Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. december

Címoldal
Ünnepre várva
Községi események
Világraszóló fotós-siker
Kézimunkák karácsonyra
Madár- és lepkemúzeum a cél
Olvasva tanulni, szórakozásként olvasni
Vajdasági pedagógusok a Maradj talpon!-ban
Hohóhóhóóó! Újra itt a tél!
Jubileumi emlékkönyv-bemutató
Karácsony
Raffai Éva nyerte a fődíjat
A jurtától a kastélyig
„Élvezet a halra várni, a halat megfogni”
Egy érme a perselyben
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka III.
Fiacskám
Tarka oldal
Impresszum

VESTI

Библиотека играчака

    Смисао пројекта отварања „Библиотеке играчака“ је пружање  могућности свој деци, без обзира на материјално стање, боју или националност,  да се играју играчкама које су им обезбеђене и да их изнајмљују, да организују рођендане са својим вршњацима  и проводе квалитетно време под надзором васпитача, уз креативне радионице и едукативне програме.
    Потребне су нам играчке! Нове или половне, свака помоћ нам је добродошла! Надамо се да ћете се одазвати на нашу молбу до 25-ог децембра 2012. године, како бисмо свој деци омогућили срећне Новогодишње празнике!
    Више информација о овом пројекту можете пронаћи на адреси www.itla-toylibraries.org, а уколико се одлучите за донацију, позовите  024/851-138 или нам пошаљите играчке на адресу Трг ослобођења 1, Ада.

Удружење грађана „Дуга“


PREZENTACIJA MASTER PLANA

    Turističkim radnicima i predstavnicima drugih organizacija u Regionalnoj privrednoj komori u Subotici predstavljen je Master plan održivog razvoja ruralnog turizma Srbije.
    Plan je Vlada Srbije usvojila prošle godine, veoma je obiman, napisan na oko 1.000 stranica i sastavljen je iz četiri dela. Iz tog razloga, u toku su prezentacije ovog plana u regionima Srbije kako bi se oni kojih se tiče ovaj plan sa njim bliže upoznali, ali i izneli svoje mišljenje o načinu na koji se planira razvoj ruralnog turizma u zemlji. 
    Prva faza implementacije podrazumeva organizaciju prezentacije Master plana i edukacije budućih tim-lidera na radionicama, koje bi Ministarstvo za finansije i privredu – Sektor za turizam, realizovalo u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i regionalnim privrednim komorama.

     Predstavnici iz Severno Bačkog okruga su bili turističke agencije i organizacije zatim Klaster Zdravstvenog Turizma Vojvodine, Destinacija menadžment organizacije i fizička lica. Našu opštinu predstavili su: Ticijan Kertvelješi, član Opštinskog Veća za sport-omladinu i turizam i Eržebet Manojlović, direktor Turističke organizacije Opštine Ada.


„ČIKA JOVA ZMAJ“ U 2012. GODINI

    Stiže kraj još jedne godine. Nova godina već kuca na vrata. Svi smo srećni i puni iščekivanja. Pored praznične atmosfere kraj kalendarske godine nosi sa sobom obično i sumiranje postignutih rezultata. Tako smo se i mi pridružili većini i okrenuli se u nazad, da se podsetimo svega što se dešavalo u 2012. godini
    Izvršili smo anketiranje roditelja o zadovoljstvu uslugama Ustanove i poradili na kvalitetu pružanja istih .
    U cilju razvijanja zdravih navika kod dece, ishranu smo učinili bogatijom i kvalitetnijom. Ostvarena je dobra saradnja sa stručnom službom Doma zdravlja.
    Deci i roditeljima ponuđeni su dodatni raznovrsni sadržaji u popodnevnim časovima, gde su vaspitači u vidu radionica dodatno radili sa decoma na usavršavanju njihovih sposobnosti.
    Izvedeni su radovi na dva velika objekta celodnevnog i poludnevnog boravka u Adi i Molu. Detaljno je renoviran objekat „Čigra“ i „Maslačak“ u Adi.
    Objekat „Čigra“ u Molu dobio je od MZ Mol veliku drvenu penjalicu sa toboganom. Isti rekvizit dobile su i jaslice „Zvezdano oko“ od ađanske lokalne samouprave.
    Izmenjena je podna obloga u vrtiću „Pumukli“ u Utrinama.
    Trpezarije u objektu „Čigra“ u Molu i „Maslačak“ u Adi ponovljenje su dečijim stolicama. Uz pomoć roditelja i sponzora u „Čigri“ je osposobljena trpezarija za bebe (najmlađa jaslena grupa)
    Jedini objekat koji nije imao rešeno grejanje na adekvatan način, vrtić „Čipet-Čapat“ u Gunarošu, konačno je, tokom leta dobio centralno grejanje. Zahvaljujući donatorima opremljena je i prihvatna kuhinja (frižider i štednjak)
    Za vrtiće koji imaju samo prihvatne kuhinje nabavljena su 4 frižidera.
    Kupljena su dva LCD televizora, jedan donacijom firme „Narcissus“, a drugi sopstvenim sredstvima.
    Konkurisali smo za renoviranje objekta za celodnevni boravak „Zvezdano oko“ u Adi, za koji su nam i odobrena sredstva po projektu Republičkog ministarstva za energetiku. U istom objektu obnovljen je i deo dvorišne ograde.
Na nivou ustanove uz pomoć roditelja, građana opštine i „Rotari kluba“ realizovana je akcija prikupljanja elektronskog otpada, a dobijena sredstva biće upotrebljena za nabavku sportskih dvorišnih rekvizita.
    Zahvaljujemo se svima koji su dali svoj doprinos poboljšanju uslova za boravak dece u našoj ustanovi: 
    Lokalna samouprava, I MZ Ada, II MZ Ada, MZ Mol, roditelji, Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, „Adafert“,  „Adanko“ doo, „Unimal“, „T-1“, „Benetti brend“ doo, „Narcissus“, „Spektar“, „Rotari klub“, „Agromerkur“, „Cvitko trans“ doo, Judit Šoljmoši, Lepir Erika, DDOR Novi Sad, DOO „Predo“ „R-metal“, „Sandra“, „Idas salaš – Jakšić“, „Berko“ doo Mol, „Idas“ doo, „Termometal“

PU „Čika Jova Zmaj“


Lobiranje u Pokrajinskim sekretarijatima

    Vođe Lokalne samouprave opštine Ada bili su dana 6.12.2012 god. u radnoj poseti raznim pokrajinskim sekretarijatima, s obzirom da je Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine raspisala više konkursa. Stav predsednika opštine Ada, Zoltana Bilickog, je da je potrebno iskoristiti svaku priliku za dobijanje sredstava, tako da je cilj posete obavljanje razgovora na temu raspisanih konkursa. Predsednik opštine Ada, Zoltan Bilicki, posetio je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, gde ga je primila sekretarka, prof. dr Vesna Kopitović, a nakon razgovora sa njom, predsednik opštine Ada je obišao i Pokrajinki sekretarjat za energetiku i mineralne sirovine. U isto vreme, zamenik predsednika opštine, Goran Matić, pokrajinski poslanik, Jožef Tobiaš, kao i šef službe za smanjenje siromaštva, Vesna Civrić, imali su sastanak u Pokrajinskom sekretarijatu za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.


Izgradnja kanalizacije

    Kako smo saznali od predstavnika firme koja izvodi radove u ulici Dositeja Obradovića, radovi koji su obuhvaćeni ugovorom su oko 70% urađeni, i ukoliko vremenske prilike budu dozvolile ova deonica će biti gotova za otprilike 10 dana.
    Paralelno sa ovim radovima, u toku sledeće nedelje započeće i izgradnja prepumpne okne na Adici, koja je investicija II Mesne zajednice. Ova prepumpna okna je od ključnog značaja u pogledu da za sada postavljen cevovod postane upotrebljiv. Tako će se i drugi deo ulice Vojvođanskih brigada moći priključiti na kanalizacionu mrežu.
    Paralelno sa izgradnjom glavnog voda u ulici Dositeja Obradovića vrši se i priključivanje onih 17 domaćinstva, koja su potpisala ugovor o priključivanju.
Sa vraćanjem u prvobitno stanje puta, radi odgovarajućeg kvaliteta izrade potrebno je sačekati prolećni period, ali bez obzira na to nakon završetka radova kolovoz će se dovesti u stanje da se saobraćaj na njemu može nesmetano odvijati.
    Istovremeno na teritoriji I Mesne zajednice u ulici Đure Daničića su u toku radovi izgradnje kanalizacije. Završena je izgradnja deonice od 110 metara, koju je I Mesna zajednica finansirala iz sopstvenih sredstava. Izgradnja druge deonice od 100 metara se nastavlja na proleće, kada to vremenske prilike budu omogućile. Izgradnja ove druge deonice i priključivanje domaćinstava će već biti zajednička investicija Lokalne samouprave i I Mesne zajednice, u skladu sa sporazumom o zajedničkoj investiciji.
    Što se teritorije Mesne zajednice Mol tiče, u toku je javna nabavka za početak radova na izgradnji kanalizacije na deonici ulice Svetozara Miletića.

Valentina Peter

decembar 2012.

Naslovna strana
Opštinski događaji
KUDA „Novak Radonić“ Mol
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti Sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA