Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. október

Címoldal
Krizantém és gyertyaláng
Községi események
Községi hírek
Nyelvhasználati jogok és lehetőségek
Emlékezetes Háló-találkozó Adán
A képességekhez igazított oktatás
A krizantémok hónapja
Ezt el kell mesélnem!
Kutyabaj
Az ügyfelek szolgálatában
Liszt Ferenc emlékére
Dicsőség a vértanúknak!
Húsz éves a Vadvirág Hagyományápoló Kör
Film Moholról
A Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok kísérőrendezvényei
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Gyermekszínjátszóink jubileuma
Fiatalok írják
Zöld levél
Sporthorgászat
Lapunk megjelenésének napján történt…
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
További események...
Impresszum

A képességekhez igazított oktatás
Az adai általános iskola pályázati támogatásból didaktikai fejlesztőeszközöket vásárolt a különleges bánásmódot igénylő diákoknak

    Az adai Csek Károly Általános Iskola 4000 eurós támogatás nyert az oktatási minisztérium és a szerb állam közös pályázatán az inkluzív oktatás fejlesztésére. Vagyis, a normál osztályokban tanuló fejlődési zavarokkal és invaliditással küszködő, valamint a szociálisan hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatására. A programot a Világbank finanszírozza. A támogatásból a projektum első szakaszában az intézmény nyolc csomag didaktikai fejlesztőeszközöket vásárolt és osztott szét az első és második osztályokban. A második, befejező fázisában az írás-olvasás oktatás elősegítésére használatos Meixner-féle tankönyveket is vásárolnának – tudtuk meg Dragin Anasztázia iskolapszichológustól, a projektum vezetőjétől.

    – A projektum első szakasza befejeződött, és átadtuk a tanítóknak a támogatásból vásárolt didaktikai fejlesztőeszközöket, amelyeket ezután alkalmazhatnak az oktatásban. Ezeket az eszközöket a tanító utasítására azokban az időszakokban használhatják a különleges bánásmódot igénylő gyerekek, amikor belefáradnak a feladatvégzésbe. Az eszközök a gyerekek logikus gondolkodását, kombinációs képességeit, a finom és nagy motorikus mozgását fejlesztik. A projektum második szakaszában további fejlesztőeszközöket vásárolunk, valamint az írás-olvasás oktatására Meixner-féle módszernél alkalmazott tankönyveket. Más mód-szerrel kívánjuk oktatni a gyerekeknek az írást-olvasást, mert ezzel is gondok vannak. Azok a tankönyvek, amelyeket jelenleg alkalmazunk, egyes gyerekeknél használhatatlanok. Ezért a Meixner-módszerhez folyamodunk, amellyel eredményesebb munkát végezhetünk különösen a fejlődési zavarral küszködő vagy a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek esetében – közölte Dragin Anasztázia.


Dragin Anasztázia

    Az adai iskolában összesen nyolc hátrányos helyzetű elsős és másodikos diák részesül inkluzív oktatásban. Bár az iskolapszichológus megjegyezte, hogy a magasabb osztályokban is vannak inklúziós tanulók, akik egyéni munkával fejlődnek és haladnak. Mint mondta, az intézményben két éve folyik ilyen jellegű oktatás, amit elfogadnak a diákok és a szüleik is. A tanítók részéről ez nagyon sok munkát igényel, mivel nemcsak fejlesztő segédeszközöket alkalmaznak a tanítás során, hanem külön módszerrel kell oktatniuk ezeket a gyerekeket, illetve a számukra külön feladatlapokat kell készíteniük.
– A tanítók számára ez nagyon sok előkészületet igényel, de elfogadták. Az iskolában az első és második osztályban vannak inkluzív oktatásban részesülő tanulók. Egyelőre viszonylag kevesen, mert úgy gondoltuk, hogy a fokozatos átállás sokkal jobb lesz, vagyis ezt csak az újonnan beiskolázott gyerekeknél alkalmazzuk. A diákok a későbbiekben ki is léphetnek ebből, és megszűnhet az inklúzió, ha fejlődnek és megfelelnek a normál tagozat által támasztott követelményeknek – mondta Dragin Anasztázia.

Csincsik Zsolt, Magyar Szó

oktobar 2011.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz opštine
Vesti iz policije
Mladi pišu
Гај Стендинг и идеја новог пролетаријата
Šahovske vesti
Impresum


Design by VA