Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. január

Címoldal
Újabb kapocs Bácska és Bánát között
Községi hírek, események
Az adai községi Képviselő-testület decemberi ülése
Egész évben VMSz
2011-ben Csóka a XI. Tisza menti tavasz otthona
Szelektív hulladékgyűjtő konténerek
Továbbra is a víz a legnagyobb gond
Bezzeg a mi időnkben…
Kirándulás
Szomorú hír
Ön mit vár az újévtől?
Tobáni emlékek
Keresztnevek 2001-2010
Rendőrségi hírek
Hírek
Gyermekszínjátszóink jubíleuma - II.
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Horgászengedélyek 2011
Utcák, nevek – utcanevek – IV.
Óvodásaink öröme volt a Télapó
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Újabb kapocs Bácska és Bánát között
Átadták rendeltetésének az adai tiszai hidat

    Valóságos népünnepély keretében adták át a forgalomnak december huszonnegyedikén az adai hidat, amely újabb kapcsolódási pontot jelent Bácska és Bánát között, és mint ilyen, a lehető legnagyobb karácsonyi ajándékot jelenti a vajdasági polgárok számára, hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében dr. Bojan Pajtić vajdasági kormányfő. Rajta kívül az eseményen a szerbiai és a vajdasági kormány több jeles képviselője, az adai községi vezetés csaknem összes tagjai és több száz adai polgár is megjelent.
    Az ünnepség kezdetén előbb a helyi Venus Táncklub mazsorett-csoportjának táncosai és az Adai Dobosok Klubjának dobosai vonultak át a hídon, majd két általános iskolás diák, az adai Kovács Írisz és a moholi Dušanka Ibrić a hidat magasztaló szavalatai vezették fel az átadási ceremónia hivatalos részét.
    – A kihívások ellenére, amelyekkel a globális válság következményeként a Szerb Köztársaságnak szembe kell néznie, ami minden községre is kihatással van, Ada Községnek sikerült megőriznie és véghez vinnie a legnagyobb infrastrukturális befektetését – kezdte ünnepi beszédét Bilicki Zoltán, Ada polgármestere, majd így folytatta: – Két évvel ezelőtt találkozót szerveztünk Adán, amelyen tizenegy község képviselői jelentek meg, köztük a horvátországi Eszék és a romániai Temesvár képviselői is, akikkel aláírtuk a Vajdaságon áthaladó, Horvátországot és Romániát összekötő korridor kiépítésének szükségességére vonatkozó nyilatkozatot, amely dokumentumnak köszönhetően az adai híd kiemelkedő jelentőséget kapott. A híd azonban emellett kiemelt gazdasági és idegenforgalmi jelentőséggel is bír. Mindenekelőtt azért, mert így rövidebb lett az út Nagykikindáig, a közigazgatási körzetünk központjáig, de azért is, mert egyben újabb kapu nyílt meg a területünkön tevékenykedő vállalatok gazdasági stabilitásának megerősítéséhez, illetve azok fellépéséhez akár a hazai, akár az Európai Uniós piacokon. Ezáltal pedig még kedvezőbb környezetet teremtettünk az új beruházásokhoz, a helyi gazdasági fejlődéshez és az életszínvonal növekedéséhez, minden lakosunk számára.
    A polgármester szerint a híd és az ahhoz vezető megközelítő utak megépítésének szempontjából kulcsfontosságú volt a 2008-as év, mert a tartományi kormány ekkor vállalta magára ezen befektetés pénzelését, így oldva meg a kialakult problémákat. Ahogyan fogalmazott, emiatt a község és az egész régió nagy-nagy köszönettel tartozik dr. Bojan Pajtić úrnak, a Vajdasági Autonóm Tartomány kormánya elnökének, amiért lehetővé tette az Ada Község történetében a legnagyobb projektumnak számító hídépítés befejezését.
    – Szintén ki kell fejeznünk hálánkat a németországi Vilshoffen városának, amely a hidat nekünk ajándékozta, valamint az akkor helyi hatalom képviselőinek, akik felismerték az adai híd megépítésének jelentőségét, majd óriási bátorsággal és tettrekészséggel nekiláttak az elképzelések megvalósításának, ráérezve arra a perspektívára, amit ez a híd a jövőben minden lakosunk számára nyújtani fog – hangsúlyozta Bilicki Zoltán, és beszéde végén megköszönte az egybegyűlteknek azt, hogy megjelentek az ünnepélyes hídavatáson – ahogyan fogalmazott – azért, hogy együtt történelmet írjanak, majd díszokleveleket adott át dr. Bojan Pajtićnak, a vajdasági kormányfőnek és Momčilo Milovićnak, a Vajdasági Nagyberuházási Alap igazgatójának, amiért segítették a projektum megvalósulását.
    – Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ma itt lehetek Adán, ugyanis ez a híd a legnagyobb tartományi beruházások egyike. Ez a híd összeköti Bácskát Bánáttal, és lehetővé teszi a térség gazdasági fejlődésének serkentését és mezőgazdaságának erősítését, ezért is tartottuk annyira fontosnak a hídnak és a hozzá vezető húsz kilométernyi útnak a pénzelését – emelte ki köszöntőjében dr. Bojan Pajtić, majd hozzátette: – Több mint kétmilliárd-kétszázmillió dinárt fektettünk be ebbe a projektumba, ezért biztos vagyok abban, hogy ez a legszebb karácsonyi ajándék vajdaság polgárai számára.
    A tartományi kormányfő az ezt követő szalagátvágással jelképesen átadta a forgalomnak az adai tiszai hidat, majd az egybegyűltek együtt vonultak át rajta, egészen a másik partig. Az ünnepség kulturális műsorral folytatódott az adai színházteremben, ahol a kórusok és tánccsoportok fellépése, a hídról készült festmény- és fényképkiállítás, valamint a sportrendezvények, a fotó- és irodalmi pályázatok díjátadói várták az egybegyűlteket. Az újonnan átadott híd tiszteletére a városvezetők tűzijátékot is szerveztek, így téve még emlékezetesebbé a történelmi pillanatot. Az adai híd építése egyébként 2007. június elsején kezdődött. A befektető Ada Község volt, a pénzeszközök folyósítása a Vajdasági Nagyberuházási Alapon keresztül történt, a kivitelezők a belgrádi Intermost Rt. és a šabaci Intercoop vállalat voltak. A híd 245,1 m hosszú, 11 m széles, a pillérmagassága pedig 75 m.

Máriás Endre (Hét Nap)

januar 2011.

Naslovna strana
Govor prilikom predaje mosta
Opštinske vesti, događaji
Decembarska sednica SO Ada
Kontejneri za primarnu selekciju otpada
Vesti iz policije
Šta očekujete od nove godine?
Aktivnosti sindikata
Omladinci pišu
Радост наших најмлађих је био Деда мраз
Šarena strana
Impresum


Design by VA