Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. december

Címoldal
Ünnepre várva
Községi események
Világraszóló fotós-siker
Kézimunkák karácsonyra
Madár- és lepkemúzeum a cél
Olvasva tanulni, szórakozásként olvasni
Vajdasági pedagógusok a Maradj talpon!-ban
Hohóhóhóóó! Újra itt a tél!
Jubileumi emlékkönyv-bemutató
Karácsony
Raffai Éva nyerte a fődíjat
A jurtától a kastélyig
„Élvezet a halra várni, a halat megfogni”
Egy érme a perselyben
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka III.
Fiacskám
Tarka oldal
Impresszum

148. Zöld levél
ARÓNIA

    2007 óta halljuk, vagy használjuk gyakrabban az arónia nevét, amikoris több jól ismert hasznos gyümölcs új fényben, kozmetikai, édesipari és bio élelmiszer-alapanyagként tűnt fel. Az arónia a nálunk korábbról is jól ismert fekete berkenye (Aronia melanocarpa), amelyik a legújabb kutatási ismeretek alapján felveszi a versenyt a Tahiti csodagyümölccsel, a Nonival, csak ez a gyümölcs itt terem nálunk, igénytelen, fagytűrő (-47ºC-ig, ezért sokan szibériai gyümölcsnek, szibériai áfonyának/borovnicának nevezik), jól termő, tehát olcsónak is kellene lennie, de nem az, mert mióta divatgyümölcs lett belőle, az ára is csillagászati magasságokba emelkedett. De megéri! Az adai piacon is beszerezhető (aszalt állapotban), ám borsos ára miatt nem kilóra, hanem dekára árulják. A piacon, a díszvirág-árusoknál (a baromfiárusok mellett) időnként cserépben még arónia csemete is kapható, amelyik szabadon kiültethető, nem fagy el és évek múlva már jó sokat teremhet. Ültetni ősszel szokták, kb. másfél méter távolságra egymástól, és akkor legkésőbb öt éven belül összefüggő szép sövényt alkot. Külön jó tulajdonsága, hogy kártevőkkel és betegségekkel szemben igen ellenálló, így nem szükséges permetezni.
    Fajtái között van fekete, piros és lila berkenye. Két piros berkenye-fa látható és terem az én házam előtt is. Most ez a feketerigók kedvenc bogyója, és már alig van belőle. Ajánlom mindenkinek, aki csak hozzájut.
    De mire használható? Annyi mindenre, hogy szinte hihetetlen!
    Gyulladásgátló (a szívinfarktus, a rák, a cukorbetegség, a keringési betegségek, az anyagcsere betegségek kialakulását a gyulladásos folyamatok indukálják), hatásos cukorhemoglobin (HbA1c)-szint csökkentésére (mérésekkel alátámasztott 9,39-ről - 7,49-re), összkoleszterin szint csökkentésére (6,45-ről - 5,05-re), vérzsír szint csökkentésére(2,92-ről - 1,7-re), magas nehézfém megkötő kapacitású (méregtelenítés, pl. amalgám kivezetés), erős szabadgyök-fogó képességű (védi az egészséges sejteket a pusztulástól), fenntartja a véredények (vénák, artériák) falainak rugalmasságát, megelőzi az érfalak meszesedését, pektinanyagai méregtelenítik a rossz bélműködés eredményeképpen keletkező toxinokat, megkötik és eltávolítják a szervezetből a radioaktív stronciumot és kobaltot, gátolja a bőr hámsejtjeinek korai öregedését. De ez még nem minden. A végkövetkeztetés az, hogy ez a csodagyümölcs rendkívül hatékony kiegészítő kezelést jelent a következőkben:
    cukorbetegség,
    szívinfarktus, magas vérnyomás,
    húgyúti fertőzések,
    bél- és bőrbetegségek,
    máj- és epebetegségek,
    savhiányos gyomorhurut,
    gyermekbetegségek (skarlát, kanyaró)
    véralvadási zavarok, trombózisok,
    pajzsmirigy kórképek,
    allergiás tünetek,
    rákbetegségek megelőzése,
    a bél működési zavarai esetén,
    sugársérülés kezelése (a kemoterápia tüneteit enyhíti).
    
A csernobili reaktorkatasztrófa után a sugárfertőzöttek tüneteinek enyhítésére használták eredménnyel. Az arónia tehát itt (volt) van az orrunk előtt, igénytelensége okán és a rendkívül gyorsan növekvő kereslet miatt mindenképpen üdvös lenne, ha erre az egészségkoncentrátumra nálunk is ráharapnának a termelők. Ennek következtében valószínűleg csak a gyógyszer-gyártók szája íze lenne kissé fanyar, de a termelők vele megédesíthetnék a rákos betegek és sok más civilizációs ártalomban szenvedő ember életét is.

Király János
Forrás: Twitter

decembar 2012.

Naslovna strana
Opštinski događaji
KUDA „Novak Radonić“ Mol
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti Sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA