Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. január

Címoldal
Mit várunk, mit várhatunk az új évtől?
Emberek - képek - események
Családi események 2009-ben
Korbácsrendelet nálunk is
Decemberben két alkalommal találkoztak a KKT tagjai
Eseményekben gazdag hónap
Egy adai a CINKEfészekben
Visszatekintés
Adai mozaik
Guelph, a királyi város
A megelevenített Ferenc-csatorna
A készülékek előtt mindenki egyforma
Hogyan zártuk az évet?
Karácsonyi életképek
Telológiai gondolatok
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Anyanyelvünk ápolása...
Rendőrségi hírek
Ne maradjon szó nélkül
Zöld levél
Hol és hogyan váltható ki a horgászengedély?
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Adaiak az Újvilágban
Guelph, a királyi város
  • Az adai helyi újság, a Körkép (Panoráma) szerkesztősége egyik tagjának, volt osztálytársam felkérésének eleget téve szántam rá magam, hogy írjak a lap olvasóinak a Guelphben élő adaiakról. Az ötlet nagyon tetszett, hiszen nagy lehetőséget láttam benne, hogy valami formában áthidaljuk a több, mint hétezer kilométernyi távolságot, ami elválaszt bennünket. Így talán Adán élő honfitársaink is  megismerhetik a várost, ahol letelepedtünk, és betekintést nyerhetnek abba, hogy milyen is az élet itt Kanadában, és hogy miként alakul a kivándorlók sorsa.

    Az 1990-es évek elején Adáról nagyszámú polgár, a jobb és biztonságosabb megélhetés reményében vándorolt ki Kanadába és Guelphben telepedtek le. Erre többnyire azért került sor, mert a Linamar Corporation nagyon sok embernek munkalehetőséget ajánlott fel, aminek következményeként a kanadai állam engedélyezte számukra a beutazást és a letelepedést. Guelph ez által vált ismertté adai viszonylatban.
    Ez a kis város Kanadában igen nagy tekintélynek örvend. Az ország, illetve Ontario tartomány egyik leggyorsabban fejlődő gazdasági körzetében terül el. Lakhatóság szempontjából igen kiemelkedő helyen áll, mivel a környezetvédelemre és a tisztaságra nagy hangsúlyt fektet a város vezetősége. A magas életszínvonal és a jó közbiztonság ugyancsak mágnesként vonzza az embereket. Guelph nagyon közel van Torontóhoz, így azok, akik nagyvárosi hangulatra vágynak, a 401-es autópályán egy órán belül elérhetik a tartomány fővárosának központját. A nemzetközi repülőtér is mindössze 40 percre van.


Guelph központja


A guelphi egyetem egyik impozáns épülete

    Guelph városát 1827 április 23-án alapították. Fekvését John Galt, skót író, egy brit fejlesztési vállalat, a Canada Company főellenőre jelölte ki azzal a céllal, hogy Guelphre és környékére csábítsa a telepeseket. Nevét a város az akkor Angliában uralkodó IV. György király germán elődei által viselt Gwelf családnévből kapta. Ezért hivatkoznak a városra még ma is „A királyi város” néven. Galt városterve nagyon kreatív volt, és elrendezésében hasonlított az európai városokéhoz.  A helység az Eramosa és a Speed folyó köré épült. 1964-ben a tavaszi áradások megakadályozására gátat emeltek a Speed folyón, melynek eredményeként Guelph északkeleti része egy mesterséges tóval is gazdagodott. A városszerte elterülő gyönyörű parkok lehetőséget nyújtanak a kikapcsolódásra, pihenésre, sportolásra.
    Guelph egy életvidám közösség és a negyedik leggyorsabban növekvő város Kanadában. Lakosainak száma körülbelül 120 000 fő és folyamatosan szaporodik. A lakosság több mint 80 százaléka brit eredetűnek vallja magát. Ezt követően a skót, ír, német és olasz nemzetiségűek száma is jelentős. A 2006-os népszámlálás adatai szerint Guelphben 2920-an vallották magukat magyarnak.
    Gazdasági téren a gyáripar vezető szerepet tölt be. Ugyancsak jelentős növekedés észlelhető a természettudományi kutatások, mezőgazdaság és élelmiszeripari ágazatok, a környezetvédelem és a technológia területén. A három fő munkaadó közül az első helyen a már Adán is jól ismert Linamar Corporation van. Ezt követi a guelphi egyetem és a Sleeman sörfőzde. Itt található Ontario mezőgazdasági minisztériumának központi épülete. A minisztérium, ami szoros kapcsolatban áll a guelphi egyetemmel, számos lehetőséget kínál együttműködésre, fejlődésre, növelve ezzel is Guelph hírnevét. Az egyetem már magában is ugyancsak nagy elismerésnek örvend országszerte az állatorvosi, mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatokon.
    Guelphben számos általános iskola, 7 középiskola és a felsőoktatást képviselő egyetemen kívül egy főiskola, a Conestoga College is itt található. Ezenkívül az itt elő különféle nemzetiségek kultúrájának és nyelvének támogatására létrejött egy nemzetközi nyelvi iskola is, amely az óvódás kortól nyolcadik osztályig foglalkoztatja a diákokat.
    Azt hiszem az adai kivándorlók közül sokan második otthonukra találtak Guelphben. Ebben a nyugalmas, biztonságos kisvárosban egyformán megtalálták helyüket a fiatalok, a közép illetve az idősebb korosztály is.

Volford Tünde

januar 2010.

Naslovna strana
Porodične vesti u godini 2009
"Dve loše cigle"
Dva susreta odbornika SO u decembru
Божић
Molski dobošar
Mladi pišu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA