Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. január

Címoldal
Mit várunk, mit várhatunk az új évtől?
Emberek - képek - események
Családi események 2009-ben
Korbácsrendelet nálunk is
Decemberben két alkalommal találkoztak a KKT tagjai
Eseményekben gazdag hónap
Egy adai a CINKEfészekben
Visszatekintés
Adai mozaik
Guelph, a királyi város
A megelevenített Ferenc-csatorna
A készülékek előtt mindenki egyforma
Hogyan zártuk az évet?
Karácsonyi életképek
Telológiai gondolatok
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Anyanyelvünk ápolása...
Rendőrségi hírek
Ne maradjon szó nélkül
Zöld levél
Hol és hogyan váltható ki a horgászengedély?
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Nyelvi figyelő
MOLNÁR CSIKÓS LÁSZLÓ

Divatszavak

    Nemrég egy társaságban egy fiatalember arról beszélt, hogy a korábban otthonról működtetett számítógépes vállalkozásával bement a szabadkai inkubátorházba. A jelenlevők nem igazán értették, miről van szó, találgatni kezdtek: „Tán csirkekeltetéssel foglalkozol újabban? – kérdezte az egyik. „Ennyire rosszul megy a cég, hogy inkubátorba kell tenni, mint a koraszülöttet?” – szörnyülködött a másik. Én éppen azon gondolkodtam, vajon hol lehetne megnézni, illetve meg lehetne-e egyáltalán valahol nézni, pontosan mit is jelent az inkubátorház, amikor kezembe került Molnár Csikós László Divatszavak c. könyve, amelyben külön szócikk foglalkozik az inkubátorházzal. Megtudhatjuk belőle, hogy az inkubátorháznak semmi köze a csirkékhez,  hanem kezdő vállalkozókat segítő épületet jelent, amelyben e fiatal vállalkozók „bizonyos időre kedvezményes rezsivel és infrastruktúra-használattal működhetnek.’
    A könyvet nagy érdeklődéssel kezdtem forgatni. Az Ékesszólás kiskönyvtára sorozatban jelentette meg a Tinta Könyvkiadó Budapesten, 2009 elején, de 2008-as évszámmal. A könyv alcímének tanúsága szerint 222 újszerű szó és szójelentés részletes magyarázatát tartalmazza. A könyvet lapozgatva először is arra kell felfigyelnünk, hogy az utóbbi időben milyen sok új szó jött létre, és került be a mindennapi nyelvhasználatba. Pár évtizeddel ezelőtt még teljesen ismeretlen volt pl. az ombudsman, az országjelentés, a frontember, az etnobiznisz, a celeb, a blogger, a béranya, az állásbörze, a vádalku, a vonalkód és még sorolhatnánk tovább a szavakat, amelyek részletes magyarázatokkal, példákkal együtt megtalálhatók Molnár Csikós László könyvében. Első látásra legtöbb új szó főnév, de igéket is találunk közöttük: füvezik (kábítószerezik). parázik (fél), túlliheg (eltúloz), felülír (megváltoztat), lenyúl (ellop), sőt, más szófajokat, melléknevet, melléknévi igenevet is: piacorientált, hagyományteremtő, álságos, antikolt, elhíresült, helypazarló stb. A könyvben előforduló új, illetve új jelentésű szavak mindegyikével számtalanszor találkozhatunk újabban a mindennapi élet megannyi területén, a médiától kezdve a mindennapi beszédhelyzetekig. Nagyon fontos, hogy a könyv alapján pontos jelentésükkel megismerkedhetünk. Elkerülhetetlen ugyanis, hogy mi magunk is ne alkalmazzuk olykor ezeket a szavakat.
    Molnár Csikós László Divatszavak c. könyve a maga nemében hiánypótló kiadvány, mely az általa bemutatott 222 új ill. újszerű szó magyarázatával sokat segít abban, hogy pontosan fejezzük ki magunkat gyorsan változó világunk közepette.  Csak azt sajnálhatjuk, hogy eddig még nem nagyon jutott el hozzánk a könyv.

Hódi Éva

januar 2010.

Naslovna strana
Porodične vesti u godini 2009
"Dve loše cigle"
Dva susreta odbornika SO u decembru
Божић
Molski dobošar
Mladi pišu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA