Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. október

Címoldal
Halottainkra emlékezünk
Községi hírek, események
Szakmai szeminárium üzletembereknek
A felújított gunarasi óvoda átadása
Mese a gunarasi óvodáról
Nyelvstratégia és nyelvművelés
Háromrészes volt a KKT XIX. ülése
Épülnek a csatornahálózatok
Néhány szó a gyermekhétről
A legjobb egészségház az adai
Sikeresen vizsgáztak
Ada település utcáinak elnevezése
A hazáért, mindhalálig!
Emléktábla Damjanichnak Adán
Forró szakszervezeti ősz várható
Fosztócövek és parasztkocsi
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Kadét sporthorgászaink megörvendeztettek bennünket
Asszonyfalva
Árnyas oldal
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Forró szakszervezeti ősz várható

    Forró ősz előtt állunk, erre utalnak a szakszervezetből érkező egyre gyakoribb kijelentések, valamint az a tény, hogy erősödik a szakszervezeti központok közötti akcióegység azon elszántság terén, hogy amennyiben a szociális párbeszéd a partnerek között elmarad, még a legélesebb szakszervezethez illő módot is alkalmazni fogják, azért, hogy véget vessenek a foglalkoztatottak és a polgárok nyilvánvaló anyagi-szociális helyzete lefaragásának. A Vajdaság Önálló Szakszervezetek Szövetsége augusztusi nyilatkozatában aggodalmát fejezte ki a napi áremelkedések, főképpen az élelmiszeri cikkek és a rezsi-költségek terén, s tudtul adta az illetékeseknek, hogy nagy tiltakozások és munkabeszüntetések várhatóak. Elfogadhatatlan, hogy az állam ellenőrzése alatt lévő árak folyamatosan emelkednek, ugyanakkor már két éve be vannak fagyasztva a fizetések és a nyugdíjak, ami által reál-értékük több mint 30%-kal csökkent. Tény az, hogy több mint 150.000 személy úgy dolgozik, hogy fizetést nem kap, több mint félmillióan rendszertelenül és késve kapják meg járandóságaikat, míg 650.000 nyugdíjas juttatása a 21.000 dináros átlagon alul van. A házi költségvetésre további nyomást képez az új iskolaév, a tüzelő és a télirevaló beszerzése, ezeket sokan a mostani átlagkeresetből nem tudják fedezni.  A lakosság zöme már nemcsak a luxus dolgokról, hanem az alapvető létszükségletekről is lemondott. Európai szemszögből a fizetéseink a legalacsonyabbak között vannak, az árak európai szintűek, így nem csoda hogy napról-napra egyre többen éheznek. Különösen az a gond, hogy közöttük vannak a tegnap még jól működő vállalatok dolgozói is, akiket a magánosítás szinte az utcára vetett. A Vajdasági Önálló Szakszervezetek Szövetsége emlékezteti a Szerb Kormányt az adott ígéreteire, elsősorban a gazdasági válságból való kilábalásra vonatkozóan. Jóindulattal jelezzük, fogytán az idő és felelősségteljes lépések szükségesek, nem pedig üres és beváltatlan ígéretek.
    A közművesítési vállalatok magánosítása, az ez ellen való kampány beindítása, illetve e vállalatok vezetésének politikától való mentesítése és a bennük jelenlévő korrupció  kapcsán a Vajdasági Közművesítési Szakszervezet is hallatta hangját. E szakszervezet több párhuzamos akciót is beindított a közművesítési vállalatok kiárusítása ellen. A Vajdasági Közművesítési-lakásügyi Szakszervezet elnöke, Milorad Kotur külön kiemelte, a szakszervezet síkra száll a közművesítési vállalatok vezetési módjának megváltoztatásáért, azért, hogy annak többségi tulajdonosa hosszabb távon az önkormányzatok maradjanak, valamint e vállalatok politikai pártoknak választási zsákmányaként való odaítélése ellen. Ezeket, és a többi közvállalatot is tapasztalt tettre kész káderek kell, hogy vezessék, s nem pedig politikailag megfelelő, de e szakmában járatlanok, akik távozása után általában romok maradnak. Rámutattak, a köz-szektorban erősödött a szakszervezet jogainak elfojtása, a nemzetközi egyezmények megsértése, az aktivisták elbocsátása. Kihangsúlyozták, a szociális párbeszéd helyreállítása mellett, ilyen fontos témáról, mint a közművesítési vállalatok magánosítása, ki kell kérni a polgárok véleményét is.
