Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. január

Címoldal
Mit várunk, mit várhatunk az új évtől?
Emberek - képek - események
Családi események 2009-ben
Korbácsrendelet nálunk is
Decemberben két alkalommal találkoztak a KKT tagjai
Eseményekben gazdag hónap
Egy adai a CINKEfészekben
Visszatekintés
Adai mozaik
Guelph, a királyi város
A megelevenített Ferenc-csatorna
A készülékek előtt mindenki egyforma
Hogyan zártuk az évet?
Karácsonyi életképek
Telológiai gondolatok
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Anyanyelvünk ápolása...
Rendőrségi hírek
Ne maradjon szó nélkül
Zöld levél
Hol és hogyan váltható ki a horgászengedély?
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

114. Zöld levél
2010. ÉV MADARAI A FECSKÉK


Sarlósfecske, füstifecske, molnárfecske, partifecske

    A Magyar Madártani Egyesület minden évben kijelöli az év madarát, ami a madárbarátok, de az összlakosság figyelmét is egy madárra irányítja, amelyet valamilyen okból kiemelten kell figyelni, védeni, tanulmányozni vagy segíteni. Az idei évben – 2010-ben – ezt a figyelmet a fecskék családja érdemelte ki. A fecskék a magyar, de ugyanígy a szerb emberek kedves, családi madarai, amelyek azonban az utóbbi években mind nagyobb veszélynek vannak kitéve, így nagy jelentősége van annak, hogy különleges védelemben részesítsük.
    A legegyszerűbb védelem a megfigyelés, a számontartás és a fészkek, a fészkelőhelyek védelme, megőrzése. Még ma is vannak olyan helyek, olyan emberek, akik – a piszkolásra hivatkozva – leverik a fecskefészket, noha egyszerű megoldással, karton, vagy deszka alátéttel, úgynevezett „pelenkával” felfogható és rendszeresen eltávolítható az ürülékük. Amit ezért cserébe kapunk, a gyönyörű látvány, a vidám csivitelés, a fiókanevelés az emberi szívnek is többszörös öröm, jutalom.


Partifecskék

    Nálunk négy fecskefaj él, és a mostani védelem mindegyiket megilleti. Első a füstifecske az istállók, kapualjak, mellékhelyiségek madara, hosszú, villás farka van és fészke felülről nyitott. Második a molnárfecske farka nem annyira villás és tömegesen az emeletes házak erkélyei, ereszei alatt fészkel. Fészke teljesen zárt, csak egy kis berepülőnyílása van, ahol a fecskeszülők a tojásokra repülnek, vagy amelyiken keresztül a fiókáikat etetik. Harmadik a partifecske, amelyik meredek löszfalak lakója, mint amilyen nálunk a Tisza menti Sárgapart. Itt több ezres telepekben, kolóniákban élnek, úgy, hogy a falba 1-1,5 méteres lyukat fúrnak és ennek a végében kialakított üregbe rakják tojásaikat, és itt is költik ki fiókáikat. A negyedik valójában nem is fecske, nem is énekesmadár, hanem a kolibrikkel rokon madárrendet, a sarlósfecske alkatúak rendjét alkotja. A neve sarlósfecske, nálunk a magyar és a szerbtemplom tornyában, illetve a Dudvarszki-ház padlásán fészkel.


Beszerezhető és felszerelhető cserép fecskefészkek

    Mindegyikük egyaránt fogyatkozóban van és fészkelőhelyük állandó veszélyben van. Mit tehetünk mégis a védelmükben? Mivel ez az év a fecskék éve, a következő fecskefigyelő közösségi, vagy egyéni programokra hívjuk fel a figyelmet:
    • Fecskeváró – április-május
    • Fiókaköszöntő – június-augusztus 
    • Bemutató fecskegyűrűzések – június-augusztus
    • Vendégségben a tiszai partifecske kutató táborban (Ada vagy Törökkanizsa) – július
    • Fecskebúcsúztató – a vonuló csapatok megfigyelése – szeptember
    Akinek van internetje, mindezt figyelemmel kísérheti a www.mme.hu honlapon. A program 2010-es elindításakor a honlap fecskevédelmi eszközök oldalain részletesen kidolgozott eszközökkel és módszerekkel segíti és hívja a madarak védelméért tenni akaró embereket. Itt, helyben, mi mit tehetünk legegyszerűbben fecskéink érdekében?
    Nézzük:
    – fecskepelenka felszerelése, sárgyűjtő helyek létesítése a fészekanyaghoz, mesterséges fecskefészkek kihelyezése, fecske fészekalapok készítése, mesterséges molnárfecske telep telepítése, partifecske költőfalak kialakítása és védelme, sarlósfecske odúk alkalmazása a tornyoknál, panel- és irodaházakon.
    Mindegyik fecskefajunk bajban van, így a maga módján tegyen értük mindenki valamit!

Király János

januar 2010.

Naslovna strana
Porodične vesti u godini 2009
"Dve loše cigle"
Dva susreta odbornika SO u decembru
Божић
Molski dobošar
Mladi pišu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA