Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. január

Címoldal
Újabb kapocs Bácska és Bánát között
Községi hírek, események
Az adai községi Képviselő-testület decemberi ülése
Egész évben VMSz
2011-ben Csóka a XI. Tisza menti tavasz otthona
Szelektív hulladékgyűjtő konténerek
Továbbra is a víz a legnagyobb gond
Bezzeg a mi időnkben…
Kirándulás
Szomorú hír
Ön mit vár az újévtől?
Tobáni emlékek
Keresztnevek 2001-2010
Rendőrségi hírek
Hírek
Gyermekszínjátszóink jubíleuma - II.
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Horgászengedélyek 2011
Utcák, nevek – utcanevek – IV.
Óvodásaink öröme volt a Télapó
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

A környezetvédők közgyűléséről
2011-BEN CSÓKA A XI. TISZA MENTI TAVASZ OTTHONA 

    December közepén tartotta tisztújító közgyűlését az adai Zöld Sziget Környezetvédő Mozgalom, ahol elhangzott a 2010. évi tevékenységük összefoglalója, a 2011. évi munkaterv, a 2010-es pénzügyi jelentés és a 2011-es pénzügyi terv, majd megválasztották az új vezetőségi tagokat is. Ezek főként az eddigi aktivistákból kerültek ki, csak bizonyos helycserék történtek.
    A Zöld Sziget Közgyűlésének elnöke továbbra is Tóth László maradt, az alelnöke pedig Király János lett.
    A végrehajtó bizottság tagjai Király Attila – elnök, Ábrahám József, Bíró Béla, Bozsóki Róbert, Csuvik Dezső, Ljiljana Vlanikolin  és Varga Csongor.
    A felügyelő bizottság tagjai: Török Magdolna, Gecső Márta, Horváth Julianna.
    A tavalyi tevékenység főbb mozzanatai közül megemlíthetjük a Tisza mérgezése évfordulójára való emlékezést a tagsággal és a diákokkal a Tisza partján, amelyen megjelent Bilicki Zoltán polgármester is, aki a helyszínen írta alá Ada és környéke környezetvédelmi programját. Ugyanerre a témára gyermekrajz-kiállítást is szerveztek, majd a községi Képviselő-testület ülésein környezetvédelmi ügyekben ténykedtek.
    A Cseh Károly Általános Iskola tanulóival, Király Attila biológiatanár közreműködésével ökológiai műhelyt hoztak létre és működtettek. Ellátogattak a györgyéni állatmenhelyre, amit Monika Bruckner működtet és akivel megegyezés történt az adai állatkert rendezéséről, mihelyt a községi Képviselő-testület biztosítékot ad a terület tartós használatáról.

    2010. április 26-30-ig tartották meg a tizedik, jubiláris Tisza menti tavasz fesztivált Adán az I. Helyi Közösség épületében, ahol a környékbeli helységek óvodásainak és iskolásainak zöld témára készített munkáit, ültetvényeit mutatták be Bio-kert az ablakban címmel. A zárórendezvényen (lásd a képen) a színházteremben többszáz adai és környékbeli óvodás lépett közönség elé. Ezt a rendezvényt is megtisztelte a községi elnök, Bilicki Zoltán, majd a mozgalom igyekezett rendezvényekkel emlékezetessé tenni az ökológiai témájú vagy jelentőségű napokat. Ismert szakemberek, egyetemi tanárok részvételével szakelőadásokat is rendeztek, majd az évi tevékenységre a decemberi méhészeti kiállítás tette fel a pontot. Természetesen a faültetés és egyéb népszerű tevékenységek, mint a parkok és Ada központjának nagytakarítása sem maradt el, és emellett még annyi mindent csináltak, hogy felsorolni sem lehet.
    Az öko-akciókat támogatták közintézményeink is, különösen a helyi önkormányzat és a helyi közösségek, a csónakosok, a horgászok, a méhészek, a lovasklub, a földerítők, a moholi Novak Radonić és az adai Cseh Károly iskolák.
    – Az idei célkitűzések között szerepel, hogy még nagyobb figyelemmel vegyünk részt a község öko-politikájának alakításában, a környezetvédelem fontosságának tudatosításában, a diákok ökológiai oktatásában, azaz a megfelelő ökológiai szemlélet kialakításában és fejlesztésében – mondta Ljiljana Vlanikolin, a mozgalom fő mozgatója. – Tevékenyen részt veszünk az április 4-8-ig Csókán megtartandó XI. Tisza Menti Tavasz rendezvényen, pályázat útján keressük meg és hirdetjük ki községünk legszebb kertjét, erkélyét, ökológiai tábort szervezünk a moholi nagyerdőben, elkészítjük a község ökológiai térképét a védelemre érdemes természeti értékeinkről és kincseinkről, pályázni fogunk az ökológiai témákban, sürgetni fogjuk az adai Természetrajzi Múzeum létrehozását, faültetéseket szervezünk, takarítunk és őrködni fogunk környezetünk tisztaságának fenttartásán. Mindebben a tagjaink és a község mindegyik zöld-érzelmű, természetkedvelő és -szerető polgárának támogatására, együttműködésére számítunk – hangsúlyozta Ljiljana Vlanikolin.

Király János

januar 2011.

Naslovna strana
Govor prilikom predaje mosta
Opštinske vesti, događaji
Decembarska sednica SO Ada
Kontejneri za primarnu selekciju otpada
Vesti iz policije
Šta očekujete od nove godine?
Aktivnosti sindikata
Omladinci pišu
Радост наших најмлађих је био Деда мраз
Šarena strana
Impresum


Design by VA