Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. október

Címoldal
Krizantém és gyertyaláng
Községi események
Községi hírek
Nyelvhasználati jogok és lehetőségek
Emlékezetes Háló-találkozó Adán
A képességekhez igazított oktatás
A krizantémok hónapja
Ezt el kell mesélnem!
Kutyabaj
Az ügyfelek szolgálatában
Liszt Ferenc emlékére
Dicsőség a vértanúknak!
Húsz éves a Vadvirág Hagyományápoló Kör
Film Moholról
A Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok kísérőrendezvényei
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Gyermekszínjátszóink jubileuma
Fiatalok írják
Zöld levél
Sporthorgászat
Lapunk megjelenésének napján történt…
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
További események...
Impresszum

KÖZSÉGI HÍREK

Egészség-karaván és ruhaosztás Moholon

    2011.09.23-án két sikeres akcióra került sor Ada község Mohol településén, éspedig a „Korai diagnózis – jó prognózis” szlogen alatt futó Egészség-karaván, amely egy egészségügyi promóciós akció, valamint új ruházat szétosztásának akciója az iskolaév kezdete kapcsán.

    Az akciók színhelye a moholi Művelődési otthon épülete volt. Az Egészség-karavánt a Demokrata Párt Női Fórumának Községi Ága (DPNFKÁ) szervezte a Demokrata Párt Vajdaság Tartományi Női Fórumának kezdeményezésére, Jasmina Zimonjić koordinátor jelenlétében, a DPNFKÁ tagjai teljes körű támogatást adtak a ruhaosztási akció szervezőinek, mégpedig Ada Község Önkormányzatának, a REVITA Polgárok Egyesületének, valamint a JUNITIS Ifjúsági Szervezetnek.
    Mindkét akción jelen volt Bilicki Zoltán, Ada Község elnöke, és Tóth Tamás köztársasági képviselő, akik támogatását Dragin Miricki Zita a DPNFKÁ elnök asszonya külön megköszönte, a részvételért szintén köszönetet mondott az Egészségháznak, kiváltképpen Dr. Balog András, és Dr. Csáki Anasztázia nőgyógyászoknak, akik összesen 51 nőt vizsgáltak meg, és  közülük hármat további kivizsgálásra küldtek, továbbá az orvosoknak segédkező egészségügyi nővéreknek, akik emellett 62 személy részére vérnyomás-, súly-, és magasságmérést is végeztek. 
    Az Egészség karaván célja, hogy felhívjuk úgy a fiatal, mint az idős nők figyelmét arra, hogy milyen fontos figyelmet fordítani önmagunkra, hogy rámutassunk a rizikófaktorra, amely a mellrák kialakulásának veszélyét növeli, továbbá arra, hogy nagyon fontos rendszeres önvizsgálatot végezni. A vizsgálatok ideje alatt a szorgos aktivisták tájékoztató röplapokat osztogattak.
    A ruhaosztási akcióban összesen 743 ruhadarabot osztottak szét 156 család 240 tagjának. Törökfalun, 2011. 09. 30-án mindkét akciót megismétlik, ahova Ada község völgyparti és valkaisori polgárait is meghívták.

Dragin Miricki Zita


Mohol központjának rendezése

    Már tájékoztattuk a lakosságot, hogy Bilicki Zoltán, Ada Község elnöke, aláírta a Mohol központjának rendezésére vonatkozó szerződést. A kivitelezés megkezdődött, községi elnökünk pedig körbejárta a munkálatokat, hogy személyesen győződjön meg azok előrehaladásáról.

Dragin Miricki Zita


Nagyberuházási alap

    Kooordinációs megbeszélést folytatott Bilicki Zoltán, Ada község elnöke Malenković Nebojšával, a tartományi Nagyberuházási Alap megbízott igazgatójával, valamint Nagykikinda, Csóka, Óbecse község és a munkálatok kivitelezőinek a képviselőivel. A megbeszélés fő témája a hídra vezető út bánáti részén a munkálatok menetének a felgyorsítása, illetve a padéi és a hegyesi körforgalom befejezésére vonatkozó pénzelés ütemezése volt.

Dragin Miricki Zita


Új  munkahelyek  nyitása

    Belgrádban megtörtént a kölcsönös jogok- és kötelezettségekről szóló egyezmény aláírása, mely a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat és Ada Község Közigazgatási Hivatalának partnerségével jött létre az aktív foglalkoztatáspolitikai intézkedések realizálása érdekében a 2011-es  évben.
    Ezzel az egyezménnyel  községünk lehetőséget kapott gyakornokok felvételére, az önfoglalkoztatásra, illetve új munkahelyek megnyitására 4.990.000 dinár összegben.
    Községünk 5.000.000 dinárra járul hozzá a   9.990.000 dinár összértékű egyezményhez.
    Az ünnepélyes szerződés-aláíráskor 14 vállalkozó volt jelen, akik összesen 42 személyt alkalmazhatnak a program keretein belül, személyenként 100.000 dináros juttatással, ami összesen 4.200.000 dinárt tesz ki.
    Ez a partnerség a község illetve a vállalkozók között igen nagy jelentőségű, különösen a mai nehéz gazdasági helyzetben.

Bilicki Zoltán polgármester


Második Helyi Közösség


A Lenin utcai járda javítása (kivitelező, Standard, Ada)


A Sava Kovačević új járda építése (kivitelező, Adafert, Ada)


Az új fűtőkazán érkezése az általános iskolába (Baraparti részleg). 
A II. Helyi Közösség  pénzbeli segéllyel támogatta a vásárlását.

Varga Elfride


Kóbor kutyák begyűjtése
Kóbor kutyák és macskák begyűjtése községünkben!

    Bilicki Zoltán, Ada község elnöke és Nebojša Laketa, a nagykikindai Állathigiéniai Szolgálat igazgatója együttműködési szerződést írtak alá, a kóbor állatok begyűjtésének rendezésére községünkben.
    Az együttműködési megállapodás eredményeképpen az első akcióra Adán 2011. szeptember 26-án, hétfőn kerül sor, a következőre pedig Moholon szeptember 27-én, kedden. Ezúton szeretnénk felhívni a polgárok figyelmét, hogy házi kedvenceiket tartsák felügyelet alatt, hogy nehogy véletlen a befogott állatok közé kerüljenek. A kóbor ebek és macskák begyűjtését, elszállítását és megsemmisítését a nagykikindai Állathigiéniai Szolgálat végzi, mint az egyetlen olyan kivitelező a környéken, amely rendelkezik a megfelelő dokumentumokkal ezen tevékenység végzésére, és ezáltal eleget tesz a törvényben előírt követelményeknek.

Dragin Miricki Zita


Jelentés a kóbor kutyák begyűjtéséről

    A nagykikindai Zoohigiéniai Szolgálat 2011. szeptember 26-án és 27-én sikeres akciót folytatott Adán és Moholon. Ez alkalommal Adán is és Moholon is 13-13 kóbor kutya lett befogva. Bilicki Zoltán, Ada község elnöke elmondta, hogy az Ada község és a Szolgálat között megkötött szerződés értelmében két hónap múlva ismét sor kerül egy ilyen akcióra. A befogott állatok Nagykikindán a törvénnyel megszabott bánásmódban részesülnek, vakcinát kapnak, illetve új gazdát keresnek nekik.

Péter Valentina

oktobar 2011.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz opštine
Vesti iz policije
Mladi pišu
Гај Стендинг и идеја новог пролетаријата
Šahovske vesti
Impresum


Design by VA