Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. január

Címoldal
Újabb kapocs Bácska és Bánát között
Községi hírek, események
Az adai községi Képviselő-testület decemberi ülése
Egész évben VMSz
2011-ben Csóka a XI. Tisza menti tavasz otthona
Szelektív hulladékgyűjtő konténerek
Továbbra is a víz a legnagyobb gond
Bezzeg a mi időnkben…
Kirándulás
Szomorú hír
Ön mit vár az újévtől?
Tobáni emlékek
Keresztnevek 2001-2010
Rendőrségi hírek
Hírek
Gyermekszínjátszóink jubíleuma - II.
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Horgászengedélyek 2011
Utcák, nevek – utcanevek – IV.
Óvodásaink öröme volt a Télapó
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

125. Zöld levél
Luca-naptár 2011-re

    A Luca-naptár lényege az, hogy Luca napjától (december13.) karácsony böjtjéig (december 24.) minden nap pontosan lejegyezzük az időjárás alakulását. Minden nap egymást követően a következő év egy-egy hónapjának felel meg, éspedig a reggel a hónap eleje, dél a hónap közepe este a hónap vége. Amilyen idő volt a megfigyelt napon, a következő év megfelelő hónapjára rávetítve „eltalálhatjuk” az akkor várható időjárást! Ez a megfigyelés évszázados népi hagyományra, tapasztalatra tekint vissza, és korábban a falusi közösségek értékelték, nagy jelentőséget tulajdonítottak neki. Íme a tavalyi, adai megfigyelés és az ennek alapján várható idei időjárás (a beválási arány 50-100%, de, persze, felelősséget nem vállalunk érte):
    (2010. XII. 13-án, Luca-napján: enyhe idő volt, délelőtt ritka, apróbb pelyhekben hullt a hó, 1-2 óra múlva elállt. Tűrhetően hideg, de enyhe idő.). Így:
    2011. január elején néhány napig enyhén csapadékos, utána a végéig csapadékmentes idő várható. A hőmérséklet szokatlanul igen enyhe.
    (2010. XII. 14-én: hidegebb lett, egész napos hóeséssel.). Ebből következik, hogy
    2011. februárja már hidegebb lesz a januártól és egész hónapban csapadékos idő várható.
    (2010. XII. 15-én: reggel hideg, reggel hóesés, dél körül megállt, enyhült az idő, de estére hidegebb lett. Enyhe, rövid ideig tartó, nagy szemű hószállingózás. 10 cm-es hó volt.). Ez arra mutat, hogy:
    2011. március eleje csapadékos, hideg. A hónap közepén megenyhül az idő, eláll a csapadék és a hónap végén száraz, de hideg idő várható.
    (2010. XII. 16-án: reggel derült, hideg idő volt. Időnként kisütött a nap is.)
    2011. április – e hónapra jellemző (bolondos április!) váltakozóan felhős, napos idő. Az egész hónap csapadékmentesnek ígérkezik.
    (2010. XII. 17-én: reggel derült, hószállingózással vegyes, délben borongós, megállt a hó. Délután, estefelé borongós, hideg.). Így:
    2011. május eleje derült időt ígér, időnként enyhe csapadékkal, ami a hónap közepén megszűnik és felhős, borongós, csapadékmentes, de barátságtalan idő ígérkezik.
    (2010. XII. 18-án: reggel nagy hideg (-7°C), gyenge nagy szemű havazás, aztán erősödött a havazás, de apró szeművé vált. Fújta, csavarta a szél a havat. 11 óta körül gyengén átvilágított a nap a felhők közül, megállt a hóesés.  Délben újra közepes, apró szemű havazás. (-3°C).). Ebből kiolvasható, hogy:
    2011. júniusa a szokásosnál hidegebb, eleinte enyhén, később erősebben csapadékos, erősen szeles, majd váltakozva napos idő várható. A hónap közepe száraz, csapadékmentes, a vége felé enyhe eső és a hőmérséklet lassan az ilyenkor szokásos magasságúra emelkedik.
    (2010. XII. 19-én: reggel hideg (-9°C, 9h-kor -7°C) napsütéses, felhőtlen, szeles idő. Jégvirágok a konyhaablakon! Fújta a szél a tetőről a havat. Délután, este derült, késő este enyhe felhősödés.). Ezek alapján:
    2011. július az elejétől a végéig naposnak, csapadékmentesnek, a szokásosnál hűvösebbnek, erősen szelesnek ígérkezik. A hónap vége felé borús idő jön.
    (2010. XII. 20-án: reggel derült, napsütéses, szeles idő. 10 órakor már +5°C, a tegnapihoz képest 10-12°C különbség.). Így:
    2011. augusztusa végre meghozza az igazi kánikulát. A hónap elejétől a végéig derűs, forró, időnként szeles idő lesz. A déli szelek valószínűleg afrikai forróságot és szárazságot hoznak.
    (2010. XII. 21-én: (Hajnalban teljes holdfogyatkozás volt). Virradatkor azonban összefüggő felhőtakaró borította az eget,így nem láthattuk a holdfogyatkozást. Később egész nap derült, enyhén felhős, derült, napos, szokatlanul enyhe idő (+7-8°C) volt.)
    2011. szeptember eleje felhős, csapadékmentes, de forró. A hónap közepén kiderül az idő, majd pár nap múlva a hónap végéig napos, felhős időszakok következnek. Kánikulai hőség várható.
    (2010. XII. 22-én: reggeltől napos, fátyolfelhős enyhén szeles, szokatlanul meleg idő (11h +13°C). Délután fátyolfelhős, időnként napos, enyhülő széllel, este derült volt az ég.). Ez arra mutat, hogy:
    2011. októbere is végig száraz, szokatlanul meleg időt hoz, amiben a hónap végéig csak az enyhén fújdogáló szelek hoznak felüdülést. Végig enyhén felhős, majd napos idő várható.
    (2010. XII. 23-án: reggeltől felhős, napos idő váltakozott egymás után, enyhe szél, rendkívüli meleg, +13°C volt. A felhőkön átsütött a nap, majd eltakarták, de ismét előtűnt. Kora tavaszi időnek tűnik majd ez a nap is 2011-ben.). Ez:
    2011. novemberére Luca csapadékmentes, váltakozóan felhős-napos, de szokatlanul meleg időt jósol. Koratavaszi időt. A télnek semmi jele nem mutatkozik.
    (2010. XII. 24-én: reggeltől felhős, borongós, majd napos, erős szeles, de szokatlanul enyhe idő (16°C). Délben napsütés, délután váltakozóan napsütés, felhő, majd mindkettő: felhőrétegen átsütő nappal. Sötétedés után, este, 19 óra körül és után enyhe eső.). Ezek szerint:
    
2011. decembere szokatlanul enyhe, felhős-napos, száraz, csapadékmentes időt ígér. December közepe kellemes tavaszi időt hoz eső, hó nélkül. December végén erősebb felhőzet jelentkezik, majd az év utolsó napjaiban csapadékosra fordul az idő.

Király János

januar 2011.

Naslovna strana
Govor prilikom predaje mosta
Opštinske vesti, događaji
Decembarska sednica SO Ada
Kontejneri za primarnu selekciju otpada
Vesti iz policije
Šta očekujete od nove godine?
Aktivnosti sindikata
Omladinci pišu
Радост наших најмлађих је био Деда мраз
Šarena strana
Impresum


Design by VA