mohol központjának kiépítése, a fürdőmedencék szanálása, egy melegvizű kút fúrása, Ada-Mohol szennyvízlevezető csatornarendszerének, a moholi Nagyút, az adai könyvtár és zeneiskola, a Műszaki Iskola új épületének tervdokumentációja. Tervezik az adai és a moholi iskolák udvarának, a Vöröskereszt épületének rendbe tételét, a fedett medence tervdokumentációjának elkészítését, a moholi templomtető javítását, az Egészségház fejlesztését, az adai tájház és a törökfalusi faluház felszerelését, Ada és Törökfalu közötti út aszfaltozását és a völgyparti szélmalom felújításának befejezését.
    Uliján Kornél, a VMSZ helyi szervezetének elnöke ismertette az idei politikai kalendáriumot. Mire számíthat a vajdasági magyarság 2011-ben? cím alatt Pásztor Bálint és Varga László parlamenti képviselők részvételével lakossági fórumot terveznek, februárban megszervezik az immár hagyományos VMSZ-bálat, március 15-én Ada központjában felavatják és megkoszorúzzák a budakalászi önkormányzat által Adának adományozott Damjanich-emléktáblát, április 24-én Szent György-napi megemlékezést tartanak Moholon, május elsején autóbusz-kirándulást szerveznek a palicsi központi VMSZ-majálisra. Június, július és augusztus eseményei közt lesz az Ada-napi eseménysorozat, Mohol napja, augusztus 20-án pedig Szent István napjának megünneplése és az államalapító moholi szobrának megkoszorúzása, autóbusz-kirándulás a palicsi központi VMSZ-ünnepségre, a testvérvárosok hasonló ünnepségein való részvétel. Szeptember folyamán látogatást terveznek a Magyar Parlament épületébe, október 6-án pedig Adán megkoszorúzzák az aradi vértanúk katolikus temetőben lévő emlékművét, 23-án pedig az 1956-os forradalom emlékére Palicson koszorúznak. November elsején a z 1944-45-ös ártatlan magyar áldozatok moholi temetőben lévő nagykeresztjénél koszorúznak, december hónap folyamán pedig évértékelő taggyűlést tartanak. Az idei év első felében várható a vajdasági parlament kihelyezett ülése Adán és a nagy VMSZ tisztújító közgyűlésén új tanácstagokat, elnökséget és elnököt választanak, amire megfelelő előkészítő gyűléseket tartunk mi is minden alapszervezetünkben.
    Lehocki Tibor, a VMSZ törökfalusi szervezetének elnöke elmondta, hogy nemrégiben faluházat kaptak, és az év folyamán szeretnék kiegészíteni a felszerelését, benne újraéleszteni (pályázatokon való részvétel eredményeként is) a Százszorszép civil szervezetet és fontos célkitűzésük a VMSZ taglétszámának a gyarapítása is. Január 20-án, csütörtökön Bús Ottó, VMSZ elnökségi tag, Világos Tibor alpolgármester és Gruber Ferenc, a VMSZ községi elnökének részvételével lakossági fórumot tartunk/tartottunk a magyar állampolgárság megszerzésének lehetőségéről.
    Ez után Juhász Bálint a VMSZ alelnöke tartott ismertetőt a VMSZ tevékenységéről és célkitűzéseinek megvalósításáról, majd Várkonyi Zsolt, a Magyar Nemzeti Tanács tanácsosa, jegyzője a szervezeti felépítésről és tevékenységi stratégiájáról, működési elvéről és egyes szerveinek munkájáról beszélt. Elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Tanácsnak 6 állandó bizottsága és egy civil konzultatív testülete van. Bár a tanácsnak adai tagja nincs, de bizottságaiban öt adai személy is tevékenykedik. Egyik fő célkitűzésként a vajdasági magyar felsőoktatás fejlesztését említette, amiben fontos szerepet szánnak az ösztöndíjazásnak (pl. amelyik diák az állami büdzsé terhére szerez egyetemista státuszt, minden külön feltétel nélkül megkapja a havi 150 eurót kitevő ösztöndíjat), de a diákhitel bevezetését is tervezik és ennek kamatai terhének egy részét a MNT magára vállalja. Kiemelte az óvodai fejlesztések fontosságát is és azt, hogy megoldják a külföldön szerzett diplomák, oklevelek jelenlegi honosítási nehézségeit is.
     Dr. Zsoldos Ferenc, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke nagy hatású beszédében a magyar diákok ösztöndíjazásának és a civileknek a MNT-ban betöltött szerepének fontosságáról szólt.
    – A mi fiaink, lányaink okosak, csak meg kell adni nekik a tanulásra való lehetőséget! – mondta. – Amelyik diák az egyetemi oktatásban bekerül az állami teher keretébe,  az biztosan kap ösztöndíjat is. Ezért felhívom mindannyiuk figyelmét, ha környezetükben látnak tehetséges 4 osztályos középiskolai tanulót, de szülei a magas költségekre hivatkozva nem akarják továbbtaníttatni, akkor ösztönözzék, vagy jelezzék nekünk a problémát.
    Elmondta még, hogy a magyar összefogást népünk is pozitívan fogadta és értékelte. A magyaroknak a szerb pártokba való betársulását vissza kell fordítani. Erről szól a magyar összefogás! – mondta, majd így zárta gondolatait: – Közülünk mindenkinek megvan a saját szerepe és a feladata. A legerősebb magyar párté az, hogy ott legyen, azokon a pozíciókon, ahol ott kell lennie, és hogy kiharcolja céljainkat, hogy verje az asztalt... Mi csak egységben, összefogásban tudunk gondolkozni… Nem hiszem, hogy az a magyar viselkedés a járható út, ha önmagunkat jobbnak tartjuk összes többi nemzettársuknál. Főképp a kisebb magyar pártokra, a kis magyar civil szervezetekre gondolok. Nem hiszem, hogy valaki is elmondhatja magáról, hogy én jobb magyar vagyok, mint a másik, mert akkor igazán jó magyar valaki, ha elfogadja a társát, nemzettársát. Aki nemzetben gondolkodik, kell, hogy legyen egyfajta alázata, közösen kell gondolkoznunk, de egymásnak az erejét, egymásnak a lehetőségét tisztelnünk kell. Mindenkinek megvan a szerepe és a helye, ezért mindenkinek lehetőséget kell adnunk, mert úgy leszünk igazán erősek. Csak úgy tudjuk elérni azt az újfajta lendületet, azt a fajta új gondolatot, ami a következő választásokon oda vezet, hogy a tömbmagyar terület újra a nemzeti erő fogja uralni, és ezen az új területen mindenki megtalálja a maga helyét. Én ezt kérem önöktől, ezt kérem mindannyiunktól, ezt kérem a Jóistentől. Hiszem, hogy ezt az utat meg fogjuk tenni és erősnek és kitartóaknak, keményeknek kell lennünk, mert olyan az ellenfelünk. De ennek ellenére pont ez a szép az egészben, mert a magyar nemzet az elmúlt ezredévek alatt arról volt híres, hogy mindig talpra állt, és mindig meg is tette azt, amit meg kellett tennie. Úgy legyen!

Király János

januar 2011.

Naslovna strana
Govor prilikom predaje mosta
Opštinske vesti, događaji
Decembarska sednica SO Ada
Kontejneri za primarnu selekciju otpada
Vesti iz policije
Šta očekujete od nove godine?
Aktivnosti sindikata
Omladinci pišu
Радост наших најмлађих је био Деда мраз
Šarena strana
Impresum


Design by VA