Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. március

Címoldal
Községi hírek, események
Községi hírek
Kétrészes márciusi KKT ülés
Prágában szerepelt a Musica Humana
Emléktábla Damjanichnak Adán
A városelnök közleménye
Március 15-én Moholon is ünnepeltek
A tavalyi évről - röviden
A II. Helyi Közösség idei tervei
Bor, bor, bor ….
Barátom, a Sors
Népkonyha helyett diákétkeztetés
Farsang és ünnep
A vers a lélek tükre
Hyppolit, a lakáj
A régi kántorénekek tudósa
Az adai római katolikus templom stílusa
Rendeződik a katolikus temető helyzete
Rendőrségi hírek
Községünk közbiztonsági helyzete 2010-ben
Hírek
Gyermekszínjátszóink jubileuma - VI.
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Vigyázat, tűzveszély - II. rész
Utcák, nevek – utcanevek – VI.
Sport
Címeres lábtörlő
Tarka oldal
Impresszum

Első Helyi közösség
A tavalyi évről - röviden

    A Tanács február 24-én megtartott ülésén megvitatta és elfogadta az I. Helyi Közösség 2010es évre szóló pénzügyi jelentését. Tavaly a helyi járulékból 9.437.599,64 dinár valósult meg. Mint minden évben, tavaly is a legnagyobb hangsúlyt a szennyvízcsatorna-hálózat építésére fordítottuk. Kiépült egy szakasz a Rade Končar utcában (a B. Kidrič utcától a Krajina utcáig), ősszel pedig úgyszintén egy szakasz a November 29. utcában. Az összberuházás értéke 3.359.369,78 dinár volt. Az utak karbantartására minden évben választunk ki eszközöket, így tavaly is elvégeztük a szükséges javításokat azokban az utcákban, ahol szükség mutatkozott rá. Tizenöt tonna aszfaltbetont építettünk be. Néhány utcában az útszéleket is rendbe hoztuk és törött cseréppel töltöttük a pravoszláv temető melletti útszakaszt, és a JNA utca végét. A M. Oreškovića utca végén a kishídra vezető utat (járdát) is javítani kellett, mivel a sok eső alámosta és veszélyessé vált a közlekedés rajta. A munkálatok 580.000,00 dinárba kerültek.

    Gyalogjárdák építésére - javítására 650.000,00 dinárt költöttünk. A szennyvízcsatorna építésekor a R. Končar utcában elkerülhetetlen volt a bejáratok feltörése. Ezeket újra építettük, továbbá ugyanebben az utcában egy hosszabb szakasz betonjárda rossz állapotban volt és ezt a szakaszt újrabetonoztuk. Felújítottuk a járdát a Tito marsall utcában, a postától a valamikori AMD épületéig, és kisebb nagyobb javításokat végeztünk több utcában: Fodor Sándor,  Zmaj Jovina, Arany János stb. Az utcai közvilágítás karbantartása folyamatos volt. Több mint 170 meghibásodott lámpatestet cseréltünk ki, és emellett több helyen elvégeztük a fák nyesését, ahol az ágak belenőttek a villanyvezetékekbe.

    Közterületek, zöldfelületek karbantartására és a zöldesítésre 650.000,00 dinárt költöttünk. Fűkaszálókat (trimmert) vettünk, hogy helyi közösségünk területén található közterületeken a hét játszóteret tavasztól – őszig rendbe tartsuk. Tavasszal és ősszel is a hozzánk forduló polgároknak facsemetéket osztottunk. Év elején megszerveztük a tavaszi lomtalanítási akciót, az elszállítással együtt. Igyekeztünk a játszótereken elvégezni a javításokat. A padokon elkorhadt deszkákat kicseréltük és a megrongálódott hintákat megjavítottuk. A rekreációs központ karbantartásában jövedelmünk 3%-ával járulunk hozzá.
    A nyílt csatornák kiépítésére és az esetleges elemi csapás megelőzésére. 840.000,00 dinárt költöttünk. Mondhatjuk, hogy 2010 június 21. óta, amikor is községünkre hatalmas mennyiségű eső esett, kisebb-nagyobb megszakításokkal az önkormányzattal közösen azon dolgoztunk, hogy az Alvégben a legveszélyesebb utcákban megoldjuk az eső és talajvíz elvezetését. (N. Dudvarski, Đura Daničića, Hajduk Veljka, Dósa András és Március 8). Az önkormányzat pénzelte a földmunkákat (az árkok gépi kiásását, a föld elszállítását és a szükséges méréseket) továbbá a csövek szakszerű beépítését. A helyi közösség a beton és a PVC csöveket biztosította, amelyek az említett utcákban a bejáratokhoz lettek beépítve és arra a majd 200 méteres szakaszra, amely elvezeti a vizet a valamikori téglagyár területére. Fertőtlenítőszereket is vásároltunk, amelyeket a háztartások között osztottunk szét.

    Az iskolák óvodák karbantartására is választottunk ki eszközöket: a Tito marsall utcai óvodában teljesen felújítottuk az udvaron található hintákat, játékokat és padokat, amely felújítások majd negyvenezer dinárba kerültek. Segítettünk a középiskolának, hogy részt tudjanak venni a már hagyományos Puskás kupán. A zeneiskolának a hangszerek javításában segítettünk. Támogatást kapott a Kerekítő Pedagógusok Egyesülete is. Részt vállaltunk a Mit tudsz a közlekedésről? diákvetélkedő szervezési költségeiben, és deszkákat biztosítottunk a padokra az elemi iskolának.
    A civil szervezetek, művelődési egyesületek és a sportklubok 2-2%-ban részesültek a helyi járulékból, ez összesen 570.000,00 din volt. A tájékoztatásra 270.000,00 dinárt költöttünk. Az itt felsorolt beruházásokon és aktivitásokon kívül igyekeztünk az irodáinkat felkereső embertársainknak mindenben segíteni.

Gecse István titkár

mart 2011.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Protesti zbog spomen ploče Damjanića
Saopštenje predsednika opštine
Vesti iz policije
Aktivnosti Sindikata
Impresum


Design by VA