    2010. szeptember 10-én Ljubisav Orbović, Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének elnöke, Mlađan Dinkić kormányalelnökkel tárgyalt, rámutatott a sikertelen magánosításokból, csődeljárásokból és a vállalatok felszámolásából eredő számos problémára, az alapvető cikkek drágulásához, alacsony keresetekhez, az ágazati kollektív szerződések hiányához fűződő gondokra stb. A miniszter megígérte, hogy a hatáskörében álló, de az azon kívül lévő problémák megoldását is szorgalmazni fogja.
    Az Építőipari dolgozók Szakszervezete 2010. szeptember 8-án egész Szerbia területén 10-11-ig egyórás figyelmeztető sztrájkot tartott, méltóságteljes munkát, ágazati kollektív szerződés megkötését, a nyugdíj- és rokkantsági biztosításról szóló törvény módosítását, a keresetek rendszeres kifizetését, az elmaradt keresetek kifizetését, illetve a ilyen munkaadók büntetését, a kötelező szociális biztosítás járuléka befizetését, a «feketézés» megakadályozását, valamint biztonságos munkakörülményeket, stb. követelve. Ugyanezen követelésekkel 2010. szeptember 16-án Szerbia és Kruševac város Önálló Szakszervezete Szövetsége szervezte meg első nagy munkás-tiltakozását, amelyeket még több követ majd, amennyiben nem indul be lényegi szociális párbeszéd és az említett követelések megoldása. A következő megmozdulást 2010.09.29-én Borban, később Újvidéken, majd pedig Belgrádban azon a napon tartották, amikor a Parlament a nyugdíj- és rokkantsági biztosításról szóló törvény módosításáról kezdett tárgyalni. Az elsődleges követelés e törvény visszavonása a törvényhozói folyamatból, de a Szakszervezet szervei konkrét módosítási javaslatokat is kidolgoztak e törvényre, amelyeket minden képviselői csoportnak eljuttatnak, ha netán a szociális párbeszéd e témában életre kelne.
    Mivel a munkaügyi miniszter aláírta, és Szerbia Hivatalos Közlönye 62. számában 2010.9.3-án megjelent, a munkaadók és foglalkoztatottak viselkedéséről a munkahelyi zaklatással kapcsolatos megelőzésről és védelemről szóló szabályzatot, a  munkahelyi zaklatás megakadályozásáról szóló törvény, amely 2010.6.5-án lépett életbe, 2010.9.4-én hivatalosan is alkalmazható lett. Így Európában a kilencedik ország vagyunk, ahol a „mobbing” problémáját külön törvény rendezi. Most már csak az maradt, hogy a munkaadók, a szabályzat 4. szakasza értelmében, a törvény alkalmazási napjától számított 30 napon belül (2010. október 5-éig) eleget tegyenek kötelezettségüknek és írásban értesítsék a foglalkoztatottakat a munkahelyi zaklatás megtiltásáról és a munkaadók és dolgozók erre vonatkozó jogairól és kötelezettségeiről. A Vajdaság ÖSzSz szakszolgálata kidolgozta ezen értesítés mintapéldányát, ez Ada Község ÖSzSz-ben is megvan, de szakszervezeti aktivistáinknak és az érdekelt munkaadóknak is eljuttatjuk.

Belančić Miroslav
(Fordította: Bakos Zoltán)

oktobar 2010.

Naslovna strana
Stručni seminar za poslovne ljude
Predaja obnovljenog zabavišta a Gunarošu
XIX sednica Skupštine opštine Ada iz tri dela
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Урушивање Грамата и Захвалница
Impresum


Design by VA