Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. december

Címoldal
Ünnepre várva
Községi események
Világraszóló fotós-siker
Kézimunkák karácsonyra
Madár- és lepkemúzeum a cél
Olvasva tanulni, szórakozásként olvasni
Vajdasági pedagógusok a Maradj talpon!-ban
Hohóhóhóóó! Újra itt a tél!
Jubileumi emlékkönyv-bemutató
Karácsony
Raffai Éva nyerte a fődíjat
A jurtától a kastélyig
„Élvezet a halra várni, a halat megfogni”
Egy érme a perselyben
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka III.
Fiacskám
Tarka oldal
Impresszum

Adai középiskolások Szlovákiában
A jurtától a kastélyig

    Íjászkodtak, lovagoltak, jurtában ebédeltek és egy igazi gróf vendégei voltak az adai Műszaki Iskola diákjai, akik tanáraik kíséretében négy napot tölthettek a szlovákiai Révkomáromban.

   Zombori Péter, Csábi Szabina, Nagy Éva Edit, Mátyás Marin és Horvát Noémi, valamint két tanáraik Lajkó Sára és Pásztor Lajos november 13-án a Határon innen nemzetiség, határon túl  nemzet című projektum résztvevőiként utaztak Komáromba, ahol a marosvásárhelyi Elektromaros Iskolaközpont, a budapesti Bolyai János Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és a házigazda komáromi Ipari Szakközépiskola diákjaival közösen több tanulmányi kiránduláson vettek részt. Megismerték a régió történelmi jelentőségű helyszíneit. Játékosan, a helyi hagyományőrzők segítségével felelevenítették a vidék legfontosabb történelmi eseményeit és népszokásait. Többek között megismerték a tulipános láda készítésének fortélyait, ellátogattak Nagyudvarnokra és a Dunatőkési Vízimalomhoz is. Az ott töltött napok élményeiből pedig dokumentumfilmet és fotókönyvet készítettek, amelynek szerkesztői és kivitelezői is a diákok voltak.
    - A kirándulások során sok izgalmas programban vettünk részt - mondta Csábi Szabina, a Műszaki Iskola negyedikes diákja. - Busszal vittek bennünket a lovas íjászokhoz, akik bemutatót tartottak nekünk, és sok érdekes dolgot tudhattunk meg tőlük, többek között azt is, hogy őseink milyen fegyverekkel harcoltak. A bemutató után magunk is kipróbálhattuk az íjakat, és lovagolhattunk is. Nagyon hideg volt, és jólesett a jurtában a tűz mellett felmelegedni. Elmentünk a Dunatőkési Vízimalomhoz is, amely mára már csak műemlék, de nagyon jó állapotban van, ma is működőképes. Ez egy védett terület, ezért a táj is gyönyörű volt. Később megnéztük a csicsói kastélyt, amely egykor a Zichy család tulajdonában volt. Ma is ott él egy gróf a családjával. S nekünk alkalmunk volt belesni a gróf privát életébe. Érdekes volt látni, hogy mit olvas, vagy éppen milyen kabátot hord. – magyarázta Szabina.
  - A projektum célja az volt, hogy a nemzeti összetatozást erősítse a gyerekekben, hogy megtapasztalják azt, hogy hiába vannak közöttünk országhatárok, mégis egy nemzethez tartozunk – folytatta Lajkó Sára, magyartanár, aki a diákok kísérőjeként utazott Szlovákiába. - Az eredeti terv az volt, hogy Szlovákia mellett, Erdélyben, Budapesten és nálunk, a Vajdaságban is megmutassuk, hogy hogyan élnek a magyarok, milyen sajátos hagyományaik vannak, megismerjék a szokásokat és megízleljék a jellegzetes helyi ételeket, hallják a tájnyelvi kifejezéseket, ismerkedjenek, barátkozzanak. Eszközök hiányában azonban csak a szlovákiai rész valósulhatott meg, de bízunk benne, hogy egyszer folytatása is lesz. A kirándulás jó alkalom volt arra, hogy a gyerekek „világot” lássanak, és bővítsék történelmi és irodalmi ismereteinket is, hiszen Komáromban, a múzeumben megnézhettük a Jókai-kiállítást, valamint a Lehár Ferenc tárlatot. De úgy vettem észre, a Komáromban látott Európa-udvar is nagyon tetszett nekik, ott ugyanis minden épület más-más európai nemzet építészeti stílusában készült, s szép példája volt annak, hogy a kultúrák milyen jól megférnek egymás mellett. - tette hozzá Lajkó Sára.

Józó Krizsán Mónika

decembar 2012.

Naslovna strana
Opštinski događaji
KUDA „Novak Radonić“ Mol
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti Sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA