Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. január

Címoldal
Újabb kapocs Bácska és Bánát között
Községi hírek, események
Az adai községi Képviselő-testület decemberi ülése
Egész évben VMSz
2011-ben Csóka a XI. Tisza menti tavasz otthona
Szelektív hulladékgyűjtő konténerek
Továbbra is a víz a legnagyobb gond
Bezzeg a mi időnkben…
Kirándulás
Szomorú hír
Ön mit vár az újévtől?
Tobáni emlékek
Keresztnevek 2001-2010
Rendőrségi hírek
Hírek
Gyermekszínjátszóink jubíleuma - II.
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Horgászengedélyek 2011
Utcák, nevek – utcanevek – IV.
Óvodásaink öröme volt a Télapó
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Keresztnevek 2001-2010
Az utóbbi tíz évben használatos keresztnevek községünkben

    Azt hiszem, mindenki tudja, hogy a személynév – akár vezeték-, akár keresztnév – az ember azonosságának meghatározója. Vezeték- és keresztnév nélkül ma nincs egyetlen élő személy sem, ezzel különböztetjük meg egymást, vagy éppen ismerjük fel embertársainkat.
    A nevek nagyon sokrétűek, különbözők, akár a nők, akár a férfiak szemszögéből vizsgáljuk őket. Ugyanakkor nagy a különbség a két nem között használatban lévő nevek között, ez a későbbi elemzésből világosan kitűnik.
    Ez alkalommal csak a községünkben használatos, illetve alkalmazott keresztnevekről próbálok egy áttekintést adni. Azt is tudni kell, hogy a neveket nem az újszülött választja, ő csak viselője lesz a szülei által megadott névnek, amit aztán egy életre használnia kell.
    A nevek átnézése során sok érdekes adatra, pontosabban jelenségre lettem figyelmes, különösen, ami a névadás szempontjából az egyes korszakokat illeti. Mindenesetre leszögezhetem, hogy évtizedenként más és más a névskála, divattá vált az új trend, az új és – ami kissé elszomorító – az idegen nevek térhódítása, kiszorítva ezzel a régi ismert magyar neveket. Viszont tudni kell azt is, hogy az idő múlásával a változások minden szinten újdonságot hoznak, így a névválasztásban is.
    Elemzéseim gyakorlatilag egyedül a Körképben évente megjelenő Kereszteltek névsorán alapul, így ki kell hangsúlyoznom, hogy ez nem pontos és nem hivatalos, tehát nem alapos tanulmány, inkább tájékoztató jelleggel bír.

    Kezdjük előbb a fiúnevekkel. Íme a 15 leggyakoribb név, amit az újszülöttek kaptak az utolsó 10 évben: Dániel (31), Tamás (23), Ákos (18), Máté (19), Krisztián (19), Ádám (18), Balázs (15), Viktor (14), István (13), Dávid (12), Gábor (12), Levente (13), Márk (11), Bálint (10), Róbert (10). Ezeket a neveket a gyakoriságában követi még a Bence, Zsolt, Gergő, Péter, Kristóf, Csongor, Szabolcs, Norbert, Dominik, Zoltán, Patrik stb.

    A lányoknál a következő 15 név a leggyakoribb: Petra (15),  Réka (15), Nikolett (13), Vivien (11), Anna (10), Viktória (10), Boglárka (10), Anita (9), Kata (1o) Anikó (8), Krisztina (7), Zsófia (7), Éva (6), Ivett (7), Sára (6). Ezeken kívül gyakori név még a Kitti, Anett, Beáta, Alexandra, Noémi, Helga, Rebeka, Zsóka, Tamara, stb.

    Itt azonnal leszögezhető, hogy a felsorolt nevek között, de a szélesebb névskálákban sem találkozunk a következő nevekkel: a fiúknál – János, Mátyás, Károly, Pál, Jenő, Frigyes, Kálmán, Aladár, Dezső, Ignác, Győző, Dénes stb. a lányoknál pedig a következőkkel: Margit, Piroska, Etelka, Magdolna, Irén, Verona, Veronika, Vera, Ilona, Jusztina, Matild, Erzsébet, Klára, Franciska, Terézia, Márta, Jolán, Amália, Aranka, Judit stb.
    A névadásra jellemző, hogy a lányok esetében jóval szélesebb névskálát használnak a szülők, kb. egyharmadával több a leánynév, mint a fiúnév (158 leánynév és 109 fiúnév fordul elő). Mindezt a nevek utáni mutatók is bizonyítják. Ezért van az, hogy ugyanabban az időszakban sokkal több fiú kapta ugyanazt a nevet, a legkedveltebbet 31, míg a lányok esetében a leggyakoribb nevet is csak 15-en választották.

    Most pedig lássuk betűrendben az összes keresztnevet, amelyet a szülők az utolsó 10 évben az újszülötteknek adtak:

    Fiúk: Alex, Ádám, Ákos, Áron, Andresz, Arnold, Árpád, Attila, Adrián, Andor, Alekszander. Béla, Barnabás, Bence, Balázs, Bertold, Benedek, Bálint, Benjamin, Botond. Csongor, Csaba, Chris. Dominik, Denisz, Dániel, Dorián, Dávid, Döniz, Dézi, Dárió, Doris. Erik, Emil, Edvárd, Endre, Edvin, Egon, Emánuel, Eliot. Ferenc, Fernando, Fábián, Filip. Gábor, Gergő, Gergely, Géza, György. Henrik, Hunor. István, Imre, Igor, Izsó. József. Krisztián, Kornél, Kristóf, Konrád, Kolozs, Kilián. Lóránd, Levente, László, Lukács, Lénárd. Martin, Máté, Márton, Marko, Mihály, Miklós, Márk, Márió, Marcell, Mike. Norbert, Noé, Nándor. Olivér, Ottó. Péter, Patrik, Paszkál. Rihárd, Róbert, Roland. Sámuel, Szabolcs, Szilárd, Szebasztián, Sándor, Salamon, Szilárd, Stefan. Tamás, Tibor, Trisztán, Timur. Viktor, Vilmos, Vendel. Zalán, Zoé, Zoltán, Zénó. Zsolt.

    Lányok: Anita, Ágnes, Anikó Andrea, Anna, Anett, Anabella, Alexandra, Anasztázia, Adél, Ágota, Aliz, Amanda, Adrienn, Annamária. Boglárka, Beáta, Brigitta, Blanka, Bernadett, Babett, Barbara, Borbála, Bettina, Bianka. Corine, Csenge, Csilla, Daniella, Diana, Dorina, Dóra Ditta, Dominika, Dalma, Dorka. Enikő, Éva, Elizabet, Eszter, Eszmeralda, Emese, Emília, Eleonóra, Edina, Erika, Evelin, Emma, Edna, Elza, Emina. Fanni, Fiona, Fruzsina, Flóra. Gabriella, Gizella, Gyöngyi, Györgyi. Hédi, Hajnalka, Henrietta, Helga Hilda, Hanna, Helén, Heléna. Ivett, Ivon, Izabella, Ildikó, Irisz. Júlia, Janka, Johanna, Jázmin. Krisztina, Kinga, Klaudia, Kitti, Karolina, Kamilla, Kata, Katalin, Kármen, Kornélia, Kyra, Katinka, Kincső, Karolt. Lara, Laura, Leontina, Lucia, Lilla, Leona, Luca, Léna, Lili, Larina, Léda, Lejla. Mónika, Melli, Marianna, Melánia, Maja, Mia, Manuéla, Mása, Mia Mária. Natália, Nikolett, Noémi, Nóra. Odett, Orsolya. Paula, Petra, Panka, Petronella, Patrícia. Rebeka, Renáta, Réka, Ramóna, Rita, Rozália-Franciska. Sára, Szabina, Sugárka, Sarolt, Sarolta, Szuzanna, Stefanie, Sztella, Szabrina. Tina, Tímea, Tekla, Teodóra, Tamara, Tifani. Viktória, Valentina, Viola, Vancsa, Virág, Valéria, Viviane, Vivien. Zora. Zsaklina, Zsóka, Zsanett, Zsófia.

    Ez a rövid áttekintés nem tudományos igénnyel készült, inkább ismertetőnek szántam, hogy lássuk milyen irányba halad ma a névadás. Nem volt szándékomban célzást sem tenni a névadókra, hisz mindenkinek egyéni joga, akarata, kívánsága, hogy a legjobb belátása, vagy éppen a legújabb „divat” szerint válasszon nevet gyermekének. Csak a valós, anyakönyvezett adatokat használtam fel az elemzéshez, amivel, remélem, senkinek sem okoztam kellemetlenséget. Ellenkezőleg, meggyőződésem, hogy érdeklődéssel olvasták a tíz év keresztneveit.

Vastag János

januar 2011.

Naslovna strana
Govor prilikom predaje mosta
Opštinske vesti, događaji
Decembarska sednica SO Ada
Kontejneri za primarnu selekciju otpada
Vesti iz policije
Šta očekujete od nove godine?
Aktivnosti sindikata
Omladinci pišu
Радост наших најмлађих је био Деда мраз
Šarena strana
Impresum


Design by VA