Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. október

Címoldal
Krizantém és gyertyaláng
Községi események
Községi hírek
Nyelvhasználati jogok és lehetőségek
Emlékezetes Háló-találkozó Adán
A képességekhez igazított oktatás
A krizantémok hónapja
Ezt el kell mesélnem!
Kutyabaj
Az ügyfelek szolgálatában
Liszt Ferenc emlékére
Dicsőség a vértanúknak!
Húsz éves a Vadvirág Hagyományápoló Kör
Film Moholról
A Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok kísérőrendezvényei
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Gyermekszínjátszóink jubileuma
Fiatalok írják
Zöld levél
Sporthorgászat
Lapunk megjelenésének napján történt…
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
További események...
Impresszum

Teológiai gondolatok
Az örök élet reménye

    Nem könnyű manapság az örök életről beszélni. Sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy a halál után a sír lezárul, véget ér a temetés, elszáradnak a virágok, mindennek vége, a halottat a semmi hidege öleli át.
    A túlvilág kérdésével minden kultúra szembesült, minden vallás foglalkozott és foglalkozik ma is. Így a halál utáni életről különböző elképzelések alakultak ki.
    A keleti kultúrák a lélekvándorlást látják kiútnak. A hinduk számára a végső cél megszabadulni az aktuális szenvedéstől és egyesülni a személytelen Abszolútummal. A buddhizmus nirvánája az emberi élet végső stádiumát úgy mutatja be, mint a vágytól, a gyűlölettől és a szenvedéstől való mentességet.
    A muzulmánok ennek az ellenkezőjét hirdetik: a paradicsomban lehet megtapasztalni a földi örömök kiáradását.
    És mi keresztények miben hiszünk?
    Az örök élet a legfőbb és legmagasztosabb cél, amiben a keresztény ember reménykedhet. A végső valóságban azért reménykedhetünk, mert azt Isten ígérte meg számunkra. Isten, aki hűséges a szövetséghez, Isten, aki szereti az életet, Isten, aki együtt érez velünk, aki irgalmas, nagylelkű, és bőven adja a kegyelmet. Jézus mondja, hogy aki benne hisz „még ha meghalt is, élni fog”.
    Isten boldogító színe látása nemcsak a lelket, hanem a teljes embert is boldogságba öltözteti. Isten országa az üdvösség, a megvalósult igazságosság, a tökéletes szabadság, a teljes béke, a végtelen szeretet, az örök boldogság országa, mely megtölti a lelket és testet, az érzelmet és értelmet.
    A halál utáni Isten-látás nem változatlan és egyoldalú birtoklást, hanem az istenség kimeríthetetlen gazdagságán alapuló mindig új- és új felfedezést nyújtó folyamatot jelent. Ez a határtalan gazdag élet a Szentháromság végtelen életének és gazdagságának oltalmában jön létre.
    Ebben az örök életben az ember rátalál élete végső céljára, akit Istennek nevezünk. M.F. Moro találóan fogalmaz, amikor így ír: „A paradicsom elsősorban egy kaland, egy örömteli kaland, amely az Isten felfedezését jelenti.”
    Életünk befejeztével valamennyien ennek a nagy misztériumnak lehetünk részesei, ha földi zarándokutunk alatt Jézus tanítása szerint élünk, ha az ő alázatával közelítünk az egész teremtett világhoz, ha az ő szeretetével szeretünk.

Morvai Matild

oktobar 2011.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz opštine
Vesti iz policije
Mladi pišu
Гај Стендинг и идеја новог пролетаријата
Šahovske vesti
Impresum


Design by VA