Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. szeptember

Címoldal
Mégegyszer a szemétkihordásról
Községi hírek, események
A tájékozatlanság félreértéseket szül
Önkormányzati hírek
A Második Helyi Közösség nyári munkálatai
Hallott-e a szemétkihordás új rendszeréről?
Siker Negotinban
Barátainknál Akasztón
Könyvtár-megnyitó Törökfalun
Testvértelepülési kapcsolatok
Sikeres adaiak a kanadai tanügyben
Piac-érzés
Hírek a Vöröskeresztből
Ötven éves lesz a Bartók Béla zeneiskola
Rata
"Nem fértünk a bőrünkbe!"
Adai fiatalok Budapesten
Ada község idegenforgalmi szervezete
Újra illegális szeméttelep?
Jók bottal és pomponnal
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Az ózonréteg védelmének világnapja
Zöld levél
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tánciskola, Mohol 2010
Tarka oldal
Impresszum

Mégegyszer a szemétkihordásról

    Az előző számunkban megjelent Szeptembertől számlázzák a szemétkihordást című cikk, meglehetősen nagy érdeklődést váltott ki olvasóink és a polgárok körében. Akkor sem, de ezúttal sem tudunk pontos és végleges választ adni több kérdésre, hisz egy teljesen új rendszerről van szó, a felmerülő kérdések, a megoldások csak bizonyos idő elmúltával kristályosodnak ki. Ez alkalommal igyekszünk néhány olyan kérdésre választ adni, amiről az említett cikkben nem szóltunk, vagy éppen nem magyaráztunk meg elfogadható módon. Palatinus Zoltán, a Standard KKV megbízott igazgatója a következő magyarázattal szolgált:
    – A szemetet, illetve a hulladékot, amit kitesznek az utcára, bármiben is legyen az (hordó, kosár, zsák stb.), minden további nélkül elviszik, úgy, mint eddig. Viszont arra kéri a polgárokat, hogy igyekezzenek szelektíven kirakni a hulladékot és ne halmozzák egyszerre a szemetet, azaz tartsák magukat a 80 literes kanna mennyiségéhez. A többlethulladékot, legyen az háztartási, kert, vagy egyéb, a Standardtól vásárolt (50 dináros áron) és megjelölt zsákba rakják, amit a rendes szemétkihordás alkalmával a hónap első hetében viszik csak ki. Ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy a plasztikának (PVC flakonok stb.) ingyen adnak zsákot, ezt pedig a hónap utolsó hetében viszik ki.
    Az ide vonatkozó törvény kötelezi a szolgáltatás végzőt, ez esetben a Standardot, a szemét összegyűjtésére, elszállítására és tárolására. Ugyanakkor joga van ennek a szolgáltatásnak a megfizettetésére szolidaritás alapján. Ez azt jelenti, hogy minden háztartás, ha van szemete az adott héten, ha nincs, köteles fizetni a kihordási díjat egész hónapra. Természetesen itt is érvényes a szociális esetek felmentése a fizetés alól, amit a Szociális Központtól kapott lista alapján hajtanak végre. Viszont kérdés maradt az üresen álló házak, de az is igaz, hogy ott szemét sincs.
    Várható továbbá, hogy a következőkben, aki a szeméttelepre viszi ki a többlet szemetét, az is meg lesz fizettetve. De ez is majd idővel letisztázódik, hogyan és milyen mértékben.
    Végül pedig, a szemétkihordási díj számláját október hó folyamán kézbesítik a vízszámlával egy időben.

Vastag János

septembar 2010.

Naslovna strana
Vesti iz lokalne samouprave
Turistička organizacija opštine Ada
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA