Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. december

Címoldal
Ünnepre várva
Községi események
Világraszóló fotós-siker
Kézimunkák karácsonyra
Madár- és lepkemúzeum a cél
Olvasva tanulni, szórakozásként olvasni
Vajdasági pedagógusok a Maradj talpon!-ban
Hohóhóhóóó! Újra itt a tél!
Jubileumi emlékkönyv-bemutató
Karácsony
Raffai Éva nyerte a fődíjat
A jurtától a kastélyig
„Élvezet a halra várni, a halat megfogni”
Egy érme a perselyben
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka III.
Fiacskám
Tarka oldal
Impresszum

Hohóhóhóóó! Újra itt a tél!

    Alig merült feledésbe az idén februárban lehullott hó, valamint az azzal járó kellemetlenség emléke, már újból itt a tél s a hó, ami gondot okozott a mindennapi életben. A Facebookon sok-sok kép található melyek a valós helyzetbe adnak betekintést Vajdaság szerte, de most konkrétan maradjunk a mi vidékünkön. Hihetetlen sok hó hullott le december 8-án, szombaton, és ez eltartott még a másnap délelőtti órákig is. Az északkeleti erős szél dekoráció volt és feltette az i-re a pontot. Igazából ez okozta a legnagyobb nehézséget. Törökfalu, Völgypart és Valkai sor teljesen el volt zárva egymástól és a külvilágtól. Helybeli megbízott emberek a saját munkagépeikkel próbáltak helyt állani és megküzdeni a természet hatalmas erejével. Az állhatatos és kitartó munkájuknak eredménye meg is látszódott, csak a természet furfangos hozzáállása mind jobban és jobban megnehezítette a munkát. Sokan elismerően vélekedtek a hóeltakarítás eredményéről, de sajnos akadtak olyanok is, akik méltatlankodtak és türelmetlenkedtek, mert nem ők voltak az elsők a munkában.


A törökfalusi helyi közösség épülete a havazás után

    Részemről csak egy megjegyzést tennék hozzá mindehhez: mindenkinek saját magából kellene kiindulnia, s megtennie azt, amit megtehet, s utána már minden gyorsabban és könnyebben megy. Nem tudom kinek jutott esetleg eszébe, hogy ezeknek a személyeknek odahaza is el kell végezniük a teendőiket, s családjuk is van. Jutott-e eszébe valakinek, hogy netán nekik is segítségre lenne szükségük? Ha előbb saját magunk körül megtennénk azt, amit megtehetünk, akkor már könnyebb lenne megoldani bármilyen helyzetet, s kiigazítani a gondokat. Sajnos, gondok keletkeztek a villanyellátásban, telefonkapcsolatokban, de különösen a kenyérellátásban. Az útviszonyok miatt a tejátvevő cégek is késve vitték el a felgyülemlő tejet. Suma summarum, a hó szebbé tette vidékünket, aminek a gyerekek örültek csak igazán, mert ekkora hó a közelmúltban mégcsak az idén volt, egyszer és most.
    A törökfalusi helyi közösség felszólítást kapott a nagykikindai kereskedelmi felügyelőségtől a helybeli piac üzemeltetéséről, hogy mielőbb a törvény által előírt szabályok értelmében tartsa fenn a piacot. A helybeli tanácstagok rendkívüli ülésükön, november 26-án, megvitatták a piaccal kapcsolatos teendőket, azaz, hogy a törvény által előírt szabály szerint kell eljárni. Hetente egyszer, szombaton van piac Törökfalun, ahova a környékbeli lakosok összejönnek vásárolni. Az árusok a környékbeli falvakból, de még messzebbről is eljönnek a terméküket árulni. A törvény előírásai alapján csakis azok árulhatnak a piacon, akiknek termelői vagy kereskedői engedélyük van. Mindazok, akiknek nincs ilyen igazolása, a jövőben a piac területén nem árulhatnak. A piacok üzemeltetőit a jövőben komoly büntetéssel bünteti a felügyelőség, ha találnak olyan elárusítókat, akiknek nincs engedélyük az árusításhoz. Ezért a tanács úgy döntött, hogy már december 1.-től a törvény által előírt feltételeket elkezdi megkövetelni a helybeli piacon.


Hóeltakarítás Törökfalu és Ada között

    Törökfalun és Völgyparton Dávid Beáta és Balog Andrea tanárok az iskolás diákokkal és a lakossággal együtt gyűjtési akciót szervezett a helybeli iskolák javára. A romlott háztartási és elektronikus gépek gyűjtését szervezték meg az adai Echo mozgalom támogatásával. Az összegyűlt rossz háztartási és elektronikus gépekért kilogrammonként 15,00 dinárt fognak kapni, amit majd a helybeli iskolák szükségleteire fordítanak. Mindkét településen a megmozdulás sikeresen zajlott, csak most következik majd az összegyűjtött holmi értékesítése. Ezt már a diákok, de a szervezők is izgatottan várják. Most még azért az időjárás a megmondhatója mindennek, de remélhetően az is jóra fordul.
    Novemberben sikerült a helyi közösség mindhárom településén megoldani az utcai világítás hiányosságát. Sajnos, anyagi nehézségek miatt nem volt lehetőség mindezt előbb megvalósítani, de most már minden égő világít, kivéve azokat, melyek utólagosan mentek tönkre. Ezeket is hamarosan megjavítják, csak ha az időjárás megengedi.


Törökék és az új tábla a könyvtárnál

    Egy utólagos hírt is szeretnék a kedves olvasókkal közölni, ami, igaz, még szeptember hónapban történt, de most kerül a papírra. A Török könyvtár fő támogatói, Török Ferenc, Klárika és Dani egy fából faragott táblát adományoztak, amelyikre a Török könyvtár van írva. Az idén is sok könyvet hoztak magukkal és segítettek a könyvek elrendezésében, amikor idehaza voltak. Jelenleg ez a kis könyvtár 3543 darab könyvvel várja az érdeklődő olvasókat, akik a hosszú téli napok alkalmával veszik kezükbe őket. Remélhetőleg egyre többen lesznek olyan olvasni szerető látogatói e könyvtárnak, akik kikölcsönzik a könyveket, s olvasással töltik majd el a szabadidejüket.

Molnár József

decembar 2012.

Naslovna strana
Opštinski događaji
KUDA „Novak Radonić“ Mol
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti Sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA