Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. január

Címoldal
Mit várunk, mit várhatunk az új évtől?
Emberek - képek - események
Családi események 2009-ben
Korbácsrendelet nálunk is
Decemberben két alkalommal találkoztak a KKT tagjai
Eseményekben gazdag hónap
Egy adai a CINKEfészekben
Visszatekintés
Adai mozaik
Guelph, a királyi város
A megelevenített Ferenc-csatorna
A készülékek előtt mindenki egyforma
Hogyan zártuk az évet?
Karácsonyi életképek
Telológiai gondolatok
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Anyanyelvünk ápolása...
Rendőrségi hírek
Ne maradjon szó nélkül
Zöld levél
Hol és hogyan váltható ki a horgászengedély?
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Adai mozaik

Újévvárás az esőben

    Adán szilveszter este dörgött és villámlott, valamint kisebb-nagyobb szünetekkel, de szinte folyamatosan esett az eső. Mindez nem zavarta azt a néhány száz helybelit, aki a település központjában pezsgőbontással, hangos petárdázással és látványos tűzijátékkal köszöntötte az újesztendőt. Az adai önkormányzat által szervezett óévbúcsúztató ünnepség 20 óra körül kezdődött a szabadtéri színpad szomszédságában felállított sörsátorban, ahol gépzene szólt és forralt bort mértek az ünneplőknek. Éjfélkor Bilicki Zoltán, Ada polgármestere mondott ünnepi köszöntőt, amelyben arra emlékeztetett, hogy 2009 nehéz év volt mindenki számára, de derűlátón kell tekinteni a 2010-es esztendőre, majd boldog és szerencsében gazdag újévet kívánt mindenkinek. A köszöntőt az ünnepi tűzijáték követte.

Privatizáció előtt a csiszolókoronggyár

    Gazdára talál-e a moholi Zora? – Az adai községben magas a munkanélküliség és több cégben is csődeljárás folyik a sikertelen magánosítás miatt
    A Privatizációs Ügynökség január 29-ére hirdette meg az utolsó adai társadalmi vállalat, az Iba Csiszolókoronggyár privatizációját, amelyre az árverést Belgrádban rendezik meg. Az ügynökség honlapján szereplő adatok szerint az adai cég tőkéjének 53,89 százalékát privatizálják. Az értékesítésre kerülő vállalati tőke értéke 137,5 millió dinár (1,4millió euró), amelyre a kikiáltási ár 33millió dinár. Az Iba több mint felét megszerző új tulajdonosnak a privatizációt követően legalább 49 millió dinárt kell befektetni a vállalatban.

    Az Önálló Szakszervezetek Szövetségének adai kirendeltségében nincs tudomásuk a privatizációban érdekelt befektetőkről, de Miroslav Belančić szakszervezeti megbízott reméli, hogy egy becsületes, és jóakaratú személy vásárolja meg az egyébként jól menő vállalatot, és a jövőben is üzemeltetni fogja. A szakszervezeti megbízott reménykedik abban is, hogy január 19-én, három sikertelen árverés után a negyedik nekifutásra gazdára talál a moholi Zora Konzervgyár is.

Csökkent a kikiáltási ár

    A moholi Zora Konzervgyárban 2008 februárjában indult el a csődeljárás. A vállalatot első ízben tavaly áprilisban próbálták meg értékesíteni árverésen, ami sikertelen volt – magyarázta Miroslav Belančić. – Ezt követte két újabb sikertelen árverés szeptemberben, majd novemberben. A kikiáltási ár árverésről árverésre csökken, jelenleg mintegy 98millió dinár. Reménykedünk, ahogyan eddig is, hogy lesz rá vevő. Vannak érdeklődők, azonban megtörténhet, hogy a cég ezúttal sem talál gazdára. Abban az esetben a csődbiztos megteheti, hogy írásbeli ajánlatokat kér az érdeklődő befektetőktől, így értékesítik a vállalatot. A Zora Konzervgyár újra jó néhány ember számára biztosíthatna munkát, és ennyivel is csökkenne a munkanélküliség az adai községben – közölte a szakszervezeti megbízott.

SEGÍTENI A DOLGOZÓKON

    A szakszervezet adati szerint az adai községben 30 százalékos a munkanélküliség, vagyis 3700 munkavállalónak van állása, a munkaközvetítő hivatal pedig mintegy 1700 munkanélkülit tart számon. A munkanélküliséget növelik és tovább növelhetik a sikertelen privatizációk, amire a Zora Konzervgyár mellett több más példa is akad az adai községben. Köztük az egykori gyáróriás, a Potisje Szerszámgépgyár és Öntöde, valamint a Potisje-Remont Fémipari Vállalat. Miroslav Belančićtól megtudtuk, hogy a Potisje társadalmi vállalatban jelenleg is folyik a csődeljárás, ami várhatóan az év derekára befejeződik, amikor is kiderül, mi lesz a cég további sorsa, vagyis maradt-e egyáltalán valami az egykori gyáróriás vagyonából, tehát lesz-e csődmassza. A szakszervezet igyekezett segíteni a vállalat egykori, nehéz helyzetbe került dolgozóin. A szakszervezeti megbízott elmondta, hogy erőfeszítéseik eredményeként a Köztársasági Szolidáris Alap igazgatóbizottsága múlt év decemberében 52 egykori Potisje-munkás kérelmét hagyta jóvá, akik így 9 havi minimálbért kapnak kézhez január folyamán. Ez fejenként 135720 dinárt jelent. Ezenkívül 8-9 személy kérelmét nem bírálták el, mivel esetükben a Szabadkai Gazdasági Bíróság ítélete még nem vált jogerőssé, de amint ez bekövetkezik és teljes lesz a dokumentáció, beterjeszthetik az igazgatóbizottság elé.

Hiányzik a kulcs

    A Potisje-Remont Fémipari Vállalat ügye holtvágányra került. Miroslav Belančić megjegyezte, hogy a cégben 2009. május 11-én kezdődött el a felszámolási folyamat. A szakszervezet információ szerint, a likvidációs biztos nem tud bejutni a vállalatba, hogy elvégezze a feladatát, mivel nincs kulcsa, amivel a többségi tulajdonos rendelkezik. Mint mondta, úgy tűnik, hogy a többségi tulajdonos és a likvidációs biztos között nincs kommunikáció. A kialakult helyzet tragikus, hiszen korábban ez a vállalat 60-70 embernek adott munkát és kenyeret. A cégben 7-8 hónapja azonban nem történik semmi, a likvidációs biztos nem értesítette a munkásokat, hogy mi lesz a követeléseikkel, jóllehet ez kötelessége lett volna. A szakszervezet egyik célja, hogy az elkövetkező időszakban jó útra terelje a cég ügyeit.

Csincsik Zsolt

januar 2010.

Naslovna strana
Porodične vesti u godini 2009
"Dve loše cigle"
Dva susreta odbornika SO u decembru
Божић
Molski dobošar
Mladi pišu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA