Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. október

Címoldal
Halottainkra emlékezünk
Községi hírek, események
Szakmai szeminárium üzletembereknek
A felújított gunarasi óvoda átadása
Mese a gunarasi óvodáról
Nyelvstratégia és nyelvművelés
Háromrészes volt a KKT XIX. ülése
Épülnek a csatornahálózatok
Néhány szó a gyermekhétről
A legjobb egészségház az adai
Sikeresen vizsgáztak
Ada település utcáinak elnevezése
A hazáért, mindhalálig!
Emléktábla Damjanichnak Adán
Forró szakszervezeti ősz várható
Fosztócövek és parasztkocsi
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Kadét sporthorgászaink megörvendeztettek bennünket
Asszonyfalva
Árnyas oldal
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Teológiai gondolatok
Végső tisztulásra vonatkozó keresztény remény

    XVI. Benedek pápa 2008-ban kiadott Spe Salvi kezdetű enciklikája a keresztény reményről szól, mely magába foglalja a hitet, imádságot, cselekvést és szenvedést, illetve a halál utáni ítéletet. Az alábbiakban e fontos dokumentum néhány alapgondolatát fejtjük ki a közelgő Mindenszentek és Halottak napja alkalmából.
    Az ember életre szóló döntése a halállal véglegessé válik, a halállal ez az élete áll a Bíró előtt. Döntése, mely élete egész folyamán formálódott, többféle lehet. Lehetnek emberek, akik az igazság akarását és a szeretetre való képességet teljesen lerombolták magukban. Emberek, akikben minden hazugság lett, akik gyűlöletben éltek és a szeretetet kiirtották magukból.  Az ilyen embereket semmi meg nem menthetné, a jóság szétrombolása visszavonhatatlan: ez az, amit a „pokol” szó jelent.
    Ezzel szemben lehetnek egészen tiszta emberek, akik hagyták, hogy Isten egészen áthassa őket, és ezért nyitottak a felebarát felé. Ők azok az emberek, akikben az Istennel való közösség már most teljesen meghatározza a létüket, s Istenhez (a mennyországba) menetelük csak beteljesedése annak, ahogyan és amit a halálukig éltek. (Szent Pál apostol ennek kapcsán úgy fogalmaz, hogy a keresztény lét egy közös alapra épül: Jézus Krisztusra. Ez az alap szilárd. Ha mi megmaradtunk ezen az alapon és ráépítettük az életünket, akkor tudjuk, hogy ettől az alaptól a halálban sem szakadunk el).       
    A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy sem az egyik, sem a másik eset nem általános ismérve az emberi életnek. Annak ellenére ugyanis, hogy az emberek legbelső énjükben megmaradnak az Isten iránti nyitottság és a szeretet jegyében, az élet konkrét döntéseiben sok szenny fedi el a tisztaságot. Mi történik az ilyen emberekkel, ha a Bíró elé kerülnek?
    A Krisztussal való találkozás az ítélet döntő aktusa. Az ő tekintete előtt elolvad minden hamisság. A vele való találkozás égető tüze átalakít és megszabadít, hogy valóban önmagunkká váljunk. Eközben életünk „építménye” merő hencegésnek bizonyulhat, és összeomlik. A megmenekülés e találkozás fájdalmában történik, melynek során létünk tisztátalansága és betegsége nyilvánvalóvá válik. Krisztus tekintete, az ő szívének érintése meggyógyít bizonyos átváltoztatásban, mintegy „tűz által”. A sok évtizeden át személyiségünkre rárakodott salak lassan leválik rólunk. Ez a fájdalom azonban boldog, melyben az Úr Jézus szeretete lángként jár át bennünket, úgy, hogy végre teljesen önmagunk, s ez által teljesen Istenéi lehessünk.
    Világos, hogy ennek az átégésnek az „időtartama” nem mérhető a mi világunk időmértékével. E találkozás átalakító „pillanata” független a földi időtől. Ez a szív ideje: átmenet az Istennel való közösségbe.
    Isten ítélete remény, mert amennyire igazságosság, annyira kegyelem is. Ez a két valóság, melyet Jézus Krisztus font össze, arra buzdít bennünket, hogy majdan reménykedve és bizalommal járuljunk a Bíró elé, akit Urunknak ismerünk.

Morvai Matild

oktobar 2010.

Naslovna strana
Stručni seminar za poslovne ljude
Predaja obnovljenog zabavišta a Gunarošu
XIX sednica Skupštine opštine Ada iz tri dela
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Урушивање Грамата и Захвалница
Impresum


Design by VA