Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. március

Címoldal
Községi hírek, események
Községi hírek
Kétrészes márciusi KKT ülés
Prágában szerepelt a Musica Humana
Emléktábla Damjanichnak Adán
A városelnök közleménye
Március 15-én Moholon is ünnepeltek
A tavalyi évről - röviden
A II. Helyi Közösség idei tervei
Bor, bor, bor ….
Barátom, a Sors
Népkonyha helyett diákétkeztetés
Farsang és ünnep
A vers a lélek tükre
Hyppolit, a lakáj
A régi kántorénekek tudósa
Az adai római katolikus templom stílusa
Rendeződik a katolikus temető helyzete
Rendőrségi hírek
Községünk közbiztonsági helyzete 2010-ben
Hírek
Gyermekszínjátszóink jubileuma - VI.
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Vigyázat, tűzveszély - II. rész
Utcák, nevek – utcanevek – VI.
Sport
Címeres lábtörlő
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

IFIX-közgyűlés

    Az adai IFIX Ifjúsági Szervezet 2011.03.5-én 14 óra kezdettel közgyűlést tartott a községháza épületében. A gyűlésen a következő tagok vettek részt: Ürményi Anett, Ana Bešlin, Srđan Bunjevac, Kaszás Árpád, Nevena Marjanović, Morvai Szabolcs, Nagybali Tamara, Péter Krisztina, Péter Valentina, Randzik Péter, Rigó Flórián, Rigó Ricsard, Szollár Viktor, Török Eszter, Ksenija Vuletić, Đorđe Vuletić. 
    A napirendi pontok elfogadása után megválasztották a jegyzőkönyvvezetőt és a jegyzőkönyv-hitelesítőit. A tagok megerősítették tagságukat, akik pedig nem szerették volna ezt megtenni, azok elvesztették tagságukat. Egyhangú döntéssel elfogadták a szervezet új statútumát is. A tagok szavazással a következő személyeket választották az elnökségbe: Török Eszter, Ksenija Vuletić, Ürményi Anett, Rigó Flórián, Morvai Szabolcs.  A szervezet elnökének egyhangú döntéssel Morvai Szabolcsot választották meg. Kinevezték az ellenőrző bizottság tagjait, ezek a következő személyek lettek: Péter Valentina, Benák Tímea, Mészáros Attila. Az idei programok között szerepelnek tájékoztató jellegű előadások (az AIDS-ről, a drog káros hatásairól stb.), sportprogramok (ifjúsági sportnap stb.), informatikai előadás, Drum ’N’ Bass zenei party (a Rage szórakozóhelyen) stb.
    A következő programok, projektek valósultak meg sikeresen az elmúlt évben: PI-napi matekverseny, Adai Zöld éj rendezvény (ökológiai témájú rendezvény), az ifjúság világnapja, HÁLÓ találkozó, Greener and Cleaner (környezetvédelmi projekt), STOP AIDS, Karácsonyt mindenkinek (jótékonysági akció), „Aktívan munkát keresni“ projekt.

