Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. január

Címoldal
Mit várunk, mit várhatunk az új évtől?
Emberek - képek - események
Családi események 2009-ben
Korbácsrendelet nálunk is
Decemberben két alkalommal találkoztak a KKT tagjai
Eseményekben gazdag hónap
Egy adai a CINKEfészekben
Visszatekintés
Adai mozaik
Guelph, a királyi város
A megelevenített Ferenc-csatorna
A készülékek előtt mindenki egyforma
Hogyan zártuk az évet?
Karácsonyi életképek
Telológiai gondolatok
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Anyanyelvünk ápolása...
Rendőrségi hírek
Ne maradjon szó nélkül
Zöld levél
Hol és hogyan váltható ki a horgászengedély?
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

NE MARADJON SZÓ NÉLKÜL

    A Magyar Szó, később a Hét Nap is évi rendszerességgel jelentette meg a maga könyvformájú naptárát, és a vajdasági magyar olvasók mindig nagy örömmel fogadták ezeket a kalendáriumokat. Mára a Magyar Szó naptárát már megszűntették, mondván, hogy az internet korában nincs szükség ilyesfajta kiadványokra.
    Ezzel szemben a Hét Nap továbbra is kiadja a maga Vajdasági Magyar Kalendáriumát, amit mi olvasók örömmel lapozunk és olvasunk. „…’okos könyv’-ünk –ahogy Dudás Károly írja az idei naptár bevezetőjében – nemcsak egy hétre, hónapra, hanem egy egész évre kíván hű társa lenni a délvidéki magyar olvasónak.
    Mert benne van minden, aminek eleink életéről és a mi mostani életünkről benne kell lennie, amit hosszú téli estéken, nyugodalmas tavaszi, nyári meg őszi vasárnapokon érdemes elolvasni. Benne van az is, ami nincs fönt a mindentudó világhálón, amit nem lehet „lehívni” az internetről.”
    Van benne több – többnyire helytálló – Adára vonatkozó adat is, de vannak olyan nagyotmondó, pontatlan állítások is, amelyek olvastán majd leestünk a székről. Az Asszonyfalvától Adáig című, dr. Szöllősy Vágó László által jegyzett írásban ez áll:
    „E tájon tárták fel az egyik legjelentősebb középkori kincsleletünket: több kilogramm súlyú (több ezer érméből álló) ezüstpénzt, amelyet feltehetően a török elől menekülők áshattak el. (A nagy értékű leletet a zentai múzeumban őrzik.)”
    Kétlem, hogy Szöllősy látta az említett leletet, mert a zentai múzeumban nem pénz, hanem ékszerek láthatók:
    „A lelet a következő tárgyakból áll:  3 ónozott rézedény, 18 golyó idomú hajtű, 1 aranyozott hajtű-golyó felső része, 4 halántékfüggő, 3 pár aranyozott mentecsat, 5 fénytörő lapocskákkal ellátott ruhadísz, 2 pecsétgyűrű, 87 négy típusú ruhagomb és 17 gombrész – a golyó fele.” (Tripolszky Géza múzeumigazgató. Prilog uz Bilten kulturnog života Sente III/6 – Udranik Senta, 1967.)
    A másik elírása:
    „Nem tehetjük meg, hogy ne szóljunk a város egy híres és egy hírhedt szülöttjéről: itt született 1832-ben Szarvas Gábor nyelvtudós és hatvan évvel később Roth Mátyás, aki később Rákosi Mátyás néven szerzett kétes hírnevet szülővárosának.”
    Az állításnak csak a fele igaz, mármint a Szarvas Gáborra vonatkozó. Rákosit viszont nem Roth, hanem Rosenfeld néven jegyezték be az adai izraelita anyakönyvbe az 1892. év 154. folyószáma alatt!
    Harmadik megjegyzésként leírhatjuk, hogy Dudás Károly a Hungarikumok Délvidéken című beszédéből (Vajdasági Magyar Kalendárium 2010, 203. oldal), amelyik a Magyar Országgyűlés Főrendiház termében a Kárpát-medencei magyar értékekről szervezett konferencián hangzott el, szerintünk kimaradt Sterbik Árpád, minden idők legjobb adai sportolójának a neve, akit kétszer is a világ legjobb kézilabda kapusává választottak.
    Ha már megemlítette több, valóban hírneves vajdasági magyar sportoló nevét, Árpi nevét se hagyhatta volna ki, hisz dupla világelsősége mellett a Veszprém kapusaként évekig Magyarország legnépszerűbb sportolói közé is tartozott.

Király János

januar 2010.

Naslovna strana
Porodične vesti u godini 2009
"Dve loše cigle"
Dva susreta odbornika SO u decembru
Божић
Molski dobošar
Mladi pišu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA