Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. október

Címoldal
Halottainkra emlékezünk
Községi hírek, események
Szakmai szeminárium üzletembereknek
A felújított gunarasi óvoda átadása
Mese a gunarasi óvodáról
Nyelvstratégia és nyelvművelés
Háromrészes volt a KKT XIX. ülése
Épülnek a csatornahálózatok
Néhány szó a gyermekhétről
A legjobb egészségház az adai
Sikeresen vizsgáztak
Ada település utcáinak elnevezése
A hazáért, mindhalálig!
Emléktábla Damjanichnak Adán
Forró szakszervezeti ősz várható
Fosztócövek és parasztkocsi
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Kadét sporthorgászaink megörvendeztettek bennünket
Asszonyfalva
Árnyas oldal
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Árnyas oldal

A Moša Pijade utca

    Ez az utca a központtól a November 29 utcáig kb. 800 méter hosszan húzódik, majd onnan  Dósa András néven halad tovább Mohol felé. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez az utca Ada egyik legforgalmasabb utcája, az átmenő forgalom 80%-a itt bonyolódik le, de figyelembe kell venni az ipari zóna (a Potisje-Litostroj, Precíziós öntöde, Buzacoop, Agromerkur … ) mai megközelítésének lehetőségeit is. A kritikus szakasz kb. 600 métert tesz ki, az Arany János utcától a November 29 utcáig. Ezen a szakaszon közel 15 üzlet, intézmény, magánvállalkozó található! A forgalom tehát óriási. És milyen az úttest, amin ez a forgalom lebonyolódik? Minősíthetetlen! – más szóval pocsék. Kisebb nagyobb kátyúk borítják teljes hosszában, az út közepe szétválva, sikertelen foltozások nyomai, nagy részén pedig mintha mozaikból rakták volna össze a burkolatot, annyira repedezett. Az iskola és óvodák miatt elhelyezett fekvő rendőrök fele már eltűnt, a kijelölt kerékpárút szakaszonként használhatatlan. Minderről bárki meggyőződhet, ha gépkocsival vagy kerékpárral végighajt rajta.
    Maga az út, az utca a lokális utak kategóriájába tartozik, ami azt jelenti, hogy a községnek kell (kellene) karbantartani. Az Első Helyi közösség tanácsa, mivel a saját területén van, már több ízben is közbenjárt az önkormányzat illetékes szerveinél az útburkolat-felújítása érdekében – sikertelenül. Ígéret volt ugyan, hogy még az idén elkészül az új útburkolat, de eddig még csak ígéret maradt. A kátyúk betömésén kívül (az sem tökéletes), semmi sem történt. Ellenben: csak ebben az évben több olyan tájékoztató, hír látott napvilágot, ami utak, utcák aszfaltozásáról, átadásáról, megnyitásáról szólt. Tanúi lehettünk,hogy Törökfalun Völgyparton, a II Helyi közösség területén, Moholon több utat újjáépítettek és a polgármester ünnepélyesen átadta a kiépült utakat…
    És önkéntelenül is jön a kérdés: hol van a macedóniai Moša Pijade utca? Nem kell nagy utánajárás, mert szembetűnő: a község minden helyi közössége kapott egy két utcában új utat, vagy javítást, egyedül az Első Helyi közösség maradt ki ebből a játékból, holott ez az utca is községi érdekű talán még jobban is mint más utcák a községben.


    Vigyázat, a mélybe zuhanhat kocsijával, vagy jobbik esetben keréktörést szenvedhet, ha figyelmetlenül parkol be a hotel elé. A képen látható nyílás a parkolón éktelenkedik, ki tudja mióta!? – de nem tegnaptól, az biztos. Állapota azt sugallja, hogy már régóta úgy állhat. Figyelmeztetésül oda tettek ugyan egy piros sörösládát (!), de, hogy mikor és ki teszi biztonságossá a parkoló e részét, az már kérdés.


    Észrevehették a kedves olvasók, de a Valdi áruházba ellátogatók bizonyosan, hogy a bejárati út (a főútról), mindkét oldalán állandóan víz áll. Ha esik az eső, ha nem. Hogy mi az oka ennek az állandó vizenyős útszélnek, mi polgárok nem tudhatjuk, de hogy kellemetlen behajtani akár gépkocsival, akár kerékpárral, az biztos. Nem tudom az illetékesek, vagy az érdekeltek észrevették-e ezt a kellemetlen helyzetet?

Vastag János

oktobar 2010.

Naslovna strana
Stručni seminar za poslovne ljude
Predaja obnovljenog zabavišta a Gunarošu
XIX sednica Skupštine opštine Ada iz tri dela
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Урушивање Грамата и Захвалница
Impresum


Design by VA