Gecse Attila


Köszönet

    A völgyparti lakosok nevében szeretnék köszönetet mondani Ada Önkormányzatának, különösen pedig a polgármester úrnak, Bilici Zoltánnak, hogy e kis település lakosainak segítségére voltak. A település az elmúlt öt éven keresztül több alkalommal ivóvíz nélkül maradt, ennek megoldását az Önkormányzat, a helyi közösség és maguk a vízfogyasztók közös erővel tudták megoldani. Tavaly nyár óta a településen csak egy kút működik, amely sajnálatosan február végén újból elromlott. A pumpa motorrésze leégett, most már másodszor, és a település egy napot ivó víz nélkül maradt. Kölcsönbe kapott kisebb kapacitású motorral megoldottuk a problémát, de nem véglegesen. A település ivóvíz-ellátásának megoldása már 2006-ban elkezdődött, amikor a helyi közösség kidolgoztatta az új kút tervdokumentációját, majd a Tartományi Fejlesztési Alapnál sikerült megnyerni az építését. Sajnos erre még nem került sor, de már várható a közeljövőben a megvalósítás. A kivitelező cég meghozta már az első köpenycsöveket, csak a jó időre vár.
    Így hát a településnek szüksége van egy motorra a vízpumpához, melyben segítségére állt Bilicki Zoltán adai polgármester. A vízpumpát megvettük, 5,5 kw-os Pedrola, 50.848,56 dinárba került. A helybeli vízközösség 30 méternyi kábelt vett, ezt a motorhoz csatlakoztatták az eladó cégben. A mindennapi vízprobléma ezzel jelenleg megoldódott, csak ki kell cserélni a meglévővel. Ezt a feladatot a helybeliek a karbantartóval együtt a legrövidebb időn belül meg fogják oldani.
    Még egyszer mindenki nevében köszönetet szeretnék mondani az anyagi támogatásért, mellyel segítségünkre siettek e nehéz helyzetben.

Molnár József


Ilyen volt a híres Bolond-bál!

    Ezzel a sorral záruló Vidor Miklós verssel hívogatta a Vadvirág HK az érdeklődőket a még a farsang jegyében zajló rendezvényre: a Bolond-bálba.
    Az előzőleg Batyu-bálként ismert mulatság szűkebb szervezésben alakult Bolond-bállá, főképpen az ovisokat célozta meg, és február 26-án került megrendezésre. A program lebonyolításában az Vadvirág HK Iglice tánccsoportjának tagjai segédkeztek. A kézműves műhely és a táncház csupa meglepetéssel várta az apróságokat. Készítettek farsangi maszkokat lufik segítségével, rongybabákat, melyeket nagy élvezettel meg is táncoltattak a gyerekek. Moldvai táncokat is tanítottak a nagyok, a láb alá valót pedig az Esztena népzenei együttes fújta. A szülőknek újabb alkalom nyílt arra is, hogy együtt alkothassanak és szórakozhassanak gyermekeikkel, valamint kiteljesedhessen kreativitásuk.
    A Vadvirág HK több ízben is szervezett gyermek-szülő délutánokat, ahol nemcsak a gyerekek, hanem szüleik is kikapcsolódhatnak, de legfőképpen együtt lehetnek csemetéikkel. Ez alkalommal is rövidnek tűnt az élményteli délután, és mindenki nagyon jól érezte magát!

Lajkó Szilvia


A végén mindig boldogan élnek...
Újra meséskönyv van a kezemben

    Én még Vackor, Brumm Brumm Brúnó, Kalánka néni, Sicc, na és persze a marikás könyvek világába kapaszkodva cseperedtem fel, de a népmesék füttyös madarai is sokszor álomba ringattak.
    Eltelt néhány évtized, és újra meséskönyv van a kezemben. A kislányomnak mesélek Piroskáról, Csipkerózsikáról, Babszem Jankóról, és most az annak idején unalomig ismételt mesék ijesztőnek tűnnek, a nagymamát megevő farkasról, a boszorkányokról, a sárkányokról szóló történetek most megrémítenek. De a mellettem gubbasztó kíváncsi szempár nem fél, a farkasos képek tetszenek neki a leginkább, ujjacskáival rábök, s még puszit is küld az ordasnak. Ő már tudja, hogy jó vége lesz a mesének, mert a vége mindig jó, a végén mindig boldogan élnek.
    A megpróbáltatásoknak, a próbatételeknek, a küzdelmeknek mindig megvan a maga gyümölcsük, ha leküzdik a sárkányt, ott a királylány és a fele királyság. Van értelme küzdeni, van értelme elindulni, boldogságot keresni, szerencsét próbálni, tanították nekünk, és ezt adjuk mi is tovább.
    A szegénylegényből is lehet király, ha elég leleményes. A jóságnak, a szorgalomnak mindig megvan a jutalma, megéri jónak lenni, mert a jó mindig győz, s a rossz előbb utóbb elnyeri méltó büntetését.
    Ezt tanították nekünk, ezt adjuk mi is tovább.
    De szép is lenne...!
    Ülünk az ágyon, mesélünk, és hétmérföldes csizmával az üveghegyen kelünk át, és miközben a jószívű királyfi megkapja a fele királyságot, az jár a fejembe, hogy a jóság és a nemes erények valóban elegendőek-e a boldoguláshoz. Mert a világ kegyetlen, az érvényesül, aki erős, aki utat tör magának, és olykor bizony jónak lenni nem mindig kifizetődő, s a jutalom is sokszor elmarad.
    Ijesztő, hogy a mi is lépten-nyomon találkozunk farkasokkal, boszorkányokkal, sárkányokkal, meg kell tanulnunk legyőzni őket, de a kislányomra nézek, és tudom, sikerülni fog, mert a vége mindig jó, a végén mindig boldogan élnek...

Józó Mónika


Jakab levele

    Dr. Reisinger János neves budapesti irodalomtörténész tavaszi előadássorozata március 16-án folytatódott Adán, a könyvtár olvasótermében, ami ezúttal szűknek bizonyult, így a közönség egy része kivetítőn keresztül kísérhette az előadást a másik teremben. Dr. Reisinger Jakab leveléről beszélt, mondván „Jakab nem az, akit a Bibliából ismerünk, hanem Jézus testvére, akiről nem sokat tudunk.” Levelei az emberi természetről, a megpróbáltatásokról szólnak. Jakab rámutat arra, hogy Isten csak akkor fogad el minket, ha kitartóak vagyunk a hitünkben. Az előadó több életbeli példát hozott fel, különösen a szegénység és a gazdagság vonatkozásában. Jakab apostol azt mondja, hogy a gazdagok vannak a legnagyobb veszélyben, őket mindenki csodálja a szegényeket pedig sokan lenézik. A levél egyik része viszont arra utal, hogy a gazdagság nagyon illékony, gyorsan el lehet veszíteni, így a gazdagok is szegényekké válhatnak.

B.G.


Részleges tervteljesítés

    Az adai Önkéntes Tűzoltó-testület ez év március 5-én tartotta évi közgyűlését a tűzoltó otthonban, amelyen a tagság mellett részt vett: Világos Tibor községi alelnök, Mikus Ervin, a Községi Tűzoltó Szövetség elnöke, ifj. Kiss Tibor titkár, valamint a moholi ÖTT és a precíziós öntöde tűzoltó testületének küldöttei.
    A munkatestületek megválasztása után a gyűlésen megtárgyalták a Testület tavalyi tevékenységét, a pénzügyi jelentést, amiből kitűnt, hogy a teljes megvalósított jövedelem 493.000 dinár volt, a kiadások pedig 492.000 dinár. Szó volt továbbá az idei évi munkatervről, amely magába foglalja a tagság oktatását és képzését, a gyakorlatok megszervezését, ügyeleteskedést, a községi és körzeti versenyeken való részvételt, továbbá a nemzetközi együttműködés továbbfejlesztését különösen a budakalászi tűzoltókkal stb. A parancsnoki tervről csak néhányat emelnék ki: részt venni a tüzek oltásában, új tagok toborzása, közös program kidolgozása a profi tűzoltókkal. A pénzügyi tervről elmondható, hogy ebben az évben bevételt 1.064.129,44 dinárra tervezik, a kiadás terve 539.000 dinár azzal hogy 200.000 dinár az épület rekonstrukciójára van előirányozva.
    A közgyűlés tagjai egyhangúlag elfogadták a 2010. évi jelentést és az idei évi terveket. A vitában felszólalt Teleki Zsolt, Világos Tibor, Mikus Ervin, Vlasity Zoltán, id. Kiss Tibor, Ónodi Sándor, és Bálizs Géza.

Bálizs Géza

mart 2011.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Protesti zbog spomen ploče Damjanića
Saopštenje predsednika opštine
Vesti iz policije
Aktivnosti Sindikata
Impresum


Design by VA