Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. január

Címoldal
Mit várunk, mit várhatunk az új évtől?
Emberek - képek - események
Családi események 2009-ben
Korbácsrendelet nálunk is
Decemberben két alkalommal találkoztak a KKT tagjai
Eseményekben gazdag hónap
Egy adai a CINKEfészekben
Visszatekintés
Adai mozaik
Guelph, a királyi város
A megelevenített Ferenc-csatorna
A készülékek előtt mindenki egyforma
Hogyan zártuk az évet?
Karácsonyi életképek
Telológiai gondolatok
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Anyanyelvünk ápolása...
Rendőrségi hírek
Ne maradjon szó nélkül
Zöld levél
Hol és hogyan váltható ki a horgászengedély?
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Eseményekben gazdag hónap

    Ha időjárásról vagy másról beszélnénk, akkor is gazdagnak mondhatnánk az elmúlt évet, de az év utolsó hónapját is. Mindkettő mozgalmas és fárasztó volt az ember számára. Míg az időjárás gyors iramban változott, addig mi a földön járók a hatásainak ellenállva próbálkoztunk két lábon állni és túlélni az év végével járó mozgalmas ünnepeket.
    Egyik legfontosabb esemény, ami Törökfalun történt az, hogy egy újbóli betonos útszakasz átadására került sor december 17-én a kora délutáni órákban. A sportpálya melletti földes utat betonozták ki csaknem 400 méter hosszan. A helyi közösség 1.5000.000 dinár értékben pályázatot nyert a Tartományi Mezőgazdasági, Vízügyi és Erdészeti Titkárságnál a határban lecő utak javítására, ehhez az adai önkormányzat is hozzájárult. Az adai Obnova Építőipari Vállalat szállította a kész betont, és a helybeli lakosok építették be az előre elkészített zsalukba. Erősen hulló hóban Bilicki Zoltán adai polgármester nyitotta meg az utat a jelen lévő polgárok részvételével. Az út megnyitását követően az önkormányzat képviselői, az Obnova vezetősége és a jelenlévők az ifjúsági otthon termében folytatták a társalgást, ehhez Živorad Perišić, az Obnova tulajdonosa is hozzájárult. A jó hangulat és az öröm megvolt mindenki számára, mivel újból sikerült egy útszakaszt kibetonozni, és ezzel is fejlődött a kis település.


Falugyűlés Törökfaluban


Törökfaluban újabb útszakaszt nyitottunk meg és adtunk át használatra

    Az esztendő végéhez érve az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is a helyi közösség részéről télapócsomagot kaptak az iskolás kor előtti gyerekek és az általános iskola alsó tagozatos diákjai. Az iskolások Völgyparton és Törökfalun december 18-án kapták el a csomagokat. A ünnepélyes csomagosztást az oktatók maguk szervezték meg. Az iskolás kor előtti kicsiknek Törökfalun december 21-én az ifjúsági otthon termében szervezték meg a télapócsomagok szétosztását.  A helybeli óvodások alkalmi műsorral léptek fel a Tini tánccsoport tagjaival, akik a nagyon messziről érkező Télapónak segítői voltak. Völgyparton december 22-én a helyi közösség épületének termében a helybeli óvónő, Bagány Andrea közreműködésével a kicsik és a nagyobb testvérek közösen várták a Télapót, ő azonban útközben elveszítette az ajándékokat. Az ügyes gyerekek a Télapó által hozott térkép alapján megtalálták az ajándékokat, így hát az ő örömükre és a szülők örömére is jól elszórakoztak, és még nagyobb öröm volt a csomag, amit kaptak. Valkai soron december 23-án szánkón ment végig a Télapó, és házhoz vitte el a gyerekek csomagját. Szerencsére a hó még nem olvadt el teljesen, és így a Télapó valóban száncsengő csilingeléssel jelezte az érkezését, és ennek a gyerekek nagyon örültek.


Télapó járt a Völgyparton és Törökfaluban

    Az év utolsó hetében, de nem az utolsó napján, hanem december 29-én Törökfalun az ifjúsági otthon termében Falufórumot tartottunk. A fórumot Ada Önkormányzata és Törökfalu Helyi Közössége szervezte meg, negyvenen vettek részt rajta a helyi közösség három településének lakosai közül. Bilicki Zoltán polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, és beszámolójában ismertette az elmúlt másfél év sikeresen megvalósult beruházásainak pénzügyi tervét, valamint azokat a terveket, melyeket a közeljövőben szeretnének megvalósítani. Tóth Tamás köztársasági képviselő felszólalásában megemlítette a köztársaság által elért eredményeket az Európai Közösség felé tett lépésekről és Vajdaság Autonóm Tartomány statútumának elfogadását. Arról is szó esett, hogy a földművesek az idén is támogatást fognak kapni hektáronként, mint az elmúlt években, Tóth úr mindenkinek a figyelmébe ajánlotta a 2010-es esztendőben várható pályázati lehetőségek kihasználását. Tóbiás József tartományi képviselő felszólalásában a tartomány munkájáról és mindazokról a fejleményekről szólt, amelyek az elmúlt időszakot jellemezték, valamint a Tartomány jövőjéről is beszélt.
    Világos Tibor községi alelnök Ada önkormányzatáról, valamint a szakszolgálat munkájáról ejtett néhány szót a jelenlevőknek. A felszólalókhoz csatlakozott ft. Kozma Róbert helybeli plébános, megköszönte az eddigi közreműködést az önkormányzatnak, és reményét fejezte ki, hogy továbbra is sikeresen együttműködnek. A jelenlévő polgárok figyelmesen végighallgatták a felszólalók beszámolóit, majd ezt követően egy aktuális kérdést tettek fel a vízlecsapolásra vonatkozó végzésekkel kapcsolatban.
    A napokban minden földtulajdonos két évre visszamenőleg kapott végzést, amelyben nem kis összegről van szó. Nehezményezték, hogy az illetékes szerv e vidéken semmit sem visz végbe a lecsapolás és az öntözés érdekében! A polgármester megígérte, hogy ezeknek a végzéseknek utána járnak, mivel ő maga is most hallott róluk, és nem tud hozzászólni.
    Így is, úgy is volt mozgolódás, ahogyan a cikk elején említettem. Most pedig, már az újesztendőben továbbra is talpon kell maradnunk az időjárással szemben, a többi meg jön majd magától.

Molnár József

januar 2010.

Naslovna strana
Porodične vesti u godini 2009
"Dve loše cigle"
Dva susreta odbornika SO u decembru
Божић
Molski dobošar
Mladi pišu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA