Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. október

Címoldal
Krizantém és gyertyaláng
Községi események
Községi hírek
Nyelvhasználati jogok és lehetőségek
Emlékezetes Háló-találkozó Adán
A képességekhez igazított oktatás
A krizantémok hónapja
Ezt el kell mesélnem!
Kutyabaj
Az ügyfelek szolgálatában
Liszt Ferenc emlékére
Dicsőség a vértanúknak!
Húsz éves a Vadvirág Hagyományápoló Kör
Film Moholról
A Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok kísérőrendezvényei
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Gyermekszínjátszóink jubileuma
Fiatalok írják
Zöld levél
Sporthorgászat
Lapunk megjelenésének napján történt…
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
További események...
Impresszum

Húsz éves a Vadvirág Hagyományápoló Kör

    A Kárpát-medence magyar nyelvi tájait elevenítették meg a Kör és ven­dégeik egy fergeteges népművészeti hétvége keretében. A Vadvirág HK fennállásának 20. évfordulója alkalmából szervezett három napos rendezvénysorozaton tartalmas, választékos és színvo­nalas programok tették ünnepivé az jubileumot.
    Immár húsz éve annak, hogy nagy lelkesedéssel és összefogó erővel megalakult a Vadvirág Hagyományápoló Kör, az egy szellemi és nyelvi közösséghez való tartozás igényeként, melyből bárki erőt meríthet. Egyszóval nemzeti örökségünk, kultúránk és hagyományaink otthona. A gyarapodó lelkes tagság bizonyítéka ennek.

    Mintegy 150 hazai és külföldi fellépő köszöntötte az ünnepeltet október második hétvégéjén. A péntek esti múltidéző fotókiállításának bemutatása után a Vadvirág HK jelenlegi és egykori tagjai, aktivistái meghatóan lélegzetelállító gálaműsorral ajándékozták meg vendégeiket és a közönséget. Az est háziasszonya Szabó Gabriella, az Újvidéki Rádió munkatársa volt, aki a műsorrészek előtt néhány mondattal bemutatta a fellépőket, vagyis a Vadvirág HK jelenlegi és egykori tagjait. Az est zenészei Keszég Ákos és barátai (Ölvecky Tamás, Juhász Gyula, Alilović Gojko és Zsadányi Sándor) voltak. A közönség minden fellépőt vastapssal üdvözölt műsorszámának bemutatása után, vagyis ezzel együtt az ünnepelt munkájának gyümölcsét éltette, hiszen a Vadvirág HK-ben a megalakulás óta kiemelt szerepet kapott a népdal, népzene és néptánc. Mivel Adán nem volt nagy hagyománya az említetteknek, ezért szinte a nulláról kellett kezdeni.
    Szombat délelőtt a Vadvirág HK táncosai a vendég táncosokkal együtt zenés, táncos felvonulással hívogattak Ada utcáin az esti népzenei és néptánc kavalkádra, közben táncoltak a piactéren és a nyári színpadon. Ezt követően a Kör ovisai furulyamuzsikával köszöntötték a Hagyomány és örökség kézimunka-kiállítást, amely az Adára és környékére jellemző fehér hímzés gyűjteményével a vadvirágos kézimunkacsoport szorgalmas és választékos munkáját dicséri. A kiállítótermet elvarázsolták a kézimunkák, melyek gazdag választéka az egyszerű tisztaság érzését keltették – hétköznapjainkra is átvetítve jóleső élmény volt.
    Az ünnepi hétvége a szombat délutáni énekoktatással folyatódott, melyet Hajnal Anna, a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ tagja vezetett. A Bodor Anikó néprajzkutató emlékére tartott előadását követően a kutató gyűjtéséből dalokat tanított az ünneplő csapatnak.

    Az esti programot Sebestyén István, jelenleg Kakasdon élő bukovinai székely népművész kezdte meg, aki az erdélyi székely-táji humoros mesevilágot elevenítette meg énekkel kiegészítve, és igazán megkacagtatta a színházban összegyűlt közönséget. A kellően felfokozott hangulatának a nézősereg ismét vastapssal adott hangot a Vadvirág HK vendég táncegyütteseinek gálaműsorán, melyet ők ajándékként állítottak össze az jubileumát ünneplőnek. A debreceni Főnix népitánc-együttes, a maglódi Fabatka népitánc-együttes, valamit a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület tagjai emlékezetes szerepléssel fogalmazták meg köszöntőjüket, ezzel is kifejezve a vendéglátóval kialakított kapcsolatuk fontosságát.
    A péntek és szombat esti programok finom vacsorával és táncházzal fejeződtek be a Vadvirág HK székházában. A hétvégi évforduló pedig vasárnap az adai Szentháromság római katolikus templomban tartott ünnepi szentmisével zárult.
    
Tóth Tamás parlamenti képviselő fővédnök, a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Kulturális Alap, az Adai Önkormányzat támogatása, a tagok és szüleik hozzájárulása, de nem utolsósorban a vendégek közreműködése tartalmas, kellemes és felejthetetlen érzelmi melegséggel varázsolta ünnepivé a Vadvirág Hagyományápoló Kör jubileumát.

Lajkó Szilvia

oktobar 2011.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz opštine
Vesti iz policije
Mladi pišu
Гај Стендинг и идеја новог пролетаријата
Šahovske vesti
Impresum


Design by VA