Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. december

Címoldal
Ünnepre várva
Községi események
Világraszóló fotós-siker
Kézimunkák karácsonyra
Madár- és lepkemúzeum a cél
Olvasva tanulni, szórakozásként olvasni
Vajdasági pedagógusok a Maradj talpon!-ban
Hohóhóhóóó! Újra itt a tél!
Jubileumi emlékkönyv-bemutató
Karácsony
Raffai Éva nyerte a fődíjat
A jurtától a kastélyig
„Élvezet a halra várni, a halat megfogni”
Egy érme a perselyben
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka III.
Fiacskám
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

Színházi előadás az AIDS-ről

    Rendhagyó programot szervezett az adai középiskolások számára pénteken a Községi Ifjúsági Iroda, amely az AIDS elleni küzdelem világnapja alkalmából a témához kapcsolódó színházi előadással várta a fiatalokat. Az Adai Színtársulat A hitves című kamaradarabjának megtekintése során a fiatalok maguk is beleképzelhették magukat abba az élethelyzetbe, milyen az, amikor valakinek szembe kell néznie a vírusfertőzéssel.
    – A Községi Ifjúsági Iroda minden évben szervez programokat a fiatalok számára december elseje, az AIDS elleni küzdelem világnapja alkalmából. A korábbi években a község ifjúsági szervezeteivel karöltve különféle előadásokat és performance-okat szerveztünk, idén pedig egy különleges színházi előadásra invitáltuk a község középiskolás fiataljait, amelyet az Adai Színtársulat tagjai, Huszák Gábor, Szalai Bence és Urbán Lilla mutattak be számukra. Úgy gondoltuk ugyanis, hogy a mai felgyorsult világban a fiatalokat jobban leköti egy olyan színházi előadás, amelynek során konkrét élethelyzetet láthatnak maguk előtt – miközben rálátásuk nyílik arra, milyen helyzetekben találkozhatnak ezzel a vírussal, illetve arra is, milyen módon befolyásolja egy pár életét az, amikor szembe találják magukat ezzel a problémával –, mint egy olyan ismeretterjesztő előadás, amelynek során csupán az elméleti oldaláról tudjuk megközelíteni a témát – magyarázta Péter Valentina, az adai Községi Ifjúsági Iroda vezetője, hozzátéve, az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy bár már több éve szerveznek ilyen jellegű rendezvényeket, a fiatalok még mindig nem eléggé nyitottak, sőt esetenként kifejezetten távolságtartóak a témával kapcsolatban. Ennek megváltoztatására szerintük az évi egy alkalom nem elegendő. Éppen ezért azt szeretnék, ha a jövőben gyakrabban is lehetőségük nyílna arra, hogy valamilyen formában foglalkozzanak a témával.

M.E.


Kékkereszt-találkozó Adán

    Az adai Kékkereszt Egyesület a szenvedélybetegségben szenvedők, illetve a már kigyógyult személyek számára tartott találkozót szombaton Adán, az I. Helyi Közösség nagytermében. A szervezők nevében Zolcer István egyesületi elnök köszöntötte az egybegyűlteket, akik a helybelieken kívül Kisoroszról, Horgosról, Topolyáról és Óbecséről, valamint az anyaországi Dömösről érkeztek a találkozóra.
    A rendezvényen három előadás is elhangzott. Kormányos Zoltán törökfalusi diakónus és Holló Attila adai evangélikus lelkész lelki témájú értekezése mellett dr. Tóth Barna Elvira munkaügyi szakorvos, a helyi egészségház igazgatója tartott előadást az alkoholizmusról.
    Zolcer István, az adai Kékkereszt Egyesület elnöke elmondta: a szervezet alapvető feladata, hogy foglalkozzon velük és segítsen a szenvedélybetegeken, köztük alkohol-, kábítószer- és játékfüggőségben élő embereken. Megelőző munkát is végeznek az általános és középiskolások körében. A szenvedélybetegeknek segítenek eljutni az anyaországi Dömösre, ahol 12 napos ingyenes gyógykezelésen vehetnek részt.

Csincsik

A  Nyelvművelő   Egyesület évi  közgyűlése

    A  Szarvas  Gábor  Nyelvművelő  Egyesület  december 13-án  17  órai  kezdettel tartotta évi  közgyűlését  a  könyvtár   olvasótermében,    az   egyesület  tagjainak   részvételével.  A megjelenteket dr. Hódi Éva elnök üdvözölte és beszámolt az egyesület idei tevékenységéről. Elmondta, hogy az egyesület tevékenysége irodalmi műsorokra, nyelvészeti pályázatra, ünnepi rendezvényre (a Magyar nyelv Napja alkalmából), nyelvészeti jellegű megbeszélésekre, költészeti műsorra, nyári táboron való részvételre, más rendezvényekre és a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokra terjedt ki.   Az is elhangzott, hogy a Szarvas Napok műsora elég nagy zökkenőkbe ütközött, tekintettel arra, hogy nem kapták meg a várt anyagi támogatásokat.   Emiatt kevesebb vendége volt a rendezvénynek, ugyanakkor csak egy kísérőrendezvénye.   Mindenesetre a színvonal mindhárom nap megmaradt, és a hagyományos programok nem maradtak el: a középiskolások beszédversenye, az általános iskolák 4. és 7. osztályos tanulóinak játékos nyelvi vetélkedőjével, Szarvas Gábor mellszobrának megkoszorúzása, a kiállítás-megnyitó   és  a   tudományos  ülésszak.  Szerényebb rendezvény-sorozat volt, de érdekes.
    Rövid vita után elfogadták a beszámolót.  Ugyanúgy  elfogadták  a  Pénzügyi jelentést amelyet   Ágoston  Ibolya   ismertetett.                 
    A jövő évi munkatervet is az elnök ismertette: nyelvészeti, irodalmi rendezvények, pályázat kiírása, könyvbemutató, nyelvi táborokon való részvétel, versenyeken való szereplés, Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok (október elején).  Mindezek a rendezvények akkor valósulhatnak meg, ha elegendő pénzügyi támogatást kap az egyesület; a pénzügyi tervvel együtt a munkatervet elfogadták  a  jelenlévők!
    Az összejövetelen a tagsági díjról és a Nyelvművelő Egyesület új honlapjáról is szó volt.

Bálizs Géza


"Mennyből jöttünk tihozzátok..."

    Halápi Imre dalának e sora köré fogalmazta meg a Vadvirág HK karácsonyi műsorát, melyet december 15-én szinte telt ház előtt vitt színpadra működő csoportjainak közreműködésével.
    „Az advent nem más, mint a Karácsony előtti boldog készülődés Krisztus megszületésére. Régen ekkor várták, s várják ma is a gyerekek a Mikulást. A lányok elkészítették a Luca-cédulákat, majd közülük minden nap egyet tűzbe vetettek, de a karácsony napjára maradt utolsó cédula a hiedelem szerint a leendő kedves nevét tartalmazta. A férfiak lucaszéket faragtak. Az időjárást is Luca-napkor kezdték figyelni. Ehhez a naphoz munkatilalmak is kapcsolódtak. Kihagyhatatlan a karácsonyi énekes, verses köszöntő, a kántálás vagy kóringyálás, illetve az angyali vigasság. Az ünnep gondolatkörét felidéző énekekhez gyakran kapcsolódnak köszöntők, jókívánságok, rigmusok, prózai szövegek is. A karácsonyi kántáló énekek közül a legrégebbi réteghez tartozik a Csordapásztorok kezdetű, melyet, azt hiszem, mindannyian ismerünk. A karácsonyi ünnepkör egyik legnépszerűbb misztériuma a betlehemezés, mely többszereplős dramatikus játék. Mindebből ízelítőt láthatott a kedves közönség szombat este a Vadvirág Hagyományápoló Kör csoportjainak előadásában. Fellépett a Füzike óvodáscsoport, a kis furulyások, a Vadvirág asszonykórusa, a drámai csoport tagjai, a Bojtocska furulyacsoport, a Csillagvirág, a Pipacs és a Tarsóka néptánccsoportok. Kísért a Fokos népzenei együttes.  – mesélte Varga Lívia – A Vadvirág HK szeretetteljes, boldog karácsonyt kíván mindenkinek!”
    A Vadvirág HK különleges közösség, akik a hagyományápolás jegyében énekkel és tánccal beszélve helyezik előtérbe az emberi és baráti viszonyokat. Az egyre gyarapodó tagok száma és a Kör rendezvényeire látogató nagyszámú érdeklődő pedig azt bizonyítja, hogy nagy szükség van erre.
    A műsor támogatói voltak elsősorban a szülők, az Önkormányzat, a Tartományi Művelődési Titkárság, a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap, az I. és II. Helyi Közösség, valamint adai magánszemélyek.

Lajkó Szilvia


Az Aranykezek karácsonya

    Választékosan gazdag kézimunka és kézműves alkotások ünnepet idéző összhangjában nyílt meg az Aranykezek Kézimunka Egyesület hagyományos karácsonyi kiállítása december 15-én a moholi kultúrotthon épületében. A kézimunka minden formája újabb színekkel, formákkal és motívumokkal szemet gyönyörködtető tárgyai voltak ennek a rendezvénynek. Őszinte, tiszta és egyszerűen ünnepi.
     „Kiállításunkon a látogatók megtekinthették legújabb munkáinkat, és tetszés szerint meg is vásárolhatták őket. Rendezvényünk igazi téli program Moholon, melyre a nagyszámú érdeklődő a bizonyíték. Igénylik ezt a vásárral egybekötött ünnepi kiállítást, mi pedig újratöltve dolgozunk tovább. Az egyesület tagjai közötti összhang nagyban hozzájárul az esemény sikeréhez. Az Aranykezek kellemes ünnepeket kíván mindenkinek!” – mondta Telečki Elvira.

Lajkó Szilvia


VMSZ-ÉRTEKEZLET MOHOLON

    A VMSZ moholi helyi szervezete 2012.12.13-án tartotta a szokásos 1-2 havonta megtartandó összejövetelét, melyen ezúttal vendégként részt vett Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági képviselője, és Juhász Bálint a tartományi gazdasági titkárhelyettes, valamint a VMSZ adai tagjai is. A téma az elmúlt időszak, valamint a jövőbeli lehetőségek kielemzése volt. Világos Tibor, a VMSZ moholi helyi szervezetének elnöke, valamint a VMSZ adai KKT frakcióvezetője elmondta, hogy december 16. és 19. között tartják meg a szavazást a helyi hozzájárulás  bevezetéséről a moholi Helyi Közösségben. Hangsúlyozta a helyi hozzájárulás fontosságát, mert nélküle a Helyi Közösség működése, illetve több egyesület, szervezet munkája is leállhat, veszélybe kerülhet fennmaradásuk. A továbbiakban beszámolt az elmúlt időszak eseményeiről, a KKT gyűlésein elhangzottakról, a megtartott kerekasztal beszélgetésekről, a VMSZ által kezdeményezett lakossági fórumról. Ismertette azt is, hogy a VMSZ tevékeny és aktív szereplője a KKT gyűléseinek, próbálnak konstruktív-jóindulatú kritikával közreműködni a község politikai életében. Több ajánlatot javaslatot is tettek, amiket, nagy sajnálatukra, szinte minden esetben leszavaznak, nem hallgatnak meg a hatalmi pozíciót betöltők részéről, pedig úgy érzik az események visszaigazolják a meglátásaikat. Pásztor Bálint beszédében kitért a parlamentben zajló eseményekre, a meghozott döntésekre, a legújabb határozatokra, illetve válaszolt a feltett kérdésekre. Juhász Bálint pár szóban mesélt új munkaköréről, illetve a kialakítandó gazdasági stratégiáról is. Elhangzott néhány ajánlat, terv amellyel Ada község gazdasági szférájának megújítását céloznák meg, illetve olyan megvalósítások, amelyekkel új munkahelyeket teremthetnének, a szakképzett munkások el tudnának helyezkedni. Ezekről később egy hasonló összejövetelen a VMSZ községi gazdasági bizottságának részvételével fognak bővebben foglalkozni.
    A majd 3 órás találkozó jó hangulatban, sok aktuális kérdés megvitatása után ért véget.

Gecse Attila

IFIX-kollektorok

    December 11-13. között került sor az adai IFIX Ifjúsági Szervezet Hulladékból energiát! elnevezésű projektjére, melynek keretében bemutatták, hogyan lehet alumínium sörösdobozokból napkollektort előállítani. Az előadások a községháza klubhelyiségében, valamint az adai Műszaki Középiskolában voltak. A napkollektort a résztvevő fiatalok és diákok készítik el január folyamán, amit a Műszaki Iskola egyik épületére szerelnek fel. December 13-án a projekt részeként szemétgyűjtési akciót szerveztek, melyen a fiatalok mellett részt vehetett bárki, aki szerette volna szebbé tenni környezetét.
    December 22-én az IFIX önkéntesei ajándékosztást tartanak a legszegényebb családoknál, ahol a gyermekek a felajánlott, adományozott játékokból összeállított kis csomagot kapnak ajándékba
    Az ősz folyamán a Szörfölj biztonságosan elnevezésű akció keretében előadásokat tartottak, melyek keretében igyekeztek rámutatni a biztonságos internethasználatra
    November 30-án harmadik alkalommal tartották meg a Stand-up comedyt, amelynek ismét nagy sikere volt

Gecse Attila


Adai lányok sikere a Tinifesztiválon

    A temerini sportcsarnokban került sor a 21. Tini és Ifjúsági Táncdalénekes Vetélkedőre.
    A szeptember végén megtartott audíciót követően a bírálóbizottság tizennyolc fiatal énekesnek adott lehetőséget a megmérettetésre. A tini korosztályban, a 13-17 évesek korcsoportjában tíz énekest, az ifjúsági korosztályban, a 18-25 évesek között pedig nyolc versenyzőt láthatott a közönség.
    A szakzsűritől, melynek tagjai Jovan Adamov, Füstös Dénes, Verebes Ernő és Guzsvány Izabella voltak, a tini kategóriában az adai Aleksza Annabella harmadik díjat kapott, aki Rúzsa Magdi Aprócska blues című dalával versenyzett. A zsüri különdíjban részesítette a szintén adai Kranjec Lilient, aki Zalatnay Sarolta Nem vagyok én apáca című számával versenyzett.

gi


Sikeres rekordkísérlet

    Az Original Gastro Klub, Gali Zoltán vendéglőtulajdonos vezetésével korábban két alkalommal is megkísérelte a rekorddöntést, először 2008-ban 12000 adag pásztortokány elkészítésével, majd 2009-ben egy kétszáz méteres rúdra felhelyezett 101 bográcsos étel elkészítésével, azonban ezeket a kísérleteiket nem sikerült bejegyeztetniük.
    A legutóbbi, harmadik kísérletre 2011 júniusában került sor, amikor is 10374 adag töltött káposztát készítettek el egyetlen hatalmas edényben.

    Mivel a Guinness Rekordok Könyvébe történő hitelesített bejegyzés sok utánajárással és költséggel jár, ezért csaknem másfél évet kellett várni, mire megérkezett a hivatalos okirat. A rekorddöntés során elkészített töltött káposzta összsúlya 1,4 tonna volt, amellyel az egy edényben készült legnagyobb tömegű töltött káposzta rekordját döntötték meg. Az akció szervezőinek már további, újabb tervei is vannak a jövőt illetően, valószínűleg további rekordkísérletekkel is próbálkoznak majd. Gratuláció és elismerés illeti meg Gali Zoltánt és az Original Gastro Klubot az elért kimagasló eredményért, hiszen nagy tett bekerülni egy ilyen rangos, rekordokat összegyűjtő könyvbe, mindemellett tovább öregbítette Ada hírnevét.

Gecse Attila


Sóti Juli sikere

    Huszonegy év szünet után a szabadkai Sportcsarnokban tartották meg az egykori Jugoszlávia területén népszerű dalszerzőversenyt, a szabadkai Ifjúsági Fesztivált, ismertebb nevén Omladinát. A szervezők korábban pályázatot hirdettek a dalszerzők körében, a legfontosabb kikötés pedig az volt, hogy a jelentkezők nem lehetnek 27 évnél idősebbek. Ezek után a csaknem kétszáz beérkezett dalból választották ki azt a huszonötöt, amelyet élőben hallhatott a közönség. Az előadók és dalszerzők az ex-Jugoszlávia tagállamaiból érkeztek, valamint Magyarországról és Bulgáriából is.
    A két talán legfontosabb díjat a szakmai összetételű zsűri és a közönség ítélte oda. A zsűri az adai Sóti Juli The Marriage of Power and Money dalát díjazta, amelyet Sóti Juli vezetésével a Sin Seekas együttes adott elő. A közönség szavazatai alapján a legjobb szerzemény a Slavko lett az újvidéki Haos együttes előadásában.

gi.


