Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. október

Címoldal
Krizantém és gyertyaláng
Községi események
Községi hírek
Nyelvhasználati jogok és lehetőségek
Emlékezetes Háló-találkozó Adán
A képességekhez igazított oktatás
A krizantémok hónapja
Ezt el kell mesélnem!
Kutyabaj
Az ügyfelek szolgálatában
Liszt Ferenc emlékére
Dicsőség a vértanúknak!
Húsz éves a Vadvirág Hagyományápoló Kör
Film Moholról
A Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok kísérőrendezvényei
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Gyermekszínjátszóink jubileuma
Fiatalok írják
Zöld levél
Sporthorgászat
Lapunk megjelenésének napján történt…
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
További események...
Impresszum

DICSŐSÉG A VÉRATNÚKNAK!

    Az aradi vértanúk 162. gyásznapja alkalmából október ötödikén Ada központjában, a tavasszal felállított Damjanich-emlékműnél – a Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében – megemlékező és tiszteletadó ünnepséget tartottak az aradi tizenhárom vértanú emlékére. A rendezvényen a VMSZ községi vezetősége – Adáról, Moholról és Törökfaluból is – a belgrádi Magyar Nagykövetség és a Magyar Nemzeti Tanács képviselői, valamint szépszámú adai polgár vett részt.


Gyönyörű, őszbe nyúló nyárias nap tette különlegessebbé,
fennköltebbé a beltéri megemlékezési ünnepséget

    Az adai Asszonykórus bevezetőként – a jelenlevőkkel együtt – elénekelte a Himnuszt, majd a diákok alkalmi verset, szöveget mondtak. Ünnepi beszédet dr. Zsoldos Ferenc, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke tartott, amelyben kiemelte, hogy a magyar nemzet mindig illően tartotta meg halottainak, vértanúinak emlékét és ennek köszönve sohasem tört meg: „Íme, most is itt vagyunk!” Ezt követően az emlékhelyen a belgrádi Magyar Nagykövetség, a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezetének képviselői helyezték el koszorúikat. Végül a műsorvezető Bartuc Bettina zárszava után az Asszonykórus, meg az összes résztvevő elénekelte a Szózatot. A központi ünnepséget követően a községi Képviselő-testület tanácstermében dr. Peljach István történész, a szegedi Tudományegyetem tanára tartott ismertetőt az aradi vértanúkról és korukról, 18 órakor pedig a katolikus templomban szentmisét mutattak be az aradi vértanúk emlékére.

    Október 6-án, 17 órakor az adai katolikus temetőben álló szabadságharci feszületnél is koszorúzási ünnepség volt. Itt az önkormányzat részéről Péter Valentina mondott megemlékező szavakat, majd felhívására a megjelent koszorúzók, az önkormányzat, a Demokrata Párt, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége és a Magyar Polgári Szövetség képviselői helyezték el koszorúikat az emlékmű talapzatánál.
Feltűnt, hogy a korábbi évektől eltérően, ennek a temetői megemlékezésnek egyetlenegy „civil” résztvevője sem volt. Ez nagyon nagy kár!

Király János

oktobar 2011.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz opštine
Vesti iz policije
Mladi pišu
Гај Стендинг и идеја новог пролетаријата
Šahovske vesti
Impresum


Design by VA