Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. január

Címoldal
Újabb kapocs Bácska és Bánát között
Községi hírek, események
Az adai községi Képviselő-testület decemberi ülése
Egész évben VMSz
2011-ben Csóka a XI. Tisza menti tavasz otthona
Szelektív hulladékgyűjtő konténerek
Továbbra is a víz a legnagyobb gond
Bezzeg a mi időnkben…
Kirándulás
Szomorú hír
Ön mit vár az újévtől?
Tobáni emlékek
Keresztnevek 2001-2010
Rendőrségi hírek
Hírek
Gyermekszínjátszóink jubíleuma - II.
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Horgászengedélyek 2011
Utcák, nevek – utcanevek – IV.
Óvodásaink öröme volt a Télapó
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

92 Rendőrségi hírek 92

    A rendőrség értesítése szerint 2010 decembere az általános közbiztonság szempontjából a viszonylag nyugodt hónapok közé sorolható. Igaz, 18 bűntényt regisztráltak, ebből 2 a gazdaságban elkövetett bűnözésre vonatkozik. A fennmaradt 16 bűneset a klasszikus bűnözéshez tartozik, közöttük nem volt súlyos eset. Hét esetben ismeretlen volt az elkövető. A hónap folyamán több, már előbb elkövetett bűnesetet derített fel a rendőrség, mint lopás, minősített lopás stb.
    Közrend és közbiztonság. Decemberben mindössze 1 szabálysértési feljelentést tett a rendőrség, nyilvános helyen történő verekedés miatt. Itt kell megemlíteni, hogy ą karácsonyi és az újévi ünnepek alatt egyetlen olyan bejelentés sem történt, ami a közrend és közbiztonság megsértésére vonatkozott volna. Az ünnepek teljes nyugalommal és probléma nélkül múltak el.
    Közlekedésbiztonság. Decemberben mindössze 3 forgalmi baleset történt. Ezek közül egy végződött könnyebb testi sérüléssel, két esetben pedig összesen 120.000 dinár anyagi kár keletkezett
    Ebben a hónapban 1 személy került a kijózanítóba 1,20 ezrelék feletti alkoholszinttel a vérében. 2010-ben összesen 31 gépkocsivezető vesztette el így a jogosítványát.


Új rendszámtáblák és hajtási jogosítvány

    A közlekedésbiztonságról szóló új törvény értelmében ez év elején megkezdték az új rendszámtáblák és a hajtási jogosítványok kiadását, illetve cseréjét. Ennek kapcsán a rendőrség a következő praktikus tudnivalókat közli:
    – A rendszámtáblákat abban a sorrendben adják ki, ahogyan a hivatal megkapja. Számot választani saját óhaj szerint nem lehet.
    – Ha valaki saját óhaja szerint külön táblát igényel (pl. névvel stb.), legfeljebb öt (5) karaktert (betűt) használhat. A két tábláért ebben az esetben 72.000 dinárt kell fizetnie (külön kidolgozás, illetékek stb.).
    – A régi táblákat a jármű regisztrációjának lejártakor cserélik, ami 30 nappal előbb is lehet.
    – Minden gépkocsi csak két (2) számot – táblát kap, nincs többé harmadik tábla. Az utánfutóra külön kell kérni a rendszámot, ami nem azonos a vontató jármű számával.


A táblák felirata Senta-Ada kezdőbetűi latin betűkkel és cirill betűkkel a szerb címer alatt

    – Ami fontos: az új rendszámtáblákkal matricát is fog kapni a jármű, ami: a rendszámot, a bejegyzés (regisztráció) dátumát és érvényességi idejét tartalmazza. A matricát a szélvédő üveg belső felére kell ragasztani, mégpedig a jobb alsó sarokba. A matrica érzékeny, filmszerű anyag, csak egyszer lehet ragasztani, leszedni és újra ragasztani nem lehet, mert könnyen megsérül. A sérült matrica nem érvényes, ezzel érvényét veszti a regisztráció is.
    – Ha elveszik egyik rendszámtábla, jelenteni kell a rendőrségen, és külön megrendelés után ugyanazt a számot kapja a tulajdonos.
    – Amikor a bejegyzés hosszabbítását végezzük, le kell szedni a járműről a régi táblákat, és a többi dokumentummal átadni a hivatalnak.
    – A járművek adás-vételi szerződését ezentúl csak bírósági, illetve községi hatóság hitelesítésével ismerik el. Különféle forgalmazási irodák által kiadott vagy hitelesített szerződés érvénytelen.
    – A regisztrációt, illetve a meghosszabbítását a műszaki vizsga után 15 napon belül el kell végezni.
    A hajtási jogosítvány cseréje is folyamatban van. Az eljárás ugyanaz, mint a személyi igazolványok esetében – biometrikus eljárással készül. Fényképet nem kell csatolni, mivel mindent a hivatalban intéznek el. A cserére legalább 30 nappal előbb időpontot kell kérni. A jogosítvány elkészítési ideje jelenleg 10 nap, erre az időre igazolást kap a járművezető, ami csak belföldre érvényes.
    A rendőrség külön felkéri az érdekelt járművezetőket, hogy a várakozás, sorban állás és idővesztés elkerülése végett ne siessenek a jogosítvány cseréjével. A most érvényben lévő és több évre szóló jogosítvány cseréjét egész éven át folyamatosan végzik.


Tragikus szerencsétlenség Moholnál

    Vasárnapra virradóra (2011. január 16-án) éjjel 1,20 óra körül, Ada felől haladva, Mohol bejáratánál tragikus forgalmi baleset történt, amiben életét vesztette a 39 éves moholi illetőségű Urkom Erika. A szerencsétlenség előidézője az adai F. Sándor (1983) fiatalember volt, aki erősen ittas állapotban személygépkocsijával, nagy sebességgel Mohol felé tartva, elveszette uralmát a kormány felett, lecsúszott az útról miközben elsodort néhány kerékpárost, akik ugyanabba az irányba haladtak. Közülük U. Erika a helyszínen életét vesztette, ketten pedig sérülésekkel a korházba kerültek.


A halált okozó személygépkocsi és a ronccsá tört kerékpárok

    F . Sándort a rendőrség őrizetbe vette és a közlekedésbiztonság elleni súlyos vétség  bűntet-tének alapos gyanújával 48 órás fogvatartás után, bűnvádi feljelentéssel együtt a vizsgálóbíró elé vezetik

januar 2011.

Naslovna strana
Govor prilikom predaje mosta
Opštinske vesti, događaji
Decembarska sednica SO Ada
Kontejneri za primarnu selekciju otpada
Vesti iz policije
Šta očekujete od nove godine?
Aktivnosti sindikata
Omladinci pišu
Радост наших најмлађих је био Деда мраз
Šarena strana
Impresum


Design by VA