Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. október

Címoldal
Halottainkra emlékezünk
Községi hírek, események
Szakmai szeminárium üzletembereknek
A felújított gunarasi óvoda átadása
Mese a gunarasi óvodáról
Nyelvstratégia és nyelvművelés
Háromrészes volt a KKT XIX. ülése
Épülnek a csatornahálózatok
Néhány szó a gyermekhétről
A legjobb egészségház az adai
Sikeresen vizsgáztak
Ada település utcáinak elnevezése
A hazáért, mindhalálig!
Emléktábla Damjanichnak Adán
Forró szakszervezeti ősz várható
Fosztócövek és parasztkocsi
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Kadét sporthorgászaink megörvendeztettek bennünket
Asszonyfalva
Árnyas oldal
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

122. Zöld levél
BALZSAMKÖRTE KESERŰTÖK

    Bizonyára mindenkinek ismerős a következő helyzet: cseng a telefon, és a vonal túloldaláról valaki rendkívül fontos dolgot kíván közölni veled! Nos, a napokban engem is felhívott Bárány Sándor Adáról és azt mondta:
    – Balzsamkörte érik az udvarban. Ilyet még nem láttál! Gyere el, fényképezd le és tedd be az újságba!
    Mondanom sem kell, másnap már ott is voltam és tényleg elámultam: sok sárgás, rücskös, uborkaszerű gyümölcs lógott a tetőre folyatott indán és Sanyi bácsi örömmel mutogatta:
    – Nem hiszem, hogy Adán másnak is lenne ilyen gyümölcse!
    Levett egyet a „fáról” megnyomta a végét, mire a gyümölcs hosszában felhasadt és nagy, piros magvak tűntek elő a sárga masszából, Mintha egy krokodil nyitotta volna fel a száját, és előtűntek volna vérpiros fogai! A barna magvakat borító vérpiros, kocsonyás anyag rendkívül hasznos, gyógyhatású, de a gyümölcs teste is sokoldalúan használható, hámozás nélkül salátának, desszertnek. Azon nyomban ki is próbáltuk, ettük, szopogattuk a piros, kellemes ízű masszát. Tisztítja a szervezetet, a vért, az ereket, a gyomrot és különösen a cukorbetegeknek használ!

    A keserű dinnye (Momordica charantia) a kabakosok családjába tartozik, amely a sütő- és főzőtököket, a dinnyéket és az uborkát foglalja magába. Keserűtök, balzsamkörte, balzsamalma, vagy karéla néven is ismerjük. Úgy néz ki, mint egy rücskös felületű uborka. A keserű dinnye Ázsia, Afrika, Dél-Amerika és a Karib-tenger trópusi övezeteiben terem, de más éghajlati viszonyok között évelő növényként is lehet termeszteni. Brazíliában, Mexikóban, Peruban, Nicaraguában, Kínában, Indiában és a világ más részein hagyományosan fogyasztásra és gyógyításra használják, ezzel kezelik a fertőzéseket, a vérhast, a maláriát, a menstruációs problémákat, a lázat, ezen kívül használják férgek és paraziták ellen és még rengeteg más betegségre. Indiában, Kínában, széles körben elterjedt, részben ételek alapanyagaként dolgozzák fel.
    Szerte a világban gyógynövényként is alkalmazzák cukorbetegség, akne, magas vérnyomás esetén. Ez a zöldségféle egymilliárd ember élelmezésében is fontos szerepet játszik.

    A friss gyümölcs levének,  alkoholos kivonatának a charantinnak bizonyítottan antidiabetikus (vércukorcsökkentő) hatása van. A charanteát, azaz a balzsamkörtét vagy keserű dinnyét évszázadok óta használják, mind a hagyományos kínai orvoslásban, mind az indiai Ayurvéda-gyógyászatban, méregtelenítésre és az anyagcsere-problémák kezelésére, de a cukorbetegség és az emésztési zavarok voltak a leggyakoribb kezelt problémák.
    Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a keserű dinnyének rákmegelőző hatása van. Az egész növény levéből készült kivonat csökkenti a daganatsejtek növekedését a prosztata- vagy mellrák esetében; laborkísérletek pedig igazolták a melanoma, a szarkoma, a leukémia és a májrák elleni hatását is. Az interneten még ezerféle dolgot lehet találni róla!
    Ám Sanyi bácsi udvarában volt még egy másik különleges növény is, amit szintén lefényképeztem, és majd egy másik alkalommal mutatom be.

Király János

oktobar 2010.

Naslovna strana
Stručni seminar za poslovne ljude
Predaja obnovljenog zabavišta a Gunarošu
XIX sednica Skupštine opštine Ada iz tri dela
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Урушивање Грамата и Захвалница
Impresum


Design by VA