Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. szeptember

Címoldal
Mégegyszer a szemétkihordásról
Községi hírek, események
A tájékozatlanság félreértéseket szül
Önkormányzati hírek
A Második Helyi Közösség nyári munkálatai
Hallott-e a szemétkihordás új rendszeréről?
Siker Negotinban
Barátainknál Akasztón
Könyvtár-megnyitó Törökfalun
Testvértelepülési kapcsolatok
Sikeres adaiak a kanadai tanügyben
Piac-érzés
Hírek a Vöröskeresztből
Ötven éves lesz a Bartók Béla zeneiskola
Rata
"Nem fértünk a bőrünkbe!"
Adai fiatalok Budapesten
Ada község idegenforgalmi szervezete
Újra illegális szeméttelep?
Jók bottal és pomponnal
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Az ózonréteg védelmének világnapja
Zöld levél
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tánciskola, Mohol 2010
Tarka oldal
Impresszum

Könyvtár-megnyitó Törökfalun

    Ez év szeptember második hétvégén, szombaton délután 4 órai kezdettel megvalósult egy régi álma Török Ferencnek és nejének, Klárikának. Ünnepélyes könyvtár-megnyitásra került sor a helyi közösség épületében, ennek hivatalos neve Török Könyvtár.
    Már többször is írtunk a Török házaspár által adományozott könyvekről, melyeket Németországból hoztak ide, Törökfalura. A szülőföldjüktől régóta távol élő házaspár minden esztendőben haza-haza látogat egy kis megpihenés erejéig. Az elmúlt években azzal a szándékkal jöttek haza, hogy a magukkal hozott könyvekből könyvtárat nyissanak az itt élők részére. Az eddig összegyűjtött könyveket a hannoveri magyar közösség elhunyt tagjai rájuk hagyták, hogy jó és nemes célra használják fel. A házaspár ezáltal támogatást kapott a könyvtár megvalósításához, és így sikerült mintegy1500 könyvet elhozni külhonból, de még várható, hogy továbbra is gyarapodni fog a könyvek száma.


Jódal Rózsa

    A helyi közösség épülete előtt a meghívott vendégekkel, ünnepélyes keretek közt nyílt meg a könyvtár. A jelenlévők között köszönthettük Német István és Jódal Rózsa írót, valamint dr. Csáki S. Piroska nyugalmazott egyetemi tanárt és Német Ferencet, az újvidéki Fórum Könyvkiadó igazgatóját. Patócs Amanda 7.osztályos diák József Attila versét szavalta: Szeretnék ha vadalmafa lennék, ezt dr. Csányi S. Piroska beszéde követte. A könyvtár jelentőségét és a könyvtáros feladatát méltatta. Ezt követően Német Ferenc a Fórum könyvkiadó által kiadott könyvekből egy könyvcsomagot adott át a könyvtárnak, hogy ily módon is gyarapodjon az állománya. Török Ferenc röviden szólt a jelenlévőkhöz, pár szóban kitért arra, hogy hogyan is valósult meg ez a könyvtár. Nagyobbrészt magyar könyvekről van itt szó, melyek közt mindenki találhat érdekes olvasnivalót. A szalag elvágását Ferenc és Klárika végezték, ezután a jelenlevők megtekinthették a könyveket a Török Könyvtárban. Lehetőség adódott új könyvek vásárlására is a Fórum könyvbuszában, ami iránt nagy volt az érdeklődés. A megnyitó után író-olvasó találkozóra került sor az Ifjúsági Otthon termében. Német Istvánt és Jódal Rózsát, legidősebb élő vajdasági íróinkat köszönthettük, akik már régen voltak e vidéken hasonló feladattal. Német István író bemutatta a legújabb formában kiadott kötetét, amely magába foglalja a Vadalma- és a Sebestyén-novellákat. Egy kötetben két novellasorozat, csak a könyvet kell forgatni, s mindig az elején találja magát az olvasó. A kiadó furfangos ötlete volt, hogy így oldotta meg e novellák kiadását.


Német István

    Firicz Tamara 8. osztályos diák Német Istvántól részletet olvasott fel Lepkelánc című gyermeknovellából. A helybeli Búzavirág asszonykórus dalcsokorral tovább gazdagította a találkozót. Apró Ágnes 8.osztályos diák Jódal Rózsának Gömblakók c. regényéből részletet olvasott fel, miután maga az írónő szólalt a jelenlevőkhöz. A Kosssssava című novellagyűjteményből meghitt és drámai hangon hallatszott a Temetés című novella. Az írónő nagyon szépen átadta önmagát a felolvasásnak és ezzel a hallgatóságot is elkápráztatta.
    Az író-olvasó találkozó végén az írók saját kezűleg dedikálták a könyveiket azoknak, akik vettek új könyvet.
    Mindez után a Török házaspár megelégedetten és megkönnyebbülve kísérte ki a jelenlévőket abban a hitben és reményben, hogy a kis falu közösségének egy szép, meghitt és tartalommal gazdag délutánt tudtak ajándékozni a sok szép és értékes könyvvel együtt. Az általuk meghívott vendégeket még szeretettel fogadták tanyájuknál, ahol egy bográcsos mellett tovább folyt az ismerkedés és barátságkötés az írók és az olvasók között.
    Egy álom megvalósult, és most már csak az olvasókra vár e könyvtár, ajtaja nyitva áll, és mindenkit szeretettel vár hétköznap délelőtt 7-13 óráig. Nemcsak az olvasókat, hanem az adományozókat is, hogy a könyvtár mások jó szándéka által is tovább gyarapodjék.

Molnár József

septembar 2010.

Naslovna strana
Vesti iz lokalne samouprave
Turistička organizacija opštine Ada
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA