Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. október

Címoldal
Krizantém és gyertyaláng
Községi események
Községi hírek
Nyelvhasználati jogok és lehetőségek
Emlékezetes Háló-találkozó Adán
A képességekhez igazított oktatás
A krizantémok hónapja
Ezt el kell mesélnem!
Kutyabaj
Az ügyfelek szolgálatában
Liszt Ferenc emlékére
Dicsőség a vértanúknak!
Húsz éves a Vadvirág Hagyományápoló Kör
Film Moholról
A Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok kísérőrendezvényei
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Gyermekszínjátszóink jubileuma
Fiatalok írják
Zöld levél
Sporthorgászat
Lapunk megjelenésének napján történt…
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
További események...
Impresszum

Ezt el kell mesélnem!

    Kívánságom teljesítette a Dunakömlődön élő kedves nagybátyám, Lajkó János, amikor elkísért és körbevezetett a paksi Atomerőmű látogató központjában, és ennek kilátójából igyekezett megmutatni az onnan még távolra eső gigantikus üzemet.
    János és felesége, Piroska ma már az atomerőmű nyugdíjasai. Sokat mesélnek a cégnél töltött éveikről. János, pécsi munkahelyét feladva, 1978-ban kezdett dolgozni az erőmű kalorikus osztályán, majd a turbina-gépész szakma elsajátítása után feladatai közé tartozott a kis- és nagynyomású levegőrendszer, a dízelgenerátorok, a gépházi szellőzőrendszerek, a vízkiviteli mű és a nitrogénüzem gépi berendezéseinek üzemeltetése. Piroska természetesen vele költözött és először elszámolóként, majd diszpécserként dolgozott, de később külső üzemi operátori munkakörbe került: a vízkiviteli műből szolgáltatták a vizet az erőmű területére.
    – Nagyon szerettük a munkánkat, és egyáltalán nem bántuk meg, hogy mertük újrakezdeni az életünket Pakson és egyben itt az erőműben egy meglévő munkaviszony feladásával. Kaptunk lakást, megtanultuk a munkánkat és nem bántuk a műszakozást. Biztos jövedelemforrást nyújtott nekünk, és persze ott az otthon ahol a megélhetés. Soha nem jutott eszünkbe, hogy munkahelyet cseréljünk, vagyis az, hogy itt hagyjuk az erőművet! Nyugdíjasként is elégedettségünket fejezhetjük ki! – mondták minden alkalommal és egyetlen-egyszer sem hallottam panaszos megjegyzést tőlük a volt munkahelyükkel kapcsolatban.
    Mindezek után nagyon szerettem volna közelebbről is szemügyre venni – már amennyire lehet – a paksi Atomerőművet. Szabadságidő alatt, nagybácsi látogató alkalmával sor is került erre. János valóra váltotta a kívánságom: elvitt oda.
    A Tájékoztató és Látogatóközpont felé vezető úton olyan világhírű tudósok mellszobrai mellett sétáltunk el, mint Teller Ede, Hevesy György, Wigner Jenő, Neumann János, Szilárd Leó, Kármán Tódor és Marx György. A Látogatóközpont tetején levő kilátóból érdekes látványt nyújtanak az erőmű épületrészei, amelyek mint hatalmas színes dobozok, rendezett elhelyezkedéssel illeszkednek egymáshoz. János igyekezett megnevezni minden részletet, amit a kupolából láthattunk, és még arról is beszélt, ami ezen túl van. Persze, neki könnyű volt felidéznie az ismerős üzemet, hiszen mintegy 29 évet töltött itt szinte a kezdetektől. Minden részlet tudója.
    Bent az Atomerőmű és a Duna kapcsolatát megfogalmazó hatalmas akvárium fogad és helyezi a félelmetes építményt megközelíthetően barátságossá. Benne a folyó élővilágát idéző növények és állatok eleven képviselői a nukleáris létesítmény természetközpontú üzemeltetést sejtet, csakúgy, mint az erőmű közvetlen környezetében létesített Ökopark, melynek létrehozásával is bizonyítani kívánták azt, hogy az erőmű működése nem káros a környezetre. A Látogatóközpont kiállítása információk sokaságával ismerteti a nukleáris energia alkalmazását, és eligazítást nyújt a helyzetéről. János magyarázta és egészítette ki a képek, makettek és más eszközök által szemléltetett üzemet, melyekkel igyekeznek látogató-közelbe hozni a nagy színes dobozok (így neveztem meg előzőleg az erőmű épületrészeit) titkait.
    Sajnos, ez alkalommal elmaradt a bekukkantás az üzemi területre, hiszen oda előbb be kell jelentkezni, mégis nagy élmény volt a nagybátyám idegenvezetése a tőle már sokat hallott erőműben. Szerencsés, hogy megélhetést nyújtó munkahelye volt, és hogy emellett még szerette is, amit csinált Piroskával egyetemben. A paksi Atomerőmű nem feledkezik meg nyugdíjasairól, hiszen a mai napig kapcsolatot tart velük és tájékoztatja őket.
    Ezúton köszönöm meg Jánosnak még egyszer az augusztus 4-i élményt, és bízom benne, hogy mint nyugdíjas, egyszer hasonlóan fogok visszaemlékezni és mesélni én is egykori munkahelyemről!

Lajkó Szilvia

oktobar 2011.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz opštine
Vesti iz policije
Mladi pišu
Гај Стендинг и идеја новог пролетаријата
Šahovske vesti
Impresum


Design by VA