Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. január

Címoldal
Mit várunk, mit várhatunk az új évtől?
Emberek - képek - események
Családi események 2009-ben
Korbácsrendelet nálunk is
Decemberben két alkalommal találkoztak a KKT tagjai
Eseményekben gazdag hónap
Egy adai a CINKEfészekben
Visszatekintés
Adai mozaik
Guelph, a királyi város
A megelevenített Ferenc-csatorna
A készülékek előtt mindenki egyforma
Hogyan zártuk az évet?
Karácsonyi életképek
Telológiai gondolatok
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Anyanyelvünk ápolása...
Rendőrségi hírek
Ne maradjon szó nélkül
Zöld levél
Hol és hogyan váltható ki a horgászengedély?
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Mi újság egészségügyben?
Korbácsrendelet nálunk is

    Hagyomány, hogy az év eleje a tervezgetés, a bizakodás és az álomszövés időszaka. Számunkra a 2010-es év várhatóan a megszorítások, elvonások és nehezen megvalósítható követelmények éve lesz. Érezhető volt ez már az elmúlt évben is, a gazdasági krízis az egészségügyre, mondhatom egészségünkre is rányomja bélyegét.


Dr. Tóth Barna Elvíra

    Ennek ellenére sikerült a múlt évben befejezni az új szárny építését, amelyet örömmel használnak ma már a betegek, nővérek és orvosok is. A gyógyszertár közelsége is sokat segít mindannyiunknak. Új mentőautóval is gazdagabbak lettünk és mammográfot is beszereztünk. Itt kell megjegyeznem, hogy a mammográfon még azért nem dolgozunk, mert hiányzik egy-két kellék az üzemeltetéséhez, melyre saját eszközeink, de tartományi eszközök sem voltak a múlt évben. Remélem, hamarosan sikerül ezeket beszerezni és várhatóan pár hónap múlva ez a fontos diagnosztikai műszer is beüzemel. Fontos, elengedhetetlen része lesz a szűrővizsgálatoknak, amelyeket ma már a kezdeti nehézségek után sikeresen végzünk. Mind nagyobb százalékban vesz rajta részt a lakosság. Az egészségügyi-nevelő előadásainkat azonban nagyon kevesen látogatták, ezért az év második felében már nem is szerveztünk. A szakmai tanács azonban a legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy nem adjuk fel, tovább folytatjuk az egészségügyi nevelőmunkát az idén is, sőt a honlapunkon is dolgozunk, melyen szintén találhatnak majd a böngészők fontos tudnivalókat, címünk: www.dzada.co.rs.
    A 2009-es évben a közmunka által sikerült 10 embert 6 hónapos időtartamra munkához juttatni intézményünkben, akiknek szerződése hamarosan lejár, és sajnos, mivel a minisztériumunk nem ad rá jóváhagyást, nem tudjuk őket tovább alkalmazni, pedig sokan közülük minőségi, odaadó munkát végeztek.
    Fontos még kiemelnem, hogy mivel a választott orvosnál történő betegregisztráció tekintetében a kiemelő második helyen vagyunk Szerbiában, így a minisztérium azzal tüntetett ki bennünket, hogy bekapcsolta egészségházunkat az ún. DILS-projektumba, amely az elsődleges egészségügy (egészségház a község területén) helyi szinten történő előrehaladását biztosítja az önkormányzat bevonásával. Magyarul ez azt jelenti, hogy információs technológiánk újul és bővül, az akkreditációt ingyen elvégezhetjük, egészségügyi felszereléshez juthatunk és amelynek az az ára, hogy továbbképzéseken vegyünk részt, és pályázatokat nyerjünk meg, amelyek elsősorban a társadalom peremére juttatott néprétegek egészségügyi ellátását javítaná.
    Végezetül, de nem utolsósorban említést tennék még az új influenzáról, a H1N1 vírus okozta, népszerűen csak sertésinfluenzának nevezett betegségről, jobban mondva a védőoltásokról. Sokat foglalkozik a média, talán túl sokat is ezzel a kérdéssel. Véleményem az, hogy  bármilyen hírek kószálnak is róla, az egyetlen mód arra, hogy kivédjük magunkat a vírussal szemben a védőoltás! A vakcina felvételére biztatok mindenkit, mert a betegség jelen van, s míg a szezonjellegű grippe megjelenésétől számítva csak egy-két hónapig van jelen, és jövőre újra jelentkezik, addig a sertésinfluenza egész évben jelen lesz, és bár általában enyhe lefolyású, mégis egyes esetekben jelentős következményekhez, esetleg halálhoz is vezethet aránylag fiatal személyek körében. A szezon-grippe sokkal több áldozatot követel, de idős magatehetetlen, beteg embereket visz el. Kb. háromhetenként kapunk 140-400 db vakcinát, minden érdeklődőnek jut majd valamelyik szállítmányból. Természetesen a veszélyeztetett csoportok élveznek előnyt, ezért esetleg másoknak (egészségeseknek) várniuk kell egy-két hetet. Kérem szíves türelmüket és megértésüket! Addig is ügyeljenek a távolságtartásra, kézfogások, ölelkezések elkerülésére, a gyakori szellőztetésre, a helyes és rendszeres táplálkozásra, esetleg ajánljuk még immunerősítő gyógyszerek fogyasztását is.
    Amikor a cikk elején megszorításokról, elvonásokról írok, az Egészségügyi Minisztérium és a szerbiai betegbiztosító által az egészségügyi dolgozók elé vetített jövőképről beszélek, amely költségcsökkentésben, megvonásokban, adatrögzítésekben, jelentésekben gondolkodó választott orvos képe (amely nem biztos, hogy elfogadható sem a páciens, sem az orvos részére), akit nem hat meg a földi szenvedés és nyomorúság. Arra kényszerítik az orvost, hogy megfeleljen, „különösen” az adatellenőrzéshez és elszámoláshoz szükséges feltételeknek (ennek „különösen” egy programozó matematikus felelne meg leginkább), különben nem köt vele szerződést a betegbiztosító és pénzbelileg bünteti. A Magyarországon megalázóan csak „korbácsrendeletnek” nevezett intézkedés nálunk is jelen van, csupán nem adtak nevet neki! Tudniuk kell, hogy bennünket, orvosokat igenis meghat a földi szenvedés és a nyomorúság, azért is választottuk ezt a hivatást, mert azt hittük, hogy az orvos legfontosabb feladata a betegségek minél előbbi felderítése, a betegek minél gyorsabb, fájdalommentes gyógyítása. Ezt a képet állandóan rombolják, de a pácienseink segítségével, akik nemcsak jogaikkal élnek, hanem kötelességeikkel is, és megfogadják választott orvosuk tanácsait, útbaigazításait, együtt sikerülni fog minden elénk gördített akadályt leküzdenünk. Ennek reményében kívánok mindenkinek sikeres, boldog, elsősorban egészségben gazdag új évet!

Dr. Tóth Barna Elvira

januar 2010.

Naslovna strana
Porodične vesti u godini 2009
"Dve loše cigle"
Dva susreta odbornika SO u decembru
Божић
Molski dobošar
Mladi pišu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA