Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. október

Címoldal
Krizantém és gyertyaláng
Községi események
Községi hírek
Nyelvhasználati jogok és lehetőségek
Emlékezetes Háló-találkozó Adán
A képességekhez igazított oktatás
A krizantémok hónapja
Ezt el kell mesélnem!
Kutyabaj
Az ügyfelek szolgálatában
Liszt Ferenc emlékére
Dicsőség a vértanúknak!
Húsz éves a Vadvirág Hagyományápoló Kör
Film Moholról
A Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok kísérőrendezvényei
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Gyermekszínjátszóink jubileuma
Fiatalok írják
Zöld levél
Sporthorgászat
Lapunk megjelenésének napján történt…
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
További események...
Impresszum

HÍREK

Dr. Reisinger János előadása: Krisztus Pilátus előtt
Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája és a Biblia

    A Szarvas Gábor Könyvtár olvasótermében október 12-én  a fenti címmel tartotta meg első őszi előadását dr. Reisinger János ismert budapesti irodalomtörténész, melynek témája Munkácsi Mihály (1844-1900) legnagyobb magyar festő Krisztus-trilógiája. Az első téma Krisztus Pilátus előtt, illetve annak bibliai leírása volt. A vendéget és megjelent közönséget Hódi Éva üdvözölte, majd a tanár úr elkezdte előadását. Elmondta, hogy a világhírű festő ezt az alkotását három évig festette Párizsban. Munkácsy az 1870-es évek előtt soha nem festett bibliai témájú képeket, de amikor az 1870-es évek vége felé felkérték, hogy fessen „szélesebb tömeget megjelenítő és megmozgató” képeket, akkor a Bibliához nyúlt. E festmény Krisztus első kihallgatását ábrázolja Pilátus előtt, a második kép az Ecce Homo (Íme, az ember), amiről novemberben tart előadást, míg a harmadik bibliai téma a Golgota. Az előadó megvilágította Munkácsy, a címben említett komoly üzenetű festményének bibliai hátterét. Krisztus, a világ megváltója ott áll Júdea kormányzója előtt (aki Rómát képviselte) keresztény tanai miatt. Munkácsynak ez festménye óriási méretű, csaknem 30m² – mesélte dr. Reisinger János, aki ezúttal is idézte a Bibliát és életbeli példákat említett.
    Kíváncsian várjuk novemberi előadását is.

Bálizs Géza


A 44. Idegenforgalmi Kiállítás

    Újvidéken befejeződött a 44. Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítás, mely szeptember 28-tól  október 2-ig tartott. Halászati, vadászati, erdészeti, kertészeti kiállítás, lóvásár, idegenforgalmi bemutatók és ételkiállítások várták az odalátogatóknak. A kiállításon részt vett az adai Idegenforgalmi Szervezet Manojlović Erzsébet igazgatónő képviseletében, valamit a Hubertus vadásztató iroda is, ennek képviselői Skrinyár Kornél és  Bajin Goran voltak.

M. E.


    Romániai vendégek Adán

    2011. augusztus 11-én vendégek érkeztek Romániából Szerbiába –­ tanulmányi kirándulás céljából, melynek egyik megállója Ada község volt. Manojlović Erzsébet, Ada község Idegenforgalmi Szervezetének az igazgatója fogadta az érkezőket. A vendégek megtekintették községünk vallási objektumait, a katolikus és a pravoszláv templomot, a Sport- és Üdülőközpontot, a medence-komplexumot, a kempinget, valamint a strandot a Tiszán. Elégedettek voltak azokkal a lehetőségekkel, amelyeket Ada mint idegenforgalmi hely nyújt, és a közeljövőben szorosabb kapcsolatot kívánnak ápolni és együttműködni Ada község Idegenforgalmi Szervezetével.



    Várkonyi Zsolt, a Magyar Nemzeti Tanács intézője, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok idei ülésszakán egy érdekes és hasznos brosúrára hívta fel a figyelmünket, amelyben a Nemzeti Tanács a Szerbiában meglévő nyelvi jogainkról ad ismertetőt. Ennek a brosúrának minden magyar család asztalán ott kellene lenni. Úgy tudjuk, egy ideig a könyvtárban ingyen kapható. 

(K. J.)


Élő közvetítés a nyelvművelő napokról

    Az idei Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok iskolás nyelvi vetélkedőjén és a tudományos ülésszakon is ott állt a képen látható laptop, amelyik a ráerősített web-kamera segítségével az interneten élő közvetítést adott ezekről az eseményekről. Az eszközök irányítója és kezelője nem más, mint Göblös Péter adai osztálytanító volt, aki – többek között – arról is ismert, hogy már két éve vezeti osztálya internetes naplóját, divatos szóval blogját, és a törökfalusi iskolából, ahol tanít, az óráiról is élő közvetítést ad. Úttörő munkája nagyonis rászolgált arra, hogy lapunkban is hírt adjunk róla.

(K. J.)


    Hatalmas csicsókatábla virágzott az adai réten. Vreckó Zoltán kertész a mangalicáinak ültette, mert ez a növény nagyon jó és egészséges takarmány, állatnak, embernek egyaránt megfelel.

Király János

oktobar 2011.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz opštine
Vesti iz policije
Mladi pišu
Гај Стендинг и идеја новог пролетаријата
Šahovske vesti
Impresum


Design by VA