Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. október

Címoldal
Halottainkra emlékezünk
Községi hírek, események
Szakmai szeminárium üzletembereknek
A felújított gunarasi óvoda átadása
Mese a gunarasi óvodáról
Nyelvstratégia és nyelvművelés
Háromrészes volt a KKT XIX. ülése
Épülnek a csatornahálózatok
Néhány szó a gyermekhétről
A legjobb egészségház az adai
Sikeresen vizsgáztak
Ada település utcáinak elnevezése
A hazáért, mindhalálig!
Emléktábla Damjanichnak Adán
Forró szakszervezeti ősz várható
Fosztócövek és parasztkocsi
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Kadét sporthorgászaink megörvendeztettek bennünket
Asszonyfalva
Árnyas oldal
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

Új úttest a Miroslav Antić utcában

    Több évi kérelmezés és várakozás után az idén októberben végre elkészült a Miroslav Antić utcában az új aszfaltút. Az utca lakói megszabadultak a hatalmas kátyúktól, gödröktől, esőzések alkalmával az agyig érő sártól, nyáron a portól. A mentőautó is simán, akadálytalanul végiggördülhet az utcán. A mintegy 600 méter utat Bilicki Zoltán polgármester adta át rendeltetésének. A szalagot a  Második Helyi közösség vezetőivel közösen vágta át.
    Az útátadáson jelen volt Borsos Csilla az MNT alelnöke, Tóth Tamás köztársasági képviselő, a II Helyi közösség vezetői, nem utolsó sorban az utca lakói, akik megvendégelték a jelen levő vendégeket.
    A régi hagyomány szerint egy kakast is feláldoztak, vérét az úttestre csorgatták jelképezve, hogy közlekedési baleset során ezen az úton emberi áldozat ne legyen.

(INFO)


Sportpálya Törökfaluban

    Törökfaluban, a sportnapok keretein belül, községi elnökünk, Bilicki Zoltán, ünnepélyesen átadta a felújított, újra aszfaltozott kosárlabda- és a kézilabdapályát. Erre a célra az eszközöket a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság biztosította.

    Szeptember 25-én az ambiciózus adai Halász József Lovasklub lelkes tagjai szívet-lelket gyönyörködtető lovasbemutatót, lovagló- és fogathajtó bemutatót tartottak az adai hippodromon. Még az idő is kegyes volt hozzájuk és az adai, a moholi, a törökbecsei, az óbecsei, a mokrini stb. tenyésztők, megszállott lovasok lovaglási és fogathajtási ügyességüket mutatták be nem kevés sikerrel a kilátogató közönségnek, de érdekes volt a lovaspóló-bemutató is.


    Bilicki Zoltán községi elnökünk 2010.10.20-án Magyarországon, az IPA alappal aláírta a szennyvíztisztító berendezés kiépítésére vonatkozó, 1 millió euró értékű szerződést. Mint ahogy azt már bejelentettük, Ada községnek jóváhagyták az IPA-pályázatra beadott tervezetét, ami azt jelenti, hogy hamarosan meg lesz oldva a szennyvíz tisztítása és elvezetése, valamint a hozzá kapcsolódó problémák is, mint amilyen a talajszennyezés, a talajvízszint, az egészségtelen környezet stb.


Mint a kis hangyák

    A Cseh Károly Általános iskola segédtagozatosai, mint már sok éve, ezen az őszön is nagytakarítást végeztek a központban lévő két parkban. A lehullott falevelet nagy szorgalommal gyűjtötték össze, megtisztították a pázsitot, már csak az elszállítást kell megszervezni. A munka ezzel még nem ért véget, mert tanítónőjük szavai szerint, október végén még egy nagytakarítást végeznek a parkokban


A szorgalmas kisdiákok egy csoportja


Táskaszentelés Szent Gellért napján

2010. szeptember 24-én, Szent Gellért, a magyar tanulóifjúság napján az adai katolikus templomban Szauer Miklós plébános több száz diák és tanítóik, valamint az iskolaigazgató jelenlétében táskaszentelést tartott. Szent Gellért Szent István korában élt és István király fiának, Szent Imre hercegnek a tanítója volt.


Jeleskedtek az adai képzőművészek

    Szeptember 27-én az adai Szarvas Gábor Könyvtár kiállítási termében az adai amatőr képzőművészek és kézművesek kiállításon mutatták be legújabb alkotásaikat, amikből aztán a Barna Kolozsi Valéria, Bakos Anita és Pesznyák Erika összetételű zsűri egy kollekciót választott a magyarkanizsai körzeti szemlére, amit azóta már meg is tartottak és itt Boja Ágnes karcos technikával készült művével 3. díjat nyert, a Sremska Mitrovicai köztársasági amatőr szemlén való részvételre pedig Boja Ágnes, Dragin Vera és Nagy László szerzett jogot.


Bakos Anita, Pesznyák Erika és Barna Kolozsi Valéria


A közönség érdeklődve szemléli a kiállított műveket


Akasztói diákok sikere

A Szarvas Gábor Nyelvművelő napokra az év elején kiirt nyelvészeti pályázatra két akasztói (Magyarország) nyolcadikos diák is elküldte munkáját. A Riport a nyelvművelésről címmel meghirdetett pályázatra a beérkezett pályaművek között voltak Klajkó Dániel és Csehi Máté akasztói diákok dolgozatai is. A zsűri, elfogultság nélkül Klajkó Dániel munkáját harmadik díjjal tüntette ki, míg Csehi Máté dicséretben részesült.
Meg kell jegyezni, hogy a szóban forgó pályázatot az általános iskolások részére írták ki, amelyre szépszámú, rendkívül érdekes és tartalmas dolgozat érkezett. A zsűri épp ezért két első díjat osztott ki egyenrangúan Csernyák Huba óbecsei, és Omerović Blanka palicsi diákoknak.


Az akasztói diákok kísérőikkel

V. J.


    Egy olvasónk felvételein jól látható, hogy az Adai útnál a kertek alatt húzódó düllőutat sokan használják terménybetakarításkor. Az egyik kerttulajdonos gondolt egyet és az út több mint felét elkerítette, azzal a magyarázattal hogy az a terület az ő tulajdona. Tételezzük fel, hogy úgy van, ami nem valószínű. Az ilyen embert nehéz jellemezni, mivel a közösségi élet minimális feltételeit sem ismeri. Reméljük, hogy a községi illetékesek intézkednek.

gi.

oktobar 2010.

Naslovna strana
Stručni seminar za poslovne ljude
Predaja obnovljenog zabavišta a Gunarošu
XIX sednica Skupštine opštine Ada iz tri dela
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Урушивање Грамата и Захвалница
Impresum


Design by VA