Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. szeptember

Címoldal
Mégegyszer a szemétkihordásról
Községi hírek, események
A tájékozatlanság félreértéseket szül
Önkormányzati hírek
A Második Helyi Közösség nyári munkálatai
Hallott-e a szemétkihordás új rendszeréről?
Siker Negotinban
Barátainknál Akasztón
Könyvtár-megnyitó Törökfalun
Testvértelepülési kapcsolatok
Sikeres adaiak a kanadai tanügyben
Piac-érzés
Hírek a Vöröskeresztből
Ötven éves lesz a Bartók Béla zeneiskola
Rata
"Nem fértünk a bőrünkbe!"
Adai fiatalok Budapesten
Ada község idegenforgalmi szervezete
Újra illegális szeméttelep?
Jók bottal és pomponnal
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Az ózonréteg védelmének világnapja
Zöld levél
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tánciskola, Mohol 2010
Tarka oldal
Impresszum

Az ózonréteg védelmének világnapja


Tóth László


Veréb Károly


Szügyi Martin

    Az adai Zöld Sziget Ökológiai Mozgalom szervezésében szeptem­ber 16-án Adán is megemlékeztünk az ózonréteg világnapjáról, ami­kor is néhány óvodai csoport és alsó tagozatos iskolai osztály a nyári színpadnál Tóth Lászlótól meghallhatta, hogy mi is e nap jelentősége, majd megtapsolhatta Szügyi Martin zeneiskolai tanuló gitárjátékát és hangos ovációval üdvözölte a Veréb Károly galambász ketrecéből fel­röppenő postagalambokat, amelyek a béke óhaját, a természet szép­ségét és védelmének fontosságát vitték tőlünk világgá.
    Mit is kell tudnunk az ózonrétegről?
    Azt, hogy az atmoszféra felső rétegeiben helyezkedik el és véd bennünket, meg az egész világot a világűrből érkező kozmikus su­gárzástól, valamint a Napból eredő, káros ibolyántúli sugaraktól. Ez a réteg ősidők óta létezik, de az utóbbi évtizedekben rémisztően véko­nyodik, sőt már egyes helyeken ki is lyukadt és az említett sugarak ott akadálytalanul „bombázzák” a Földet. Az ózonréteg pusztítói az atomrobbantások, a kipufogógázok, a sugárhajtású repülők kondenz-gázai, sőt a közönséges, freon-alapú hajtógázas dezodorok, hajlak­kok, rovarirtók és egyéb sprejek. Viszont az ózon legnagyobb előál­lítói a villámok, így a sok rémisztő villámcsapás ellenére, az a legna­gyobb szerencsénk, hogy vannak! Az egész Földön háromezerre teszik az órán­kénti viharok számát, kereken egymillió villámlással. Egy-egy villám a felhők között 100 kilométer hosszú is lehet és nagy mennyiségű ózont szabadít fel, aminek egy része kis idő alatt felbomlik, a másik része pedig felemelkedik és kiegészíti (foltozgatja) az ózonréteget. Az ózon tehát elektromos kisülés hatására keletkezik és háromatomos oxigén. Ezért vil­lámláskor erősen érezhető az ózon illata. Olyan, mint a pormentes, tiszta, éles hegyi, vagy erdei levegő.


Az óvodások távoznak a rendezvényről

    Ez a mi mentségünk! Az emberiségnek azért sürgősen le kellene állnia e réteg pusztításával. A fiatal nemzedéknek az lesz az egyik legfontosabb fel­adata, hogy ezt elérje, vagyis sikeresen megoldja!

Szöveg és képek: Király J.

septembar 2010.

Naslovna strana
Vesti iz lokalne samouprave
Turistička organizacija opštine Ada
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA