Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. március

Címoldal
Községi hírek, események
Községi hírek
Kétrészes márciusi KKT ülés
Prágában szerepelt a Musica Humana
Emléktábla Damjanichnak Adán
A városelnök közleménye
Március 15-én Moholon is ünnepeltek
A tavalyi évről - röviden
A II. Helyi Közösség idei tervei
Bor, bor, bor ….
Barátom, a Sors
Népkonyha helyett diákétkeztetés
Farsang és ünnep
A vers a lélek tükre
Hyppolit, a lakáj
A régi kántorénekek tudósa
Az adai római katolikus templom stílusa
Rendeződik a katolikus temető helyzete
Rendőrségi hírek
Községünk közbiztonsági helyzete 2010-ben
Hírek
Gyermekszínjátszóink jubileuma - VI.
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Vigyázat, tűzveszély - II. rész
Utcák, nevek – utcanevek – VI.
Sport
Címeres lábtörlő
Tarka oldal
Impresszum

RENDEZŐDIK A KATOLIKUS TEMETŐ HELYZETE

    Az utóbbi időben többször is írtunk a katolikus temető kaotikus állapotáról, az ott lévő összeomló félben lévő csőszházról, a szemétrakásokról, a hanyag, és felelőtlen munkáról… Mindez a közeljövőben megoldódni látszik, új viszonyok vannak kialakulófélben.
    – Először is szeretném kihangsúlyozni, hogy ez év április 1-től a temetkezési munkálatokat, a temető teljes karbantartását (takarítás, szemétkihordás, fűkaszálás stb.) a Standard kommunális közvállalat veszi át – nyilatkozta Szauer Miklós plébános. – Arról van szó, hogy az egyház és a Standard megegyezett a fenti munkák elvégzésére, ami azt jelenti, hogy egy emberét teljes munkaidővel a temetőbe helyez át, valamint még két kisegítő munkást, amikor arra szükség mutatkozik. Az oda kinevezett munkás felel a már említett munkákért és mindazért, amit a szerződésben rögzítenek. A megegyezés értelmében a Standard kicserél néhány konténert, helyettük kisebb, könnyebben mozdíthatókat helyez el, különösen azokon a helyeken, ahol lehetetlen a kamionnal való hozzáférés és szállítás. Annyi még elmondható, hogy a munkaidő reggel 6-tól 14 óráig tart, azzal, hogy munkaidő után is állandó ügyeletben lesz. Elérhetősége (telefonszáma, lakcíme) jól látható helyen ki lesz függesztve.
    – A rend kedvéért elmondhatom, hogy a temetőkapu reggeltől este 20, vagy 21 óráig nyitva lesz (az időszaktól függően). Az elhunytat a ravatalozóban zárásig lehet elhelyezni. A temetési szertartást, mint eddig is, a plébánián kell jelenteni, a helyet, a sírásást viszont az oda kinevezett munkással kell megbeszélni. Mivel a csőszház lakhatatlan és használhatatlan, a temetőcsősz (nevezzük továbbra is így), a papi öltözőben kap ideiglenes elhelyezést, azaz ott lesz a fogadóirodája – emelte ki Szauer atya.
    Természetesen a temetői csőszház is szóba került, mindenképpen lebontásra van ítélve, felújítani már lehetetlen. A tervek szerint a legrövidebb időn belül letakarítják a romos épületet, és helyébe a mai követelményeknek megfelelő kb. 5x6 m-es épületet terveznek irodahelyiséggel, szanitáris központtal és egy kisebb raktárral. Mivel az épületet az egyháznak kell lebontania ugyanakkor felépítenie az újat, erre nincs meg a kellő anyagi lehetőség, ezért a plébános felhívja minden segíteni szándékozó hívő, civil szervezet stb. figyelmét, hogy bármilyen munkát örömmel és szívesen fogad. Számít a segítségre, hogy a munkálatok zökkenőmentesen és az elképzelt ütemben haladhassanak. Ugyanis, az a terv, hogy mindezeket a munkákat (lebontás, az új felépítése) legkésőbb a nyár folyamán be szeretné fejezni. Ha minden az elképzelés szerint halad, pár hónap múlva rendezett, parkosított környezet fogadja a temetőbe látogatókat, és méltó képet nyújt az egyébként rendben tartott sírok összességének.

V. J.

mart 2011.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Protesti zbog spomen ploče Damjanića
Saopštenje predsednika opštine
Vesti iz policije
Aktivnosti Sindikata
Impresum


Design by VA