Vass Lajos Nagydíj az Asszonykórusnak

    Fennállásának egyik legszebb és legértékesebb sikerét érte el az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör Asszonykórusa. November 17-én Budapesten, a csepeli munkásotthonban tartották meg a IX. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjét és ezen a mi Asszonykórusunk Vass Lajos Nagydíjban részesült.
     Csonka Katalin, az Asszonykórus vezetője szerkesztőségünkben bemutatta az erről szóló oklevelet és plakettet. Elmondta:
    - A felnőttek versenyében 60 produkciót mutattak be. Vajdaságból az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Dúdoló Énekcsoportja Kiemelt Nívódíjat kapott, de a találkozó legrangosabb elismerését, a Nagydíjat, az adai Vadvirág HK Asszonykórusa, a muzslyai Petőfi Sándor MME vegyeskórusa és citerazenekara, továbbá a szintén muzslyai Lele József citeraszólista, valamint a topolyai Kodály Zoltán MME Kaláris Asszonykórusa és a csantavéri Medicus Művészeti Központ tamburazenekara vihette haza.
    A mi kórusunk betartotta a vetélkedő Bartók Bélától kölcsönzött mottóját: „Csak tiszta forrásból!” és a moholi Vlasity Klári néni gyűjtéséből származó moholi népdalcsokrot énekeltük. Nagyon örülünk a sikernek! – mondta befejezésül Katica Ilonka.
    A magunk részéről gratulálunk a csoportnak, és még sok hasonló sikert kívánunk nekik!

Király János

Coca-Cola kupa 2012

    A Coca-Cola kupa a Coca-Cola rendszer, valamint a Szerbiai Labdarúgó Szövetség és a Speciális Olimpia közös szervezésében jött létre.
    A Coca-Cola kupa az „Én iskolám – Az én klubom” elnevezésű hosszú távú projekt-eseménynek a koronája, melynek célja hogy az általános iskolás gyermekek saját labdarúgó klubot kapjanak, és ezáltal bekapcsolódjanak a sportaktivitásokba. A gyermekek szempontjából nagyon is jelentősek az ilyen események, mert ráirányítják őket a sport szeretetére és az egészséges életmódra is. Ezek a gyermekek lehetőséget kapnak, hogy kipróbálják a labdarúgást, és ezen keresztül megmutassák tehetségüket e sportágban.
    A Coca-Cola kupát 4. alkalommal rendezték meg Szerbiában, ezúttal Szabadkán. Az előzőekben az esemény megrendezésre került Stara Pazován, Surdulicában és Čačakon, összegyűjtve több száz gyermeket.
    Szabadkán 250 résztvevő jelent meg 15 iskolából, egész észak Bácska területéről. Ada községből a moholi Novak Radonić Általános iskola, valamint az adai Cseh Károly Általános Iskola 42 tanulója vett részt, köztük lányok és fiúk egyaránt. Elkísérte őket Dávid Gizella testnevelő tanár, valamint Manojlovity Erzsébet az SzLSz koordinátora e régióra.
    Nagy örömünkre községünk két résztvevő iskolája is bekerül „Az én iskolám – Én klubom” elnevezésű projektbe, és a gyermekek bejegyzését követően az iskolák sportkellékekkel, kiegészítőkkel, megkülönböztetőkkel, labdákkal gyarapodnak, míg az edzők-tanítók jutalomban részesültek a Szerbiai labdarúgó szövetség által.

Manojlovity Erzsébet


Lobbizás a tartományi titkárságokon

    Ada község önkormányzatának vezetői 2012. dec. 6-án munkalátogatáson jártak a különböző tartományi titkárságokon, mégpedig abból kifolyólag, hogy Vajdaság Autonóm Tartomány kormánya több pályázatot is kiírt. Bilicki Zoltán, Ada község elnöke álláspontja szerint, minden lehetőséget ki kell használni az eszközök megszerzésére, így a látogatás célja a kiírt pályázatok témájára folytatott eszmecsere volt. Bilicki Zoltán, Ada község elnöke a Tartományi Egészségügyi, Szociálpolitikai és Népesedéspolitikai Titkárságra látogatott, ahol prof. dr. Vesna Kopitović tartományi titkár fogadta, a találkozót követően községi elnökünk megjárta a Tartományi Energetikai és Ásványügyi Titkárságot is. Ezzel egy időben Goran Matić, községi elnökhelyettes, Tóbiás József tartományi képviselő, valamint Vesna Civrić, a Szegénység Csökkentésével Foglalkozó Szolgálat főnöke a Tartományi Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárságon voltak megbeszélésen.

Dragin Miricki Zita

 


Csatornázási munkálatok

    Mint a kivitelező cég képviselőjétől megtudtuk, a Dositej Obradović utcában a leszerződött munkálatoknak mintegy 70%-a készült el, és ha az időjárás lehetővé teszi, 10 napon belül ez a szakasz be is fejeződik.
    Ezekkel a munkálatokkal párhuzamosan a jövő hét folyamán megkezdődik az Adicán lévő átdobó akna építése is, mely a II. Helyi Közösség beruházása. Ez az átdobó akna kulcsfontosságú abban a tekintetben, hogy az eddig lefektetett vezeték működőképes legyen. Így a Vajdasági Brigádok utca másik fele is rákapcsolódhat a hálózatra.
    A Dositej Obradović utcában a fővezeték kiépítésével párhuzamosan halad annak a 17 háztartásnak a bekötése is, amelyek aláírták a rákapcsolódásról szóló szerződést.
    Az útfelület újbóli helyreállításával a minőség érdekében meg kell várni a tavaszi időszakot, de ettől függetlenül a munkálatok befejeztével az úttest olyan állapotban lesz, hogy a forgalom akadálymentesen tud zajlani.
    Ezzel egyidejűleg az I. Helyi Közösség területén a Đuro Daničić utcában is folynak a csatornahálózat építésének munkálatai. Befejeződött annak a 110 méteres szakasznak az építése, melyet az Első Helyi Közösség önerőből pénzelt. A második, 100 méteres szakasz építése a jövő év tavaszán folytatódik, amikor az időjárási körülmények ezt lehetővé teszik. Ennek a második szakasznak az építése és a háztartások bekötése már a közös beruházásról szóló megállapodással összhangban az önkormányzat és az I. Helyi Közösség közös beruházása lesz.
    Ami a Moholi Helyi Közösség területét illeti, folyamatban van a közbeszerzési eljárás a csatornázás megkezdésére a Svetozar Miletić utcában.

Péter Valentina

Ezen a napon történt…

    December 21. az év 355. (szökőévben 356.) napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 10 nap van hátra.
    Névnapok: Tamás, Petra, Bodomér, Izidor, Izor, Péter, Pető, Témisz
    · 1943 éve, 69-ben Vespasianus megkezdi uralkodását, mint Róma 9. császára.
    · 99 éve, 1913-ban Megjelenik a világ első keresztrejtvénye. (Arthur Wynne készítette, a New York Worldben jelent meg).
    · 54 éve, 1958-ban Charles de Gaulle tábornokot Francia-ország köztársasági elnökévé választják.
    · 44 éve, 1968-ban kilövik az Apollo–8-at, melynek küldetése a Hold másik oldalának megtekintése volt.
    ·41 éve, 1971-ben Az ENSZ 4. főtitkárává választják Kurt Waldheimet.
    · 25 éve, 1987-ben A Fülöp-szigetek között haladó Doña Paz nevű komphajó összeütközik a Victor olajszállító hajóval. Robbanások következtében mindkét hajó azonnal kigyullad és elsüllyed. A halálos áldozatok száma 4000 körül valószínűsíthető.
    · 24 éve, 1988-ban A skóciai Lockerbie fölött felrobban a Pan Am 103-as járata, fedélzetén 259 emberrel, köztük egy váci magyar családdal.
    · 21 éve, 1991-ben Alma-Atában megalakul a FÁK.
    · 19 éve, 1993-ban Borisz Jelcin megszünteti a KGB-t.
    · 5 éve, 2007-ben Magyarország és a 2004-ben csatlakozott EU-s tagállamok (Ciprus kivételével) december 21-én teljes jogú tagjai lesznek a schengeni egyezménynek.
     2012 – A maja naptár 2012. december 21-én ér véget, és egy új időszámítás kezdődik.

Gecse Attila

decembar 2012.

Naslovna strana
Opštinski događaji
KUDA „Novak Radonić“ Mol
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti Sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA