Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. október

Címoldal
Halottainkra emlékezünk
Községi hírek, események
Szakmai szeminárium üzletembereknek
A felújított gunarasi óvoda átadása
Mese a gunarasi óvodáról
Nyelvstratégia és nyelvművelés
Háromrészes volt a KKT XIX. ülése
Épülnek a csatornahálózatok
Néhány szó a gyermekhétről
A legjobb egészségház az adai
Sikeresen vizsgáztak
Ada település utcáinak elnevezése
A hazáért, mindhalálig!
Emléktábla Damjanichnak Adán
Forró szakszervezeti ősz várható
Fosztócövek és parasztkocsi
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Kadét sporthorgászaink megörvendeztettek bennünket
Asszonyfalva
Árnyas oldal
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Aktivnosti sindikata

    Sve su intenzivnije aktivnosti organa Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Srbije a što se tiče Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, koji se očekuje  da uskoro uđe u skupštinsku proceduru i koji je Vlada RS jednostrano utvrdila pod pritiskom MMF-a a bez prethodnog usaglašavanja sa socijalnim partnerima. Stoga uprkos činjenici da je delegacija Saveza samostalnih sindikata Srbije uručila amandmane na Predlog ovog Zakona svim poslaničkim grupama i poslanicima u Narodnoj Skupštini RS, oštro se zahteva povlačenje ovog Predloga iz skupštinske procedure i njegovo usaglašavanje na Socijalno-ekonomskom savetu RS. Donošenjem ovog Zakona gubimo svi mi i buduće generacije a dugoročno ne dobija niko. Penzioneri, zaposleni i naša deca biće gubitnici jer će u odnosu na prosečnu zaradu penzije biti sve niže. Pogoršavaće se  zdravstveno stanje zaposlenih zbog produženja starosne granice u sve lošijim uslovima rada. Zbog produženja starosne granice za penzionisanje, nezaposlena lica će sve teže dolaziti do zaposlenja. Besperspektivnost mladih i nezaposlenih lica u našoj zemlji  dovešće do napuštanja zemlje od strane istih. Sledeći veliki protest  će biti održan u Novom Sadu dana 22. oktobra 2010. godine na Trgu slobode sa početkom u 14,00 časova uz učešće sindikalnih aktivista iz cele Vojvodine i Srbije.  Protiv smo :
    – Podizanja starosne granice za odlazak u penziju osiguranika oba pola  sa 53 na 58 godina;
    – Podizanja takozvanog zahtevanog punog staža za žene sa 35 na 38 godina;
    – Povećanja broja potrebnih godina rada na poslovima na kojima se efektivno radno vreme računa sa uvećanim trajanjem (beneficirani radni staž);
    – Promene načina usklađivanja penzija i opšteg boda, što će imati za posledicu zaostajanje prosečne penzije za prosečnom zaradom;
    – Smanjivanja procenta dodatnog staža za žene sa 15% na 6%.
    Zahtevamo:
    – Reformu penzijskog i invalidskog sistema kojom će biti obezbeđena efikasnija kontrola naplate doprinosa za PIO, smanjenje sive ekonomije, povećanje zaposlenosti, a ne reformu smanjivanjem stečenih prava !!!
    – Da Zakon sadrži odredbu čijom će se primenom obezbediti da prosečna penzija  ne može da bude niža od 60% prosečne zarade u RS i da postoji odredba koja će omogućiti vanredno usklađivanje minimalne  penzije u slučaju da ona bude niža od 25% od prosečne zarade u RS !!!
    – Da se rudarima i ostalim zaposlenima kod beneficiranog radnog staža zadrže zakonska rešenja i da se 12 meseci računa kao 18 meseci!!!
    – Zadržavanje postojećeg zahtevanog punog staža za žene od 35 godina, jer se istovremeno povećava starosna granica za penzionisanje osiguranika oba pola sa 53 na 58 godina života!!!
    – Protiv smo donošenja zakona kojim će biti dalje derogiran postojeći položaj penzionera (preko 60% penzionera trenutno prima penziju nižu od prosečne)!!!
    – Tražimo uvođenje instituta preostale radne sposobnosti u zakon jer se on nalazi u zakonima svih zemalja u okruženju i nedopustivo je definisanje invalidnosti isključivo kao «potpuni gubitak radne sposobnosti»!!!
    – Podizanje starosne granice za odlazak u penziju ne može da se odnosi na zaposlene koji su proglašeni tehnološkim viškom !!!
    Ovim putem obaveštavamo sve punoletne građane naše opštine sa biračkim pravom, da će se u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima u periodu od 26. oktobra do 1. novembra 2010. godine u celoj Srbiji pa i u našoj opštini sprovoditi građanska inicijativa prikupljanja potpisa građana kojima se od Narodne Skupštine RS zahteva održavanje referenduma. Podnošenjem predloga kao i predajom sakupljenih najmanje 100 000 potpisa građana, Narodna Skupština RS je u obavezi da raspiše referendum na kome bi se građani sa pravom glasa izjašnjavali o sledećem referendumskom pitanju: „DA LI STE ZA POVLAČENJE  PREDLOGA ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU IZ SKUPŠTINSKE PROCEDURE, RADI PRETHODNOG USAGLAŠAVANJA SA SOCIJALNIM PARTNERIMA ?“
    Za sve bliže informacije oko ovih aktivnosti možete se obratiti Savezu samostalnih sindikata opštine Ada, Ada, Lenjinova 1. lično  ili na telefon 851-086. Ujedno molimo sve građane opštine Ada da se u što većem broju odazovu i uzmu učešće u ovoj građanskoj inicijativi.

Miroslav Belančić

oktobar 2010.

Naslovna strana
Stručni seminar za poslovne ljude
Predaja obnovljenog zabavišta a Gunarošu
XIX sednica Skupštine opštine Ada iz tri dela
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Урушивање Грамата и Захвалница
Impresum


Design